«Skrik» av Edvard Munch ble solgt for 107 millioner amerikanske dollar på auksjonshuset Sotherby våren 2012. Det åpnet forfatteren Lisa Strømmes øyne for kunstneren.

Munchs «Skrik» inspirerte roman

Hva får folk til å gi 107 millioner dollar for et maleri? Av et skrik? Lisa Strømmes utforskning av Edvard Munchs kunst og kjærlighetsliv ble til en roman om kunstnerens opphold på Åsgårdstrand.

 

– Når en bor i Norge, er det umulig å ignorere Edvard Munch. Men det var først da «Skrik» ble solgt for 107 millioner amerikanske dollar på auksjon i New York i 2012, at jeg virkelig fikk øynene opp for ham. Jeg begynte å lese om Munchs liv. I vakre Åsgårdstrand forsto jeg at jeg kunne skrive en roman om hans opplevelser der, sier Lisa Strømme til Dagsavisen.

Hun er opprinnelig britisk, men har bodd 17 år i Norge. Nå debuterer hun med romanen som på norsk har fått tittelen «Malerens muse», oversatt fra den engelskspråklige originalen, «The Strawberry Girl».

Les også: Knausgård klar med Munch-bok

Åsgårdstrand

Handlingen strekker seg over en sommer, året 1893. Den viltre tenåringsjenta Johanne og resten av arbeiderfamilien hennes gjør seg klar til å ta imot de prominente feriegjestene som besøker Åsgårdstrand om somrene. Blant dem er det mange kunstnere. Hans Heyerdahl, som for noen år siden malte Johanne og kalte bildet «Jordbærpiken», er én.

Mystiske Edvard Munch en annen. Prominent er dessuten familien Ihlen, der Johanne får huspost.

– Munch hadde et hus i Åsgårdstrand, det eneste huset han kalte et hjem. Han likte stedet og lyset, men også folkene, sier Lisa Strømme.

I «Malerens muse» skriver hun om hvordan det fisefine borgerskapet forakter Munchs «farlige» og «degenererte» bilder. De lokale legger mest merke til hvor eksentrisk han er.

– De trodde Munch var forrykt. Morsom, men gal. Han prøvde å betale med bilder for husleie og slikt, men ingen ville ha dem. De sto til tørk rundt omkring i skogen her uten at noen rørte dem. Tenk på det nå! ler Strømme.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Levende modell

Romanens hovedperson, Johanne, har kunstnerambisjoner selv. Hun dras mot Munch. Det gjør også en av døtrene i familien Ihlen, der Johanne jobber. En romanse oppstår, og Munchs kunst påvirkes av den skjønne unge kvinnen. I hvert fall ifølge Lisa Strømmes diktning.

– Jeg blander fakta og fiksjon. Skriver ting som kan ha skjedd rundt hendelser jeg vet at skjedde. Men om jeg er redd for å begå urett mot Munch eller noen av de andre? Gjett om! Munch er en stor og viktig figur, særlig i Norge. Men han var også veldig komplisert, forskjellig for alle som møtte ham. Enormt inspirerende, kunstnerisk, men privat som type.

Fakta og fantasi

Om Munchs samtidige kvinner, for eksempel om døtrene Ihlen, var kildene enda mer kortfattede og udetaljerte. Dermed var rommet desto større for diktning. Men at Edvard Munch hadde noe på gang med en av Ihlen-døtrene, hun som kaltes Tullik, stemmer. Johanne er imidlertid helt oppdiktet, sterkt inspirert av Heyerdahls Jordbærpike.

I «Malerens muse» nevner Lisa Strømme mange av Munchs malerier. Noen direkte. Andre blir bare beskrevet, slik at man kan kjenne dem igjen likevel, på kvinneskikkelsene, fargene, månen som speiler seg i sjøen ved stranda.

– Igjen blander jeg sannhet og fantasi, sier Strømme.

Engelsk original

«Malerens muse» er den første romanen hennes, om man ser bort fra diverse upubliserte manus i skrivebordsskuffa.

– Om man skriver på engelsk, må man ha en agent før forlagene vil lese det. Jeg sendte manuset til seks agenter. Det tok sin tid, rundt et halvt år. Men han som valgte meg, er super. Han har solgt «Malerens muse» til tretten land.

Inkludert Norge. Selv om Strømme har bodd 17 år i Norge, og snakker svært godt norsk, var det ingen norske forlag som var interessert i å lese et manus på engelsk. Dermed kom boka ut i Storbritannia og USA, samt blant annet Frankrike og Italia først, før Norge.

– Tilbakemeldingene i andre land har vært overveldende positive. Men jeg er spent på hvordan Norge tar imot, siden det handler om Munch. Jeg tipper folk her vil elske meg eller hate meg for det jeg har gjort «mot ham», sier Strømme, som i disse dager legger siste hånd på sin neste roman, om Alfred Nobel og et forhold som nesten veltet hele hans fredsprisplanene.

Mange av bildene som dukker opp i Lisa Strømmes roman, er blant de aller mest kjente i Edvard Munchs kunstnerskap.

8. mai er det imidlertid åpning for Munchmuseets nyeste utstilling, «Mot skogen», der forfatteren Karl Ove Knausgård har valgt ut sine favoritter fra samlingen. Ifølge Munchmuseet inkluderer det malerier, grafiske trykk og skulpturer som aldri før har vært utstilt, noe som gir nye perspektiver på hele kunstnerskapet.

Kari Brandtzæg er kurator for utstillingen. Knausgård vil dessuten gi ut en bok i forbindelse med utstillingen.