Nye takter

– Bor man i en politistat er man ingenting

Sentrum Scene-aktuelle Kamelen snakker om ny musikk, politi og røvere.

«Du bruker skattepenger/ jeg brenner gatepenger», lyder refrenget på hans deigferske singel «Fuck M Meg», som kom like over nyttår.

– Musikken min speiler bare hverdagen min, lyder svaret på spørsmålet om hvor selvbiografisk han er i tekstene sine. Det skal også pent lite fantasi til for å tyde sosialrealismen som preger linjer som: «Eg var syv år og poppet Ritaliner/ Eg husker seine kvelder, sitter der og griner/ Og kun fordi staten ga meg feile medisiner/ Og ka vet de om tankekjør som aldri fucking stopper/ Gjør brikkar om til klokker i sosialblokker/ Finner meg i Vågen der de kriminelle tråkker», fra debutalbumet «Ambivalent» som kom i 2017.

Og snart kommer nytt materiale, fra Kamelen fra Bergen.

– Det skjer noe i februar. Det her er mitt år, lyder beskjeden fra Laksevåg-rapperen som er opptatt av å ikke bli satt i noen fast sound-bås.

– Jeg har lekt meg veldig mye i studio og har fokusert en del på melodiske låter og mer synging. Jeg har det bare gøy med musikk, det skal vi fortsette med nå. Jeg skal ikke være én ting. Jeg kjører gjerne mer klassisk rap.

Debatt: Er "fuck politi" mer krenkende enn at en gruppe nazister okkuperer bysentrum?

Maktmisbruk

Etter en hektisk høst og sommer med EP-slipp og festivaljobber, blant annet Kadetten og Slottsfjell, står Sentrum Scene for tur for Marcus Kabelo Møll Mosele, også kjent som Kamelen.

– Vi satser mye på lys. Det kommer til å bli et jævelig stilig show. Vi skal få det til skikkelig bra, lover han.

Om politiet kommer, vites ikke. Ifølge hovedpersonen selv har de en tendens til å dukke opp der han spiller. Sist, under den mye omtalte konserten i Kristiansand i desember. Han hadde nettopp spilt låta «Klubbkamel» da politiet avbrøt konserten midtveis for å ta en prat, hvorpå artisten ble arrestert og plassert på glattcelle, «for å opprettholde sikkerhet for publikum og ro og orden», ifølge politiet.

Politiadvokat Ernst Ragnar Pfaff i Agder politidistrikt bekreftet ifølge NTB at situasjonen under konserten «i sin helhet nødvendiggjorde handling fra politiet» da Kamelen ble tatt til side av politiet som var tilstede.

– En politibetjent var nær ved å bli sparket av en konsertdeltaker. Det var flere aggressive og sinte mennesker, og flere var påvirket av narkotika. Hadde ikke hordene kommet, hadde artisten fått gå inn i konsertlokalet igjen, sa Pfaff i desember.

– Politiet sto klare utafor konsertlokalet og venta bare på en unnskyldning for å ta meg. Når du bor i en politistat, så kan ting som det skje, at du blir pågrepet uten å være siktet for noe, hevder Mosele.

– De sier det var for oppvigleri, oppfordring til lovstridige aktiviteter. Det er helt utrolig. Og jeg ble løslatt midt på vinteren i baris, nær sagt. Jeg fikk med meg en sliten T-skjorte. Men bor man i en politistat er man ingenting. Jeg kan godt legge det bak meg. Fuck politiet i bibelbeltet. «Dere har driti dere ut», sa jeg og slo i bordet før jeg dro ut derfra.

Spesialbehandling

– Hvordan skulle Kamelens drømmestat sett ut, om du kunne bestemme? Er det ingen autoritetspersoner der?

– Den skulle vært veldig liberal i hvert fall. Ta en narkoman som har vært avhengig av heroin i 40 år. Han ville aldri slutta, og er så avhengig, at kanskje han ville gjort et brekk for å få seg det. Er det ikke bedre å da la ham få det, enn å beslaglegge det? Og jeg er jo for at man må betale skatt, men jeg tenker at det finnes en grense for hvor mye du skal betale, når halvparten av befolkningen ikke får noe tilbake for det, sier han.

– Også er jeg lei av at politiet i dag får spesialbehandling. Jeg skal ikke skjære alle over én kam, men bare den hendelsen under konserten min i Kristiansand er jo et illustrerende eksempel. Der har du vanlige folk som betaler penger for å gå på en konsert, og politiet kunne funnet andre måter å snakke med meg på, enn å stoppe hele konserten. De kunne latt meg spille ferdig, ikke dra meg ut midt i en konsert. Hva gjør det med dem som står der? De føler seg snytt. De kunne pent venta til vi var ferdig. Men det var det ikke snakk om.

Les også: Rapperen Kamelen løslatt av politiet

Fant eldre rollemodeller

Men politiet følger ekstra nøye med deg når du er ute av fengsel, også etter man har sonet en dom ferdig og skal regnes som fri mann, mener han som selv har sittet inne etter en voldsdom:

– De følger deg, når du har vært og gjort noe, kan de finne på å stoppe deg. Du må trå veldig forsiktig.

– Du rapper «Eg anbefaler ingen å følge min stil, for det innebærer mye py og mye politi». Er det ting du angrer på i livet ditt?

– Selvfølgelig. Det er ting man angrer på, men samtidig, gir det nye livserfaringer dét og. Det spørs hvordan man ser på det. Jeg tenker ikke så negativt over det. Jeg tenker heller at det var en periode i livet, og det er noe man må gjøre annerledes.

– Det er vanskelig å trekke seg ut av et miljø når man er inne i det. Jeg har vært veldig heldig som har hatt musikken min. Men for mange andre skjønner jeg hvordan det går som det går. At det er de samme folka som står på utsida når du kommer ut.

– Hvor mye tenker du at det å vokse opp uten en far har hatt noe å si for deg?

– Alle, spesielt gutter, tror jeg, har behov for en farsfigur. Man må jo ha en som setter ned foten. Uten en farsfigur, fant jeg meg rollemodeller som var litt eldre enn meg, og holdt på med litt andre ting, og havnet i litt miljøer man ikke skal havne i. Men alt har en sammenheng her i livet.

Les Volum 11: Spellemannprisen kommer før sommeren (Dagsavisen+)

Mer fra Dagsavisen