Kultur

Munch skriker etter sponsorer

Sponsorene står ikke i kø for å sponse neste års Munch-jubileum. - Jeg er overrasket over at viljen til å være med på dette spleiselaget ikke er større, sier direktør Audun Eckhoff ved Nasjonalmuseet.

Og da sikter han ikke bare til private sponsorer. På spørsmål om han ønsker at staten skulle bidra mer, svarer han:

- Jeg skulle ønske alle kunne bidra mer.

De offentlige bevilgningene er på 17,5 millioner kroner, jevnt fordelt mellom midler fra Kulturdepartementet og Oslo kommune. Eksakt hvor mye som er kommet inn i sponsormidler, vil ikke Nasjonalmuseet ut med, men jubileet har et totalbudsjett på 32 millioner kroner.

250 verk

I går, på Edvard Munchs fødselsdag, ble programmet for jubileumsåret sluppet på Munch-museet i Oslo.

- Vi realiserer programmet med den finansieringen vi har, men med litt ekstra ville enkelte av elementene blitt hevet til et høyere nivå, sier Eckhoff.

Høydepunktet i feiringen blir jubileumsutstillingen «Munch 150», som vises på Nasjonalgalleriet og Munch-museet fra 2. juni til 13. oktober. Det vil være den mest omfattende Munch-utstilling noen gang med 250 verk.

Jubileumsprogrammet byr ellers på forskningskonferanser, filmproduksjoner, konserter, teater, vandringer i kunstnerens fotspor, bokutgivelser og egne tilbud til barn og unge.

Ett av Munchs hovedverk, «Selvportrett med sigarett», er allerede sendt ut på norgesturné. Utstillingen ble åpnet på Svalbard Museum onsdag. Verket skal videre til Karasjok i begynnelsen av januar, og skal også vises i Tromsø, Fredrikstad, Røros, Førde og på Notodden.

Skriktog

Åtte steder der Munch har bodd eller arbeidet, eller som har vært hjemsted for familien, står sentralt i jubileumsåret. Foruten Oslo er det Løten, Hvitsten, Moss, Fredrikstad, Kragerø, Åsgårdstrand og Vågå.

Munch så dagens lys på gården Engelaug i Løten 12. desember 1863.

- Vi sparker i gang jubileumsåret med verdens største skriktog fra Engelaug onsdag kveld. Ungene blir oppfordret til å skrike hele veien og ta med lommelykter for å lyse opp ansiktene, fortalte prosjektleder Kjersti Sandvik i Løten under jubileumspresentasjonen på Munch-museet.

Løten har blant annet fått sitt eget Munch-senter og har en egen Munch-sti. Informasjonstavler er satt opp på steder i kommunen Munch hadde en spesiell tilknytning til.

I Kragerø blir det fotoutstilling med Munchs egne bilder, i Vågå skal det avdukes en Munch-byste, det nye bildegalleriet på Ramme Gaard i Hvitsten skal innvies med utstillingen «Edvard Munch tilbake på Ramme - 100 år etter seieren i Berlin» og på Jeløya i Moss blir det også Munch-utstilling - for bare å nevne noe av det som skjer i Munch-kommunene i 2013.

Utlandet

Alle som kommer til Oslo Lufthavn Gardermoen neste år, vil merke at det er Munch-jubileum.

- Folk vil bli ønsket velkommen allerede på flyplassen med store reproduksjoner og plakater. Og så blir Flytoget foliert med Munch, så det blir veldig synlig at det er jubileum, sier Eckhoff.

Jubileet skal også markeres ved museer flere steder i utlandet, blant annet i Stockholm, New York og Zürich.

Det er også laget et eget nettsted om jubileet. Ansvarlig for markeringen av Munch 150 er Munch-museet og Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. (NTB)

Mer fra Dagsavisen