Nye takter

Anmeldelse: Rolling Stones: «Living in A Ghost Town» er en spesiell sang, for spesielle tider

Helt ut av det blå – en ny sang av The Rollling Stones, som går rett in i tida vi lever i.

5

The Rolling Stones

"Living In A Ghost Town»

Universal

De skulle startet en ny, lang turné i USA i neste uke, men har selvfølgelig for lengst utsatt planene på ubestemt tid. Den nye sangen er en betimelig påminnelse om at The Rolling Stones kommer tilbake. Alltid.

Den nye sangen heter «Living in A Ghost Town», og kom brått på oss  torsdag kveld, slik som mye musikk gjerne gjør nå for tida. Akkurat som deres samtidige Bob Dylan har overrasket oss to ganger de siste ukene. Bare at her dreier deg opplagt om en nyinnspilt sang. Det er godt jobba av fire menn som i likhet med Ole Ivars her hjemme nok er for gamle til å komme inn under nye støtteordninger for kulturlivet. Uten sammenligning for øvrig.

Gruppa forteller at denne sangen var påbegynt i bedre tider, før «stengetid», men hadde et utgangspunkt de mente kunne tilpasses den nye tilstanden. De fortsatte å jobbe med sangen fra hver sin kant, fra London til Los Angeles,  kanskje omtrent slik vi så dem på TV i helga, med deres isolasjonsversjon av «You Can’t Always Get What You Want». De fire medlemmene i hvert sitt hjem, riktignok med et litt merkverdig trommespor fra Charlie Watts, men hvem bryr seg om sånt nå?

Sangen de spilte på TV var over 50 år gammel. Dette er altså noe helt nytt, selv om «Living In A Ghost Town» høres ut som en rhythm and blues-sang av den gamle skolen, bare med en eksemplarisk oppdatert lyd. De låter veldig bra sammen i studio igjen, som de gjorde da ga ut  «Doom And Gloom» i 2012. Gruppa har tydeligvis bestemt seg for at de ikke gir ut hva som helst i sitt liv som godt voksne.

«I'm a ghost/Living in a ghost town/I'm going nowhere/Shut up all alone”, synger Mick Jagger. Det er følelse mange vil kjenne seg igjen i. Det kommer også et lengselsfullt vers om det sydende utelivet som plutselig var stengt:

«Once this place was humming 
And the air was full of drumming 
The sound of cymbals crashing 
Glasses were all smashing 
Trumpets were all screaming
 Saxophones were blaring 
Nobody was caring if it's day or night
»

Det hadde vært veldig trist hvis det ikke låt så oppløftende som det gjør. Man tenker jo fort på «Ghost Town» med The Specials, den 39 år gamle sangen som har en ny spøkelsesaktig klang nå: «Do you remember the good old days before the ghost town/We dance and sang and the music swayed in a de boomtown». En sang som ble laget med et annet dystert, mer politisk bakteppe, men som beskriver den samme følelsen av lengsel etter godt samvær.

Musikkvideoen er full av bilder av storbyer lagt øde. Mange føler fort på savnet av bedre tider når de hører dette, men The Rolling Stones kommer med en god kur mot kjedsommeligheten. Et sugent munnspill fra Mick Jagger høres ut som det er spilt inn spesielt for å bidra til trøst. Det er helt spesielt å høre Keith Richard nærmest hviske refrenget i et neddempet spøkelsesaktig dubparti mot slutten.

I den første timen rundt utgivelsen vet vi ikke hvordan dette kommer til å stå seg historisk sett i sangboka deres. Men, det er en ny sang med The Rolling Stones! Du kan ikke alltid får det akkurat som du vil, men av og til får du heldigvis noe du trengte. Sangen kommer forresten sammen med en annen god Stones-relatert nyhet: Marianne Faithfull er friskmeldt etter å ha vært alvorlig rammet av koronaviruset.

Den offisielle videoen har premiere på YouTube torsdag kl 20.00

Mer fra Dagsavisen