Nye takter

13 anbefalte av 130 navn på Bylarm

Igjen vrimler det av nye, håpefulle artister på Bylarm. Det er tid for Dagsavisens heiteste tips i det store mylderet, fra Emelie Hollow til Hollow Hearts.

Bilde 1 av 2

Bylarm er annerledes enn de andre festivalene. Når noen spør oss hvem som kommer til Bylarm denne gangen blir vi alltid litt i tvil om hva vi skal svare. Bare godt musikkinteresserte har hørt om noen av dem som spiller.

Sjansen er imidlertid stor for at flere av dem blir veldig godt kjente om noen år, men det er ofte her de får oppmerksomhet for første gang.

Det er dette som er sjarmen med Bylarm, for alle som er opptatt av bærekraften i norsk musikk.

Hadde vi visst da det vi vet nå, skulle vi kanskje fått med meg noen utenlandske artister i løpet av disse årene.

First Aid Kit på Mono, Lewis Capaldi på Gamla eller Billie Eilish på Rockefeller. Men Bylarm har for oss alltid handlet om å høre det neste store i norsk musikk for første gang. Fra Odd Nordstogas Something Odd på det første Bylarm i Trondheim i 1998, via Ane Brun i Kristiansand i 2002, Razika i 2010 og Team Me i 2011, til det legendariske året med Emilie Nicolas, Aurora, Daniel Kvammen, Pixel, Vilde Tuv og Hjerteslag i 2014.

For ikke å snakke om Sigrid i 2017. Men det sterkeste minnet er fra Tromsø i 2006, der Susanne Sundfør bare så vidt hadde kommet med på programmet, med to underlig plasserte opptredener.

Les intervju med Lewis Capaldi: Lewis Capaldi: Kontrastenes mann

Med Rockettothesky (Jenny Hval) i hotellobbyen den første ettermiddagen, hver for seg alene bak pianoet, tidenes mest eksklusive Bylarm-hendelse i lys av hvordan det har gått med de to siden.

Lørdag formiddag fulgte Susanne Sundfør opp alene i et telt nede på kaia, for det meste for tilfeldig forbipasserende på handletur. Siden har konsertene hennes blitt større. I år er det noen andres tur.

I vår oversikt over unge og lovende for 2020 har vi ikke med de navnene på programmet som har fått mye omtale før:

Sånne som Cashmere Cat, Isah, Dutty Dior, Boy Pablo, Okay Kaya, Signe Marie Rustad, Charlotte Dos Santos, Silja Sol og Das Body, eller de som vi nylig har presentert med egne saker her i avisa: Musti, Löv og L:u:n:a. Sistnevnte går inn i Bylarm som vinner av NOPA-stipendet på 40.000 kroner.

Les også: Plateanmeldelse: Okay Kaya: «Watch This Liquid Pour Itself»: Synger himmelsk og karismatisk

Også Kamara (se eget intervju) har en selvskreven plass på lista over årets mest håpefulle.

Her er 13 andre, av de rundt 130 på programmet.

Daufødt

Daufødt høres ut til å være født høyst levende, med hele punkrockens antiautoritære grunnlag. Gruppa sparker fra med slående gitarriff og tekster som det neppe går an å oppfatte mye av live, men holdningene er ikke til å ta feil av. Medlemmene kommer litt herfra og derfra, men utgangspunktet skal være sunn opposisjon til bibelbeltet på Sørlandet.

Kapteinen

Stavanger-artisten starta som en ganske vanlig bandfyr, nærmere bestemt som bassist. Men så fant Kjell Øverland ut at han både ville lære seg å produsere og synge selv. I dag gjør han nettopp det, og signert på Nora Collective har han gjort flere krem-samarbeider med Unge Ferrari, Arif og Izabell, blant andre. Låtuniverset er tydelig prega av nikketriggende popete låter om følelser og kjærlighet på en sjarmerende stavangerdialekt.

Les intervju med Kapteinen: Kjell Øverland (21) oppfylte artistdrømmen på gutterommet

Combos

Trondheimsrocken slår tilbake med det egentlig uforklarlige lille ekstra som skiller de gode rockebandene fra alle de andre. Dette er grunnleggende hard riffing, fengende melodilinjer, og en distinkt vokal. Årets svar på Bokassa, for dem som setter pris på punkbasert hardrock. Ble hjemmefavoritter på Trondheim Calling nylig, nå venter nye triumfer på bortebane.

From Scratch

Ungt osloband dannet og formet på AKKS fra scratch, i betydningen at de ikke kunne spille – derav bandnavnet. Resultatet er et forfriskende uttrykk. Det høres ikke radikalt annerledes ut, men gitarpopen til From Scratch mangler de strømlinjeformede tendensene, og skiller seg derfor ut fra mengden. Det er tydelig at de har stor skapertrang, noe som vil noe, og som oser energi og kreativ glede. Friskt og sjarmerende.

Les også: Konsertanmeldelse Stormzy: Da Oslo ble fanget av en «Stormzy-vind»

Doni Mula

Han har fått kritikk av politiet for voldelig innhold i musikkvideoen sin. Men å få problemer er ikke akkurat et fremmedord om du heter Doni Mula, hvis tekstunivers skildrer en beinhard og ufiltrert virkelighet. Sandefjordingen har mer å melde enn de fleste med sitt sosialrealistiske tekstunivers. Og med en der tilhørende selvsikker flow og presence, og farlig fengende og aggressive beats, er stilen komplett.

I Like To Sleep

Ikke så mange jazzband står på Bylarm-programmet i år heller, men allerede besetningen vibrafon, gitar og trommer avslører at dette er litt utenom det vanlige. I Like To Sleep vant talentmønstringen Jazzintro i 2018, og høres ut som de er klare for å høres utenfor sjangerkretsene også.

Les også: En ny vår med LÖV

Juni Habel

Visesanger fra Oslo som foreløpig har vært å høre helt alene med gitaren. Hun høres ikke ut som hun trenger mer heller, for hun har et uttrykk som i sin enkelhet skinner sterkeste enn det meste ellers. Kan godt sammenlignes med en rekke profilerte stemmer fra fortida, men overlever på tvers av alle tidsånder.

Unganisha

Sangeren Labdi Omnes fra Kenya og den norske elektronikaartisten Bernt Isak Wærstad lager sammen en forfriskende annerledes lyd i forhold til det alminnelige pop- og rockbildet. Det kommer til å gå an å danse til dette.

Kanaan

Psykedelisk jamband med stor sans for improvisasjon. Jazz, rock, er det så nøye? Et navn som ikke er på vei mot hitlistene, men som allerede har gitt ut to album i fri utfoldelse i stedet for å legge langsiktige strategiske lanseringsplaner.

Hollow Hearts

Tromsøgruppa representerer den enorme americana-bølgen som fortsetter å hjemsøke landet vårt. Hollow Hearts spiller vakre, følsomme sanger, hovedsakelig akustisk, men med steelgitar og alt som hører med.

Les også: Se bildene fra Bylarm 2019

Hedda Mae

Vi er blitt vant til å høre godt etter når det kommer nye, unge sangere fra Bergen. Hedda Mae har en leken tilnærming til spenstig popmusikk, og kan komme langt videre med dette.

Sei Selina

En ny lyd fra Bærum, med en inntrengende stemme, litt r & b, litt elektronisk pop, og en antydning av afrikanske røtter. «Young Samurai» kan være en av årets fineste Bylarm-låter.

Emelie Hollow

Det er mange håpefulle popsangere på programmet på Bylarm. Emelie Hollow fra Vinterbro skiller seg ut med nære og personlige sanger, som gir gode pusterom i den store mengden.

Mer fra Dagsavisen