Kultur

Morgenstund med Seeger i munn

HVER MORGEN I ROSKILDE: En hyllest til den amerikanske folkesangeren Pete Seeger, som døde tidligere i år.

ROSKILDE (Dagsavisen): Festivallivet krever sitt, men likevel er det noen hundre mennesker som har stått opp tidsnok for den første Pete Seeger-morgenen i Roskilde. En hyllest til folkesangeren og aktivisten som gikk bort 27. januar, 94 år gammel. Han etterlot seg en stor musikkhistorisk arv. Vi minner om at ettårsmakeringen av 22. juli 2011 på Rådhusplassen ble avsluttet av to av Seegers sanger, med Bruce Springsteen og Lillebjørn Nilsen.

Musikk handler ikke bare om å bli underholdt av store stjerner. Av og til må vi minne oss selv om musikkens frigjørende kraft, dens egne evne til å få mennesker til å tenke nye tanker og bringe verden framover. Vi ankommer allsangen til tonene av «My Rainbow Race», bedre kjent i Norge som «Barn av regnbuen». Og så kan vi stå der og være med på «If I Had A Hammer», «Where Have All The Flowers Gone» og «Turn Turn Turn», sanger som Pete Seeger tok ut i verden enten han skrev dem selv eller lånte dem fra andre. Forsanger er den danske visesangeren Frederik Thaae. Som siden han ikke har laget sangene selv kan koste på seg å minne oss om hvor «dejlige» de er alle sammen. Dette er våre egne «Seeger Sessions»

Det er en nesten andektig stemning over denne morgenstunden. Spesielt under «We Shall Overcome», og konklusjonen «We are not alone». Et budskap med dobbel så stor mening i Roskilde.

geir.rakvaag@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen