Kultur

Munch feires over hele verden

Edvard Munchs 150-årsdag markeres fra USA til Japan. Til Oslo kommer den mest omfattende utstilling som noen gang er vist. Et hovedverk er på vandring, og det blir en rekke arrangementer i Norge neste år.

- Jubileumsutstillingen neste sommer blir en «én-gang-i-livet»-opplevelse. Det er en den største som verden har sett, og den er laget i samarbeid med Nasjonalmuseet, sier Sture Portvik, informasjonssjef ved Munch-museet.

Nasjonalgalleriet skal vise den yngre Munch, mens Munch-museet presenterer den eldre. I tillegg til egne kunstverk har museet lånt inn 80 verk fra samlinger rundt om i verden. Over 250 verk vises på de to utstillingsstedene.

- Hva er det viktigste som skjer i løpet av jubileumsåret?

- Totaliteten, og selvsagt jubileumsutstillingen. Det er en stor og kritisk masse av spennende aktiviteter og moro i alle Munch-kommunene. Bergen lager sine egne utstillinger, og i Fredrikstad vises utstillingen «Munchs mødre» og en dokumentarfilm med samme tittel. I forbindelse med utstillingen avdukes også et monument. Jubileet markeres også i New York, Washington, Sveits, Japan og Stockholm, forteller Portvik.

«Munchs Mødre» åpner på fødselsdagen til kunstnerens mor, 10. mai, og står ut året. Den offisielle åpningen av Munch-året skjer 23. januar i Oslo rådhus.

Selvportrett på tur

Munch-jubileet tjuvstartet egentlig i år med utstillingen «Det Moderne Øye» og «Munch i koffert». Sistnevnte består av «Selvportrett med sigarett» som er på vandring landet rundt. Bildet er et av Munchs hovedverker.

- Det blir en fantastisk markering, sier Sture Portvik begeistret og legger til at han blant mye annet ser fram til Munch-filmen som vil være klar på sensommeren.

- Indiske Dheeraj Alkolkar er regissør. Han har også laget filmen «Liv og Ingmar». En annen film som kommer, er «Solen». Det er en litt smalere film som går i dybden på Aula-maleriene, sier Portvik.

Hjemme og ute

«Det moderne øye» har vært en suksess med dobbelt så mange besøkende i november/desember som på samme tid i fjor. «Selvportrett med sigarett» henger på Svalbard fram til 6. januar, deretter skal det vises i Karasjok før det drar videre rundt i landet. I Washington markeres «Munch 150» 6. januar med urframføring av Munch-suiten av Kjell Habbestad.

Utstillingen «Det Moderne Øye» har siste dag 17. februar. Etter den følger «Fra Munch til Slettemark» som åpner 1. mars og blir å se til 12. mai. Utstillingen presenterer en norsk privatsamling med hovedvekt på moderne nordisk og nordeuropeisk maleri fra omkring 1900 og opp til 1960-årene. Det er første gang samlingen vises og den byr på arbeider av blant andre Emil Nolde, Asger Jorn og COBRA-gruppen og Kjartan Slettemark.

Det er lagt opp til mange aktiviteter og mye å se på steder Edvard Munch har hatt et forhold til. I Kragerø vises en utstilling med hans fotografier, mens Løten byr på skiltet vandring i Munchs fotspor. På Blaafarveværket feires året med «Munch og malervennene på Modum». Og i Hvitsten inviteres besøkende inn i Munchs hus på Nedre Ramme. Han kjøpte eiendommen i 1910, men det er første gang dørene åpnes for publikum. Årets mann har også tilknytning til Vågå der han hedres med avduking av Munch-bysten. Den ble laget i 1886 av billedhoggeren Jo Visdal.

Scandinavian House i New York viser utstillingen «Munch/Warhol og det mangfoldige bildet». Her granskes fire litografiske serier av Edvard Munch, blant annet «Skrik» og «Madonna» og en lite kjent serie med upubliserte filmtrykk som Andy Warhol laget i 1984.

Høydepunkt

Ett av høydepunktene i den store jubileumsutstillingen i Oslo vises i Nasjonalgalleriet.

- Vi har med alle de kjente motivene som «Vampyr» og «Vårdag på Karl Johan», men høydepunktet er en rekonstruksjon av «Livsfrisen», sier Rikke Lundgren, prosjektleder for utstillingen.

- Utstillingen omfatter også mange versjoner av «Pikene på broen» og spenner over mange temaer, sier Lundgren.

mona.larsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen