Venke Knutson, her fra TV2s «Neste låt» sist søndag. FOTO: BEATE WILLUMSEN/TV 2

Motvillig popstjerne

Venke Knutson er tilbake, med eget TV-program og en ny singel. Og et litt ambivalent forhold til å være i rampelyset.

Venke Knutson har tiårsjubileum som popartist, og framførte flere av sine mest kjente sanger på «Neste låt» på TV 2 søndag. En serie som også omfatter D.D.E., Jan Eggum og deLillos.

- Det er en stund siden programmet ble spilt inn. Det var en spesiell dag, å samle sammen bandet og spille de gamle låtene. Det var rart å gjøre dem om igjen, og innmari gøy å bli innlemmet i det selskapet. Jeg tror ikke jeg skal se det selv. Jeg er ikke en sånn som tar opp programmer og ser meg selv igjen og igjen. Jeg synes også det er rart å høre meg selv på radio, sier Knutson.

 

Veldig privat

Snart fem år er gått siden Venke Knutson sang «Jealous Cause I Love You» i Melodi Grand Prix. Den vant ikke, men er en av de beste som har kommet ut av denne konkurransen, og er også blitt Knutsons mest spilte sang siden. Men etterpå ble det stille. Hennes andre barn ble født med en hjertefeil, og hun fikk mye å tenke på.

- Låten gikk veldig bra, og jeg fikk veldig mye oppmerksomhet. Men da sønnen min ble syk ville jeg ikke være offentlig. Jeg ville ikke møte folk og snakke om jeg hadde fått god eller dårlig kritikk. Det var ikke en avgjørelse jeg tok, det bare skjedde av seg selv. Jeg ville bare være Venke, mor og kone, en stund. Man må ha litt ekstra guts i dag, nå når alle skal kommentere alt hele tida. Det er helt fint nok det, men da skal man være sterk, og det var jeg ikke klar for når jeg hadde et sykt barn. Jeg er ikke så glad i å være offentlig. Jeg er egentlig veldig privat av meg.

 

Paljetter og toaletter

Venke Knutson er på juleferie, på vei ut på skitur med barna (som det nå går bare bra med), og hadde ikke fått med seg at hennes nye singel, «Kom», allerede var kommet da vi snakket med henne i går. Det er kanskje litt typisk for henne, at tilværelsen som artist og offentlig kjent person ikke kommer i første rekke. De siste årene har hun først og fremst konsentrert seg om familien og musikkskolen iBoksen som hun driver på Ryen i Oslo. Men, på den helt andre siden, hun har også vært med i «Skal vi danse»?

- Det er sånt som gjør at jeg er to forskjellige personer. Jeg er på skolen hver dag hvis jeg kan. Vi har 300 elever, og for dem er jeg bare en vanlig Venke. Da er det rart å komme godt sminket på TV, så hele skolen kan se meg danse rundt i paljetter, og vite at det også er hun som også vasker toalettet på skolen. Jeg har aldri vært god på å være popstjerne. Jeg koser meg med å være med på sånt, men jeg blir litt flau også.

- Kan vi si at du har et anstrengt forhold til artistlivet?

- Ikke anstrengt, men ambivalent. Det går ikke en dag uten at jeg er takknemlig for å få drive med musikk. Jeg kan synes det er topp å være en person folk tror de kjenner, men så har jeg også en sjenert side.

 

På norsk

Den nye singelen «Kom» er en oppfølger til sommerens «Ta meg med». Venke Knutson har altså begynt å synge på norsk. Hun beskriver «Kom» som en takk til mannen hennes. «Han kom da jeg trengte ham som mest, han trodde på oss og han ble. Det er en sang om savn. Om å lengte etter noe eller noen i livet», står det i hennes beskrivelse av sangen. Kommer innholdet nærmere på norsk?

- Du har kanskje rett i det. Man blir kanskje mer tydelig på sitt eget språk. Enda mer personlig. Det er lettere å gjemme seg bak engelsk. Ikke at det ene er mer riktig enn det andre. Vi har så mange fine ord på norsk. «Kom» er et veldig godt ord.

Venke Knutson forteller at hun vil gi ut flere nye sanger framover:

- Hvor mange kommer an på om folk vil ha dem. Jeg er heldig som i det hele tatt får lov til å gi ut ting. Om det blir på plate vet jeg ikke. Jeg gir gjerne ut et album til. Jeg liker fortsatt å kjøpe plater selv.

Knutson er også er involvert i et kommende album med gruppa The Opium Cartel, både som sanger og medkomponist.

 

Gjør hva du vil

I høst var Venke Knutson med i «The Hit» på NRK1, der kjente sangere framførte sanger av ukjente låtskrivere.

- Å lage musikk handler også om terapi, kjærlighet og omsorg, og å være med på en konkurranse med låtskrivere som har musikken langt inn i margen, da blir jeg ikke flau. «Skal vi danse» var mer en «Venke gjør ting hun ikke kan»-variant. Jeg prøver så godt jeg kan å ikke leve livet etter hva andre mener. Jeg har alltid vært litt for opptatt av hva andre mener om meg. Jeg vil vise meg selv at jeg tør. Det sier jeg til ungene mine og elevene mine også. Gjør det du vil med livet, ikke bry det om hva andre synes. Så lenge du ikke skader andre kan du gjøre hva du vil.