Kulturminister Linda Helleland (H) møtte kulturlivet og fikk kritikk for kulturbudsjettet i går.

Møtte kulturlivet – fikk kritikk

Kritikken mot kulturbudsjettet fortsatte da Linda Hofstad Helleland møtte kulturlivet i går.

 

– Jeg er glad for at vi har økt kulturbudsjettet med nesten 500 millioner og at vi nå har det største kulturbudsjettet noen gang. Alle vil ha mer. Men i så utfordrende tider som nå, med sviktende inntekter til staten, måtte vi gjøre noen prioriteringer, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland til Dagsavisen, som svar på kritikken fra sentrale kulturinstitusjoner.

Kommentar: Bortreist i gjerningsøyeblikket

Værvarsel

I går møtte Helleland representanter for kulturlivet på konferansen «Kulturelt værvarsel», i regi av Arbeidsgiverforeningen Spekter. Dagsavisen skrev i går om reaksjonene fra en rekke kunstnerorganisasjoner, som mener at kunstnerstipendene ikke er godt nok kompensert for lønns- og prisvekst på årets statsbudsjett, og at budsjettet dermed betyr en en realnedgang. Ledere for de store kulturinstitusjonene - bl.a Operaen, Det Norske Teatret, Nasjonalteatret, Oslo Filharmoniske og Bergen-filharmonien – fortalte om samme problematikk.

– Dette er tredje år på rad med reell nedgang. Det er vanskelig å være tilfreds med at vi ikke engang holder tritt med prisutviklingen, konstaterer Liv Tørres, leder for Nobels Fredssenter.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Smartere

– Høyere bevilgninger er ikke nødvendigvis et insentiv for å jobbe smartere, sa kulturminister Helleland i debatten, der hun understreket behovet for omstilling i kulturlivet, og fremhevet kulturdepartementets nye satsing på kreativ næring.

– Gjennom dette budsjettet styrker vi kunsterøkonomien ved at flere kan få kultursektoren som et bein å stå på. Det er jeg fornøyd med, og det vil skape resultater i framtiden, kommenterer kulturminister Helleland til Dagsavisen, etter konferansen.

Les også: Drar til Vatikanet - dropper kulturbudsjettet

Les også: Forsvarer reisen