Nye takter

Apple Music er her

KOMMENTAR: Så var den på plass, plattformen som skulle endre alt.

Bilde 1 av 2

Apple har tatt opp kampen med kjempen Spotify og myggen Tidal om strømmekundene. Tjenesten blir tilgjengelig i drøyt 100 land. Men er det noe nytt og revolusjonerende her?

For alle som fra før er kunder hos iTunes, vil Apple Musics bibliotek fungerer ganske så lekkert i samspill med ditt eget musikkbibliotek.

LES OGSÅ: Jay-Z får kjeft for «hvitt» Oslo-kontor

All musikk du har fra før, og som ikke finnes i Apple Musics bibliotek, lastes opp i skyen og kan spilles av på alle dine enheter. Dette er nyttig om du som meg har en del musikk som ikke er særlig tilgjengelig. Du får den dermed tilgjengelig på telefon, brett og PC/Mac og kan strømme eller laste ned og lytte offline om ønskelig. Denne funksjonen kan minne om iTunes match og er ganske praktisk. Men har du musikk med DRM-koding (digital rights management) havner de ikke i iCloud.

Prisen for et abonnement er 99 kroner i måneden, men du kan også få en familievariant til 149 kroner der opp til seks personer kan dele.

LES OGSÅ: Taylor Swift tvinger Apple i kne

Talefunksjonen Siri er inkludert og du skal kunne kalle opp musikk, men som vanlig er ikke Siri-funksjonen helt der den skal være. Likevel er funksjoner som at du kan be Siri om å spille låter fra en sjanger, artist eller årstall, ganske så fiffig.

Apple Music er en strømmetjeneste, ja, men også radio der superstjerner som Dr. Dre og Eminem, en rad berømte DJ-er samt radiokjendiser som BBCs Zane Lowe bidrar. I tillegg er det video tilgjengelig.

Her er det mange muligheter til å skreddersy innholdet og du kan selv krysse av for hva du liker og Apple vil så generere forslag og spillelister. I tillegg er det en funksjon som kalles Connect, en slags sosial kanal for artister og fans. Alt vel og bra, men det er ingen revolusjon det her. Har du Spotify eller Tidal fra før, er det liten vits i å bytte. Men om du vil ha et økosystem som fungerer med musikken du allerede har fra før, er kanskje Apple Music det beste alternativet selv med 256 kbps?

Følg oss på Twitter og Facebook!

Ifølge rapportene forventer Apple hundre millioner kunder ganske så raskt. De har allerede 800 millioner kunder i iTunes. Til sammenligning har Spotifiy omtrent 75 millioner brukere, mens Tidal enn så lenge er mikroskopiske med sine 700.000 kunder.

Det er som ventet noen barnesykdommer her. Det er knotete å finne fram til spille­lister og legge spor i disse, særlig mens du spiller sangen. Det er dessuten noen lite intuitive måter å manøvrere på. Spesielt er dette plundrete om du bruker telefonen din. Det er i tillegg en del låter som ikke ligger i biblioteket til Apple Music, men som er tilgjengelig i iTunes. Selvsagt er det offline-modus, og det hele ser ganske så stilig ut.

Apple tilbyr nå en gratis prøve­periode på tre måneder, og de vil da også tilby en begrenset gratis­variant i forlengelsen av det. Har du iTunes fra før er du nesten i gang allerede.

Mer fra Dagsavisen