Nye takter

24 timer partyradio

Fredag formiddag starter NRK P1+ en 24 timer lang maratonsending med hits fra 70-tallet. – Noe av det villeste, og kjekkeste, jeg har gjort, sier radioveteranen Bård Ose.

– Dette blir 24 timers direktesendt partyradio, fra «Suspicious Minds» med Elvis Presley tidlig i 1970, til «Another Brick In The Wall» med Pink Floyd sent i 1979, forklarer programlederen Bård Ose. Ose hadde egentlig ambisjoner om å gjennomføre hele sendingen selv, men ble stoppet av arbeidsmiljøloven. Nå deler han jobben med Viggo Valle, Gunvor Hals, Tom Erik Sørensen og Hege Holm.

Alt som var populært

– Av erfaring er det de gærneste ideene som får gjennomslag. Kan man gjøre sånt med Bergensbanen og Hurtigruten på TV, så går det an på radio også, mener Ose.

«70-tallet minutt for minutt» er tittelen på programmet, som spiller seg gjennom alle de store slagerne som var populære i Norge fra januar 1970 til desember 1979, enten på salgslistene eller på radio, i riktig rekkefølge. Sendingen starter klokka 12 fredag formiddag, og varer til 12 lørdag. Den blir også liggende i NRKs nettspiller, for dem som synes 70-tallet egner seg bedre bit for bit – eller beat for beat, om man vil.

Lite progrock

– Ikke alle synes popularitetslistene representerer det beste med dette tiåret?

– Noen kommer til å etterlyse Yes, King Crimson eller Emerson, Lake & Palmer, men dette skal være en slagerparade. Det er ikke historien om 70-tallet. Men når vi kommer til 1977 har vi både Roger Whittaker, Sex Pistols og Donna Summer. Det synes jeg er en god blanding, sier Bård Ose.

Mye norsk

Som vi påpekte i en artikkel om året 1970 her i Dagsavisen i forrige uke, så begynte dette tiåret begredelig for norsk musikk. Det fantes nesten ikke norsk popmusikk i begynnelsen av 70-årene.

– Nei, og der var jobben min å finne plater som ikke var på hitlistene. Jeg støvsugde arkivene, og fant «På Champ-Elysees» med Steinar Fjeld, som var en radiohit, og «Tannpussevisa» fra barne-TV. Det er viktig å ha med norske plater. Vi måtte nesten ha med «Jimi, Janis og Brian» med Aunt Mary fra 1971, selv om den egentlig ikke var en hit.

Ose har også brukt radioprogrammet «Norsktoppen» som grunnlag for popularitet, i tillegg til salgslister fra VG og Arbeiderbladet. Siden singelmarkedet var labert i Norge i noen år midt på 70-tallet, er også kjente sanger fra LP-er kommet med.

Mer radionostalgi

Når denne maratonsendingen er over fortsetter Bård Ose å lage sine andre radioprogrammer fra pophistorien, «P.I.L.S.», «Gammelnorsk», og «Ren 60». Lytterne av det sistnevnte har lurt på hva som vil skje når gjennomgangen av 60-tallet uke for uke, nøyaktig 50 år etter, nå har kommet til veis ende.

Ose kommer ikke til å fortsette inn i 70-tallet i et program som heter «Ren 60», men går i stedet tilbake til 1960, og begynner om igjen der. Og han har fremdeles en liste på over 100 LP-er fra 1967 til 1969 som han ikke har fått spilt fra. Han forteller imidlertid at han har lyst til starte enda en radioserie, nå med 70-tallet som tema.

Mer fra Dagsavisen