Kultur

Beck til Oslo med årets beste Grammy-album

Briten Sam Smith ble hyllet som beste nye artist under årets Grammy-utdeling. Balladen som plasserte 22-åringen på stjernehimmelen, ble kåret til både årets sang og årets innspilling. Men årets album var det Beck som har laget.

Bilde 1 av 2

Ingen av årets 83 Grammy-priser havner i Norge, selv om totalt sju nordmenn kjempet om Grammy-statuetter i Los Angeles søndag. Blant dem var elektronika-duoen Röyksopp og artisten Jarle Bernhoft, men ingen av dem nådde helt opp i sine kategorier.

Den britiske soulsangeren Sam Smith (22), som fikk en internasjonal fanskare i løpet av få måneder etter utgivelsen av låta «Stay With Me» i fjor, stakk av med hele tre av prisene på aller øverste hylle under årets show.

Beck

Nesten-norske Beck, med Hansen til etternavn, stakk av med prisen for årets album - en pris som ofte er omstridt og kritisert for å gå til "feil" plate. I følge Dagsavisens anmelder Geir Rakvaag var virkelig Becks «Morning Phase» fjorårets beste album.  «20 år etter at han var en liten ny sensasjon er Beck blitt en stor etablert luksusartist», sto det i anmeldelsen hans av plata i fjor.

– Beck hadde vært borte i seks år, han ga i mellomtida bare ut et album med sanger i noteform, men da «Morning Phase» kom skjønte vi at han fortsatt hadde veldig mye å gi i studio også, sier Rakvaag.

Beck headliner Øyafestivalen fredag 14. august.
– En booking som i går fikk ekstra tynge, mener  Rakvaag.
Les anmeldelse av Becks «Morning Phase»: En ny oppvåkning

Skiva gikk også til topps i kategorien beste rockalbum.

– Vi laget mesteparten av denne skiva i huset mitt. Så jeg har lyst til å takke barna mine for å ha latt meg holde dem våkne litt ekstra lenge, sa 44 år gamle Beck i sin takketale.

Kanye West gjorde som han pleier, i det minste stormet han scenen  - som han også gjorde under MTVs VMA i 2009, da Beck vant pris. I følge West var det nemlig Beyoncé som burde vunnet for beste album.

Les også: Ger Rakvaag om Grammy

Var seg selv

«Stay With Me» ga låtskriverne Smith, James Napier og William Phillips prisen for årets låt. Prisen for beste innspilling gikk i tillegg til Smith og alle andre som har bidratt i produksjonen av balladen, som handler om en såkalt one-night stand.

Som om ikke det var nok, ble den unge briten ble hyllet som beste nye artist. 22-åringen vant også prisen for beste vokalalbum innen pop med debutalbumet «In The Lonely Hour», som var fjorårets tredje mest solgte album i USA.

– Før jeg laget denne plata, så gjorde jeg alt for å få folk til å høre på musikken min. Jeg prøvde å gå ned i vekt, og jeg laget forferdelig musikk. Det var først da jeg startet å være meg selv at musikken begynte å stemme og folk begynte å lytte, sa 22-åringen i en av sine takketaler fra scenen i Los Angeles.

Beyoncé bikket 20

Popdronningen Beyoncé og mannen bak superhiten «Happy», Pharrell Williams, plukket begge opp tre Grammy-statuetter hver tidlig på kvelden.

For jobben med «Drunk In Love», en låt om ekteskapelig lykke sunget sammen med mannen Jay-Z, ble Beyoncé hyllet i kategoriene beste R & B-sang og beste R & B-prestasjon. Beyoncé har nå 20 Grammy-statuetter på hylla og erstatter dermed Aretha Franklin som kvinnen med nest flest eksemplarer av prisen. skrier NTB.

Williams gikk til topps blant annet i kategoriene beste soloprestasjon, og beste musikkvideo for «Happy».

Norske nominasjoner

Röyksopp-duoen Torbjørn Brundtland og Svein Berge var sammen med svenske Robyn nominert i kategorien beste elektronika-album for «Do It Again». Jarle Bernhoft var med «Islander» med i konkurransen om å bli kåret til beste R & B-album.

Bernhoft måtte se seg slått av Toni Braxton & Babyfaces «Love, Marriage & Divorce». Prisen for beste album i kategorien dance/elektronika gikk til Syros «Aphex Twin».

Andre som også måtte nøye seg med nominasjoner, var kordirigenten Vivianne Sydnes, som var nominert for beste koropptreden, samt Øyvind Jakobsen og Jo Ranheim, som kjempet i kategorien best sammenskrudde album for jobben med Thomas Dybdal-skiva «What's Left Is Forever». Heller ikke Morten Lindberg, som var nominert i kategorien beste surround-album, nådde helt opp.

Mer fra Dagsavisen