Kultur

Ane Bruns coverlåter

Ane Brun er kanskje den norske artisten som har vært mest glad i coverlåter. Nå har hun samlet 14 av dem på et eget album.

Siden hun slo igjennom for 15 år siden har Ane Brun gitt ut en lang rekke egne sanger. Men hun har til sammen også framført rundt 40 sanger som er skrevet av andre, såkalte coverlåter. 14 av disse er nå på albumet «Leave Me Breathless».

To år er gått siden sist vi snakket med Ane Brun, som da ga ut albumet «When I’m Free». Da fortalte hun at hun satt hjemme og spilte inn coverlåter etter at hun var ferdig med sine egne.

– De er som en klump med leire som man kan gjøre hva man vil med. Sånt er et grunnleggende behov hos meg. Å gjøre noe bare fordi det er gøy, fortalte hun da.

– For et år siden bestemte jeg meg for å produsere dette til ei plate. Mer målbevisst, med et sound som funker for et helt album. Noe som både er minimalistisk, og føles stort, sier hun nå.

Personlig historie

Ane Brun avslører at det var et kortvarig forhold som inspirerte de første sangene som hun fortalte om.

– De begynte som en tydelig personlig historie. Jeg kalte dem «Home Love Recordings», sier hun.

– Jeg synes det er kreativt å synge coverlåter hvis jeg ikke har noe å skrive om selv. Og en utfordring musikalsk, å få dem til å passe i min måte å si ting på. Jeg prøver å kjenne etter om jeg tilfører dem noe nytt ved å spille dem som de er, eller om de må forandres. Det går på magefølelsen. Som jeg har gjort med egne sanger på konserter lenge. Bryte dem ned, eller løfte dem opp.

Ane Brun nevner artister som Nina Simone, Jeff Buckley og Cat Power som artister som har gjort et stort utvalg coverlåter, selv om deres evner som låtskrivere selv er godt bekreftet. Også Susanna Wallumrød, som i likhet med Ane Brun framfører et raust utvalgt av andres sanger i tillegg til sine egne.

– Hun har kanskje det samme behovet som meg for å bruke stemmen til å tolke andre sanger, sier Ane Brun.

Det vanligste at sangere og låtskrivere synger sanger av andre sangere og låtskrivere. Men Ane Brun har også med seg sanger av Mariah Carey og Foreigner!

– Det er ikke fordi jeg synes det er viktig å ha med sånne. Men jeg er ikke så begrenset når det gjelder min egen smak.

Ny aktualitet

Albumet er oppkalt etter ei linje i Maria McGees «Show Me Heaven»: «Show me heaven/cover me/leave me breathless», som hun synger i refrenget.

– Jeg synes det er et så fint uttrykk for de store, romantiske følelsene, sier Ane Brun. At McGee også sang «cover me» i samme slengen sier hun er mer tilfeldig.

To av sangene framførte Ane Brun i begravelsen til et av terrorofrene i Stockholm i april. Sades «By Your Side», og Radioheads «How To Disappear Completely», som var blant favorittsangene til den drepte og kona hans. Samme dag spilte hun dem inn i studio, etter å ha fått bekreftet at det var i orden for de etterlatte.

Tom Pettys «No Reason To Cry» er med etter ønske fra en venn, men fikk en sørgmodig ny aktualitet i dagene før utgivelsen av albumet.

– Den vakre kjærlighetslåten får en ekstra betydning nå etter at han har gått bort. En trøstesang, med hans egne ord, mener Ane Brun.

Nye sanger

Ane Brun gjør bare noen få konserter med sangene fra dette albumet. I Stockholm, på teateret Dramaten, i kulissene til stykket «Ensam».

Her i Norge gjorde hun en stor opptreden med Kringkastingsorkesteret i Oslo Konserthus forleden, en konsert som kommer til å bli sendt på radio etter hvert. Nå vil hun bruke tida som kommer på å lage egne låter til et nytt album.

– Coverlåter er ikke noe nytt og banebrytende. Men musikk trenger ikke å være så alvorlig. De som liker stemmen min kan få høre meg synge sanger de har hørt med andre før. Det har vært fint for meg å gjøre, sier Ane Brun.

Mer fra Dagsavisen