Kultur

Musikaler i krise: – De kan jo ikke forskjellsbehandle

Usikkerhet og frykt for konkurs har preget de store musikalene etter at Oslo stengte ned. Kulturminister Abid Rajas milliondryss over Folketeateret har skapt håp, men fortsatt er det utfordringer i vente.

Bilde 1 av 2

– Vi gratulerer Folketeateret, og takker for at de fikk tatt opp kampen for ikke bare seg selv, men hele næringen. Og vi tenker vel også nå: «Ok, fikk de, så får vi», sier produsent og regissør Tore Sergei Myklebust, daglig leder i StarWorks, som sammen med selskapet Taran produserer blant annet musikaler for Chateau Neuf.

Før helgen lovte kulturminister Abid Raja det kriserammede Folketeaterets musikaler «Chess» og «Reisen til julestjernen» en bevilgning på 47, 1 millioner kroner. Nå regner også Myklebust med en gladnyhet fra Kulturrådet, på vegne av særlig musikalshowet «Musical Express», som etter planen skulle opp på Chateau Neuf.

– Vi kan ikke forstå det på noen annen måte enn at de også må si ja til oss andre som har søkt. De kan jo ikke forskjellsbehandle, sier Myklebust, som satser på at det ordner seg også for dem.

Les også: Dramatikk rundt «Reisen til julestjernen»

På kollisjonskurs

Myklebust er involvert i to planlagte musikalproduksjoner på Chateau Neuf, «West Side Story» og «Musical Express», sistnevnte med artister som Atle Pettersen, Heidi Ruud Ellingsen og Jannike Kruse i rollene. Skjebnen til to musikalene illustrerer det kaoset som har rådet rundt Kulturpartementets støtteordninger de siste par ukene etter at Oslo og Bergen stengte ned.

Kulturminister Abid Rajas store plan for høsten, å premiere de som sørget for aktivitet i Kultur-Norge, kom etter økende smittetall på kraftig kollisjonskurs med at Norges to største byer nedla forbud mot alle typer kulturarrangementer innendørs. For Oslos del fortsetter den sosiale nedstengningen fram til 14. desember, og kanskje enda lenger.

Både søknaden for «West Side Story» og den for «Musical Express» ble sendt til Rajas stimuleringsordning, med en dags mellomrom. Kulturrådet svarte forholdsvis raskt ja til «West Side Story» og bevilget litt over 10 millioner, mens «Musical Express» ennå ikke har fått svar.

I forrige uke fikk både Myklebust og Folketeateret vite av Kulturrådet at siden Oslo er stengt ned, kunne de ikke lenger søke på stimuleringsordningen, men kompensasjonsordningen som nå bare dekker 50 prosent. Særlig produsent Karianne Jæger fra Folketeateret reagerte negativt på at en stor musikalproduksjon som «Reisen til Julestjernen» ble flyttet til en helt annen ordning fordi de ikke hadde rukket å få svar på sin søknad.

Hun uttalte i forrige uke til Dagsavisen at de følte seg «helt slått i bakken», og at de startet opp en stor produksjon fordi kulturminister Abid Rajo så sterkt oppfordret til det. Hun følte det var urettferdig at bare flaks og plass i søknadsbunken skulle avgjøre om de fikk støtte eller ikke. Raja har etter hvert tilført mer ressurser til Kulturrådet, og sier til VG at 85 prosent av søknadene nå er behandlet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Raja-løfte

Men før Raja kom så langt, har både Folketeateret og organisasjoner som Creo og Virke sørget for tungt politisk press mot Kulturdepartementet. Til slutt kom kulturminister Abid Raja på banen med et løfte om kontinuerlig jobbing med å finne løsninger.

– Vi vet at det er flere Oslo-aktører som er inne med søknader både på stimulerings- og kompensasjonsordningen, og vi jobber selvfølgelig med å ivareta alle de aktørene som uforskyldt har havnet i en vanskelig situasjon, sa Raja til VG.

– I klemma

Men ennå finnes det usikkerhet rundt Rajas ordninger, mener Myklebust, som er styremedlem i The Theater & Musical Group (TTMG), eid av Taran og StarWorks. TTMG kom før helgen med en pressemelding, der de peker på at selv de som fikk svar på stimuleringsordningen i tide før nedstengningen av Oslo, som «West Side Story», bare har løfte om å få dekket 70 prosent av kostnadene. Det råder usikkerhet om de får dekket de siste 30 prosentene, og det syns TTMG er urimelig.

– Sånn sett sitter vi jo fortsatt i klemma. Hvor mye avkorter de? Det er mange usikre kort framover, og vi står fortsatt med en fot i konkursen hvis ikke Raja snart kommer helt i mål

Les også: Kultur-Norge skryter av Abid Raja

Mer fra Dagsavisen