FOTO: ERIK FIVE GUNNERUD

Bevæpnet til tennene

Lars Vaular er kontant på sin nye plate.


5

Lars Vaular
«666 Mening»
NMG/G-Huset

Han er vel den eneste som kan utfordre Karpe Diem når det kommer til gjennomslag i norsk rap. Lars Vaular har en knakende god katalog bak seg og leverte Øyas høydepunkt i sommer. Denne gangen har han selv bidratt bak pulten på «666 «Mening». Ja, med støtte fra Frode Kvinge Flatland («For ung til å dø», «Déjà Vu», «Ballerina» og «Det røyner på») og Thomas Eriksen («Stripar» og «Dessverre»). Stemningen denne gangen er kanskje litt mer nedpå og lydbildet er til tider organisk og 80-talls. Vaular selv er en med ordet i sin makt, så også denne gangen. Skal vi tro tittelen er det meninger som gjelder denne gangen. Bare setningen «Eg er for ung til å dø», er i seg selv dyster og likevel et snev optimistisk. «Fritt fall, strikkhopp i mine Gucci flip flops. Trenger ikkje være pin up. For jeg har alltid vært hip hop», sier han i åpningen. Et sleivspark til den nye stemningen i hip hop kanskje?
Som rapper er Lars Vaular vanskelig å overgå. Han har ordspillene, han har flyten og han har det ubestemmelige som i rapverden kalles «swag» – en verdi som overgår kulhet og gjerne oppstår på tross av noe enn på grunn av. For er det noe Lars Vaular har, er det særpreg. Denne utgaven av «666» er kanskje ikke like umiddelbar som den første, men til gjengjeld vokser denne når du bare gir den litt tid.

I «Dessverre» går Vaular hardt inn. «Eg har aldri sotte i spjeldet. Har respekt for mine foreldre. Alt kunne vært så mye verre. Eg bare gjør det til en karriere». Og fortsetter så med «Eg er på statsministerens spilleliste. Selv når eg disser hon». han viser også stilig språk med; «Halvparten av dine problemer er medieskapt, som sjakkfeber. Overlistet av overskrifter som kem skjøt Siv Jensen? Men skal diskutere på feil premisser, det er den vanlige tendensen», sier Vaular og kaster seg inn i den politiske debatten. «Kem e du med når det røyner på», rapper Vaular i avslutningen «Det røyner på». Og undrer; «Alle lyger på mikrofoner. Men ka sier de i stuene. Ka sier de på kjøkkenet? På rommene? Når lysene blir slokket?». Vaular har fortsatt en snert i språket som synker inn hos lytteren. Men platens beste linje er; «Snuten flasher det splitter nye maskingeværet. Uh, wow. Ey. Du e ute og kose deg i det fine været?». Med det begir han seg ut i en debatt som ikke ville vært mulig å føre i Norge for bare kort tid tilbake. Mens politiet har pistol på låret, bevæpner Vaular seg til tennene; med ord.