Britene lanserer verdens første offisielle afrobeat-toppliste

Samtidig som sjangeren eksploderer verden over lanserer britene det som sies å være verdens første offisielle afrobeat-toppliste denne uka.

På hjemmesiden til Official Charts Company kalles opprettelsen av Afrobeats-lista for «et landemerke».

Den første topplista vil avsløres på et eget program på BBC Radio 1Xtra førstkommende søndag, der programledere og artister fra hele verden vil feire nyetableringen.

Les også: Norsk afrobeat mot fransk opera

Økende popularitet

Afrobeatsjangeren har hatt en økende betydning for populærmusikk verden over, heter det videre fra den britiske listemakeren.

Det siste tiåret har afrobeat tatt steget over i hovedstrømmen, med blant annet J Hus som ble Mercury-prisnominert i 2017 og som gjestet Øyafestivalens hovedscene i 2018. Andrealbumet «Big Conspiracy» som kom tidligere i år, ble i Dagsavisen omtalt som «stramt, helstøpt og alvorsprega» og fikk terningkast 5. 

Les også: Anmeldelse: J Hus - «Big Conspiracy»: Voksen oppfølger

J Hus da han ble nominert til Mercury-prisen i Storbritannia i 2017. Han topper testlisten til Official Charts Company med «Must Be». Søndag har verdens første offisielle afrobeat-toppliste premiere. Foto: AP

J Hus da han ble nominert til Mercury-prisen i Storbritannia i 2017. Han topper testlisten til Official Charts Company med «Must Be». Søndag har verdens første offisielle afrobeat-toppliste premiere. Foto: AP

Seksdoblede tall

Nye tall viser at afrobeatartister i fjor angivelig skal ha tilbrakt 86 uker på Topp 40-lista, mot 24 uker i 2017. I samme periode ble det et doblet antall låter som hadde med en afrobeatartist som hovedvokalist eller medvirkende artist.

Og mens det i 2017 var kun én afrobeat-artist fra sjangeren å finne på Topp 10-lista – nemlig Kojo Funds i et samarbeid med Mabel på «Finders Keepers» – var det tilsvarende tallet seksdobla i fjor.

Les også: Holder Hus’et varmt

– Presset grensene for musikkbransjen

J Hus, Burna Boy, NSG, Mr Eazi, Not3s, Wizkid og Ziezie er blant dagens sterke navn som Official Charts Company trekker fram.

Sjangerpioneren Mista Silva sier i en uttalelse at han tror fremveksten av afrobeat har spilt en massiv rolle i utforminga av både den britiske musikkscenen og på verdensbasis:

– De siste 10 åra har det gitt inspirasjon, tillit til egen identitet og kultur og presset grensene for musikkbransjen.

Les også: Øya-aktuell rapper slapp ut av fengsel – men ikke inn på festival