Nye takter

Bo med ekte jazz

Frontmannen i Bo Kaspers Orkester går egne veier, med stilig selvsikkerhet.

Dagsavisen anmelder

5

Bo Sundström

«Mitt dumma jag – Svensk jazz»

Columbia/Sony

Bo Kaspers Orkester har ofte vært omtalt som et jazzpreget popband, selv om jazzen sjelden har tatt overhånd. På sitt nye soloalbum tar frontmannen Bo Sundström inspirasjonen helt ut. Dette er hovedsakelig hans versjon av Den store amerikanske sangboka, oversatt til svensk.

Sundström har med seg noen av medlemmene fra Bo Kaspers Orkester, men flere andre musikere også. De leker ikke jazz. Det fortelles at de brukte Dave Brubeck Quartets «Time Out» som lydmessig rettesnor. Uten sammenligning for øvrig. Dette er smektende, lengselsfulle ballader for de små timer, spilt inn med et band som høres strøkent ut, sjangermessig sett. «The Way You Look Tonight» blir «Kommer du til mig i natt», mens «Försvann du» er «I Love You For Sentimental Reasons», albumets to første spor og to første singler. Ikke alle sangene er like kjente som dette fra før, så innholdet får et godkjent friskt preg, til tross for det tradisjonelle utgangspunktet. Fornyelsen ligger i det språklige, som Sundström gjør fint nok, mer som gjendikter enn direkte oversetter.

Et opplagt forbilde for prosjektet er noen av Monica Zetterlunds gamle innspillinger. Derfor passer det godt at hennes tolkning av Bill Evans’ «Waltz For Debbie» her, med et enkelt grep, blir «Monicas Vals». Avslutningen med Lars Guillins «Danny’s Dream» er helsvensk, og en vakker avslutning på et stilsikkert album.