Nye takter

Bowies siste sanger

Albumet med sangene fra musikalen «Lazarus» inneholder også David Bowies tre siste innspillinger.

Dagsavisen anmelder

4

David Bowie/ Original cast Recording

«Lazarus»

Columbia/Sony

Dagen etter at David Bowie døde gikk skuespillerne fra New York-musikalen «Lazarus» i studio og spilte inn sangene. Stemningen må ha vært intens. Det går ikke an å høre de sørgelige omstendighetene, men albumet blir uansett en spesiell utgivelse i Bowie-historien. Ikke minst fordi musikalen får en ekstra bekreftelse av å være godkjent av Bowie selv, siden tre av hans etterlatte innspillinger fra «Blackstar» også har fått plass. De var også allerede med i musikalen på forhånd.

Bowies tre siste sanger har en tilstand av «outtakes». Ikke fordi de høres mindreverdige ut, men de passer nok bedre inn i musikalen enn i den overordnede fortellingen på avskjedsalbumet. «No Plan» er den sangen som kommer nærmest forestillingen om «Blackstar» som Bowies planlagte siste ord og toner, når vi vet alt vi gjør nå: «Here, there’s no music here/I’m lost in streams of sound/Here, am I nowhere now?/No plan», synger han, saktmodig og ettertenksomt vakkert. «Killing A Little Time» er hektisk og stort arrangert med massive overdubs av Donny McCaslin på fløyte og saksofon. Han kommer tilbake til hverdagen med «When I Met You», så enkelt fengende som Bowie ble på sine dessverre ikke altfor gamle dager.

Det er i Bowies ånd at sangene fra forestillingen ikke er spilt inn rett etter hans egne originaler. «The Man Who Sold The World» har et imponerende oppdatert aktuelt lydbilde. «Changes» framføres i så tradisjonell teatralsk syngespill-tradisjon at det er en lettelse når den til slutt åpnes opp i full popprakt. I noen tilfeller fører fraværet av Bowies intenst personlige nærvær at sangene i seg selv står fram med en frigjort styrke. Det er forbausende å høre hvor godt Michael C. Hall gjør selve «Lazarus» og «Where Are We Now». «Lazarus»-forestillingen er et godt supplement til Bowie-katalogen, men sannsynligvis finnes det mer spennende utgivelser enn dette igjen på lageret.