Bra trommis fra Bra Trommis: Rikke Jørgensen (midten) i Dark Times.

Bra trommis fra Bra Trommis

De har gått fra å være musikkjournalister i programmet Bra Trommis til å spille i band selv. I kveld spiller de på jubileet for sin egen radiostasjon.

- Vi ba ikke om å spille. Vi ble spurt. Vi er et etablert band med røtter i Radio Nova, ikke et internt band for studentradioen, understreker Ann Kristin Traaen (26). Hun spiller gitar i støyrock-bandet Dark Times, og er programleder i Radio Novas musikkprogram Bra Trommis . Trommis i Dark Times er hennes kollega i Bra Trommis, Rikke Fjell Jørgensen.

- Det er klart, det blir en veldig fallhøyde for meg hvis folk ikke synes jeg er bra i Dark Times, konstaterer trommisen.

 

30- og 13-årsjubileum

I kveld spiller Dark Times 30-årsjubileet til Radio Nova, Oslos studentradio og en av Norges første og mest markante nærradioer. Jubileet har vært markert med konserter og spesialsendinger hele uka, og Bra Trommis har feiret sitt 13-årsjubileum på lufta, med tabber og høydepunkter fra det siste tiåret. Ett av dem var da Bra Trommis i 2002 ble de første som intervjuet The Strokes for norske medier. Det var et intervju med trommisen, selvsagt.

Ann Kristin: - Jeg synes det er kult at Bra Trommis var de første som hadde intervju med The Strokes i Norge. Bra Trommis gir nye band en sjanse till å bli hørt. Særlig Oslo-band.

Tidligere i år hadde de den norske trommisen Erland Dahlen i studio, da han ga ut sitt første soloalbum.

Ann Kristin: - Han trodde det var et spesialprogram om trommeslagere.

Rikke:- Navnet er jo bare en sånn typisk kommentar man hører under konserter: «Bra trommis», liksom.

- Så hva er en bra trommis?

Rikke: - En som gir alt.

Ann Kristin: - ..slår hardt ...

Rikke: - ... og ikke holder noe tilbake.

 

Rad midwest

Dark Times ble startet av tre jenter fra Bra Trommis-redaksjonen, siden er ett av medlemmene skiftet ut med Sebastian Rusten (gitar). Mot slutten av fjoråret ga de ut debutsingel, en firespors sjutommer. Den blir omtalt som «rad Midwest-style hardcore» i det nye nummeret av det toneangivende hardcore-/punk-magasinet Maximum Rock N Roll, som også har intervjuet Dark Times.

Ann Kristin: - Når jeg intervjuet band, trodde jeg alltid at det var verst for meg som journalist. Etter at vi har blitt intervjuet selv, har jeg skjønt at det er omvendt. Nå er det jeg som må finne på noe smart å si.

Rikke: - Vi merker at band som har holdt på lenge har mest standardiserte svar. De bare prater i vei. Vi har ikke kommet helt dit ennå.

Ann Kristin: - Å snakke om sin egen musikk er ofte både vanskelig og ikke så interessant. Mange band har ikke så mye å si. Det er ikke alltid musikken det er mest interessant å snakke om .

- Hva ville dere spurt Dark Times om hvis dere hadde dem i studio?

Ann Kristin:- Jeg ville tatt et kjønnsperspektiv, kanskje.

- Siden dere insisterer: Hvorfor er det stadig flere jenter som spiller støyrock?

Rikke: - Kanskje fordi mange gutter har holdt på med det så lenge at jenter skjønte de også kan gjøre det.

Ann Kristin:- Jeg tenkte på det selv før vi startet bandet: Hvorfor er det ingen jenter som spiller støyrock? Det er jo bare å gjøre det sjøl.

- Er støyrock den nye pønken?

Rikke:- Ja hvorfor ikke?

På Bra Trommis har profilen dreid mest mot alternativ gitarrock, men det er lov å spille alt så lenge det er høyt. Eventuelt lavt. Radio Nova ligger faretruende nær P2 i FM-båndet, men Bra Trommis-redaksjonen bryr seg ikke om noen skrur over.

 

Alltid pønk

Ann Kristin:- Vi spiller det vi selv liker uansett.

Rikke:- Det skal være litt utfordrende å høre på Radio Nova. Vi har større frihet enn andre radiostasjoner. Det må vi utnytte.

Ann Kristin:- Vi kan gjøre akkurat som vi vil. Det er ingen som forteller oss hvilke band vi skal spille eller hvem vi skal intervjue.

- Er Radio Nova den nye pønken?

Rikke: - Radio Nova har alltid vært pønk.

Så mens resten av musikkbransjen går i kø på SXSW i Texas, tråler Bra Trommis-redaksjonen nettet og Oslos undergrunn for musikk til neste sending. På Bra Trommis mandag blir det obskur retro-pønk fra selskapet Killed By Death, «et russisk band med et kjempevanskelig navn», og reportasje med Timbuktu om musikk og veldedighet, blant annet.

Ann Kristin:- Og som alltid på Bra Trommis: Masse ny musikk!

pedersen@dagsavisen.no

Dark Times + Martin Hagfors + Death By Unga Bunga spiller på Betong i kveld