Artikkelen i VG Nett har heller ikke fått med at det finnes LP-spillere som virker opp ned. Her demonstrert på New York High Fidelity Show i 1960. FOTO: RUBEN GOLDBERG/AP/NTB SCANPIX

Alt om LP-spillere

VOLUM 11: Ukas store slager for platenes gamle venner er ikke en sang – men en artikkel på VG Nett om «LP-spillere».

 

«Alt du trenger å vite om LP-spillere» heter saken. Den introduserer altså et nytt begrep for platespillere som vi etter alle disse årene faktisk ikke hadde hørt før. Den er klart merket som «annonsørinnhold». En omdiskutert del av virksomheten i landets nettaviser, der innholdet er kjøpt og betalt, men produsert av VG Partnerstudio. Denne ligger langt fra alminnelig standard på redaksjonelt innhold. Hvordan er egentlig alle de andre artiklene om saker og ting vi ikke vet alt om på forhånd?

En undersøkelse BBC gjorde i fjor viser at halvparten av spurte vinylkjøpere ikke hadde spilt sine nye plater ei uke etter kjøpet. Sju prosent av dem hadde ikke engang platespiller. Mange hipstere som bruker vinylplater som en tidsriktig identitetsmarkør vet ikke hvordan de virker. De vil videre til neste nivå. Høyttalere ser sexy ut i stua. En ordentlig platespiller også. Da får det vel holde?

Det er komplett.no som har betalt for denne artikkelen. Deres produktsjef for lyd, Erik Berthling Olsen, forklarer innholdet. – Først bør du forsikre deg om at høyttalerne dine kan kobles til en platespiller, sier han. Hadde vi forsikret oss om dette først kunne vi spart mye penger på forsterkere i oppveksten. – Virkelig gamle høyttaler har slike innganger, sier produktsjefen. Jeg har hatt noen høyttalere i årenes løp som er virkelig gamle nå, men husker ingen som LP-spilleren kunne plugges rett i. Nettstedet Stereopluss har på sin side skrevet en grundig artikkel som oppklarer misforståelsene, én etter én. Sånn har «Alt du trenger å vite om LP-spillere» faktisk klart å overgå en sketsj fra den gamle, gode TV-serien «Not The Nine O’clock News», der Mel Smith kommer inn og skal kjøpe en «grammofon» i hi-fi-butikken til Rowan Atkinson og Griff Rhys Jones. De bestemmer seg for å drite ham ut. – Vil du ha med en forsterker, spør de. Æh, nei, svarer han. De ler seg i hjel.

Følg Dagsavisen Nye Takter på Facebook!

Vi skjønner selvfølgelig at VG Partnerstudio også forveksler LP med vinyl. «LP-er kommer i flere størrelser, inkludert 7, 10 og 12 tommer. Alle kan spilles av på samme platespiller», står det i en bildetekst. Dilettanten i meg ville gjerne minne om de gamle automatiske B & O-spillerne som ikke taklet 12-tommers 45-plater. Dette blir for komplisert. Enkelt og greit: LP er og var en forkortelse for «Long Playing». Langspillplate, som det het på norsk. En 7-tommers singel varte aldri veldig lenge. Å forklare teknologi som egentlig er avleggs til nye generasjoner kan være en omstendig oppgave.

Siste nytt nå er en slags clip man fester rett på gamle musikkassetter, og spiller dem derfra. Vi får håpe det ikke slår så godt an at komplett.no kommer for å forklare oss hvordan man snurrer et spolebånd inn i MC-spilleren. Eller prøver å finne ut av det som må forbli det største mysteriet for nye generasjoner: Hvorfor man burde ha med seg en blyant når man reiste rundt med bærbar kassettspiller.

NB: Den omtalte artikkelen på vg.no er endret etter oppstusset den skapte.