Nye takter

Anmeldelse Steve Earle: «The Ghosts Of West Virginia»: Musikalsk minnesmerke om tragisk ulykke

Steve Earles nye album tar utgangspunkt i en ulykke i en kullgruve i West Virginia i 2010 som tok 29 liv.

Dagsavisen anmelder

5

Steve Earle

«The Ghosts Of West Virginia»

New West

Denne tragiske hendelsen er blitt til teater med 65-årige Steve Earle sentralt involvert, slik at plata kan betraktes som et frittstående soundtrack til fortellingen om gruvearbeidernes harde liv og døden som oppsøkte dem langt nede i gruvegangene.

Med et ruralt uttrykk et sted midt mellom bluegrass og mer rocka americana i velkjent Earle-terreng, skaper det en autentisk stemning der slitet trer fram og venstreradikale Earle tegner et varmt portrett av sliterne som til stor grad tilhører Trump-leiren på den andre siden av den politiske skalaen. Det er livet, slitet og sviket mer enn ideologisk overbevisning som har ført mange blue collar-arbeidere inn i den golfspillende presidentens fold, mener Earle.

Les også: Plateanmeldelse Undergrünnen: «Ein revn-ande likegyldighet»: Et under, i grunnen

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Steve Earles «The Ghosts Of West Virginia».

Etter den megetsigende gospelåpningen veksler Earle utover plata fint mellom de mer stillfarne refleksjonene og de litt mer aggressive utblåsningene. Og i platas beste kutt «Devil Put The Coal In The Ground» kontrasterer Earle de rurale bluegrassbanjoene suverent med hissig bitende gitarer. Sterkt inntrykk gjør også nøkkelkuttet «It’s About Blood», hvor Earle leser opp navnene på alle de 29 drepte. En ulykke som rettssaken etterpå konkluderte med skyldtes at gruveselskapets profittiver var så mye større enn deres vilje til å ta sikkerheten på alvor.

Rettssaken sørget for at de etterlatte fikk stor økonomisk kompensasjon for sine kjære som de mistet. Steve Earle sørger for at ofrene får en musikalsk hyllest som er både vakker og varm og som holder minnet deres levende (LeffesLab).

Les også: Plateanmeldelse: Evigheten: «Evigheten» er en imponerende debut