The Beach Boys spilte i Oslo Spektrum i går kveld. Her er de på Grand Hotel under intervju før konserten: Brian Wilson (f.v.), Mike Love, Al Jardine, David Marks og Bruce Johnston. FOTO: ANETTE KARLSEN/NTB SCANPIX

Beach Boys antyder nytt album

Det amerikanske pop- og rockebandet The Beach Boys avviser alle påstander om at de kan være slitne etter halvt fullført turné. Og de øvde ikke mer enn en uke før de begynte.

I går kveld holdt The Beach Boys konsert i Oslo med nesten fullt hus. De fem medlemmene Brian Wilson, Mike Love, Al Jardine, Bruce Johnston og David Marks er mellom 69 og 71 år, med unntak av Marks som bare er 63. Til gjengjeld begynte han i bandet som 13-åring.

De er midtveis i 50-årsturneen som har brakt dem rundt i store deler av USA, Canada og Europa siden i vår, og som fortsetter i Danmark, Tyskland og Belgia før de drar til Asia, Australia og tilbake til London i slutten av september.

Göteborg mandag, Oslo i går og Aarhus torsdag antyder litt om hvor tett programmet er. Flyreisene er også lange, selv om det er lagt inn enkelte pauser.

 

Nytt album

På spørsmål om de har planer for tida etter at turneen er over, sier Al Jardine «kanskje et nytt album», og Mike Love sier «kanskje et julealbum».

Brian Wilson nikker, men svarer ikke direkte på om han har materiale til en ny plate i ermet.

- Jeg tror The Beach Boys kan gjøre mange flere gode innspillinger, tilføyer Love, og de andre slutter seg til.

- Det er fortsatt kreativ energi her, påpeker David Marks.

 

Ikke slitne

Rett før turneen begynte, avsluttet de arbeidet med sitt foreløpig siste studioalbum, «That‘s Why God Made the Radio».

- Er dere ikke slitne, er det naturlige spørsmålet.

- Er vi hva? Nei, nei, kommer det spontant fra alle, nesten i kor.

- Det er revitaliserende, sier David Marks, og de andre nikker.

- Vi er glade for å være i et land med kjølig luft, tilføyer Mike Love, og samlet gir de faktisk inntrykk av å være ganske energiske.

- Folk henger seg opp i alderen vår. Men jeg synes ikke det er relevant, 
sier Love.

- Å holde seg virksom, ha så energisk musikk og å reise, alt det holder deg ung, tilføyer han.

De forteller at de var ute på Karl Johan tirsdag kveld og spiste iskrem uten å bli forstyrret.

- En stor frikveld, sier Johnston.

 

Ikke lange øvelser

De avslører at de ikke hadde omfattende øvelser før de dro ut på turné.

- Vi har øvd i 50 år, sier Johnston spøkefullt. Al Jardine forteller at selvsagt har de øvd med resten av bandet, en gruppe yngre musikere og sangere som deltar.

- Vi øvde en uke med dem, sier Brian Wilson.

Og de unge øvde et par uker for seg selv før de begynte forberedelsene sammen med de fem originale Beach Boys-medlemmene. Det var nok 8-10 timer enkelte dager, innrømmer de fem.

Albumet «That‘s Why God Made the Radio» ble innspilt i løpet av litt over to måneder, forteller Love. Brian Wilson tilføyer at den første sangen på albumet, «Think About the Days», ble innspilt for vel et år siden.

 

60-årene

På spørsmål om hva det var som gjorde at pop- og rockemusikken fra 1960-tallet overlevde og er blitt mer eller mindre klassisk for nye generasjoner, sier Brian Wilson først at «det kan jeg ikke svare på». Men så legger han til at for ham var det 50-,-60 og -70-årene som var en sammenhengende periode, med 70-årene som høydepunkt.

- I hvert fall for oss, The Beach Boys, sier han. Det utløser kommentarer som «interessant» fra de andre.

- Jeg tror det var kreativiteten og låtskrivingen som var spesiell og avgjørende, sier Jardine, som fastholder at for ham var det 60-årene som skilte seg ut, sier Jardine.

- En enorm kreativitet, tilføyer Love.

De tror også at det var bruddet med storband-tradisjonen, introduksjonen og bruken av elektriske gitarer i stor stil og at gruppene begynte å skrive sin egen musikk.

- Da country, folk og bluesen gikk sammen, fikk vi rocken. Og gospelmusikken. Elvis var selvsagt viktig, sier David Marks.

Al Jardine framholder at gruppene var små og holdt tett sammen, og han peker på Storbritannia.

- The Beatles og The Rolling Stones var utrolig viktige, sier han beskjedent. (NTB)