Kultur

Mord og mysterier på alle plattformer

Denne påsken byr på Hercule Poirots siste etterforskning på NRK1, og en norsk Poirot-hyllest på TV 2. I år kan den gode påskekrimmen også oppleves på alle plattformer.

NRK1 har allerede tyvstartet påskesesongen med to episoder av den walisiske krimserien «Hinterland». Når serien setter punktum onsdag, overtar norske påskekrimfans største favoritt skjermen i fire kvelder, Hercule Poirot, som skal løse sine fire siste saker.

Farvel til bartene

Få andre påskedetektiver har samlet så mange norske seere som Agatha Christies lille belgier, som siden starten har vært spilt av engelske David Suchet. Den mest sette «Poirot»-episoden hadde over 870.000 seere. Etter 25 år, 13 TV-sesonger og 70 episoder er det ubønnhørlig slutt for privatdetektiven, og i aller siste episode vender Poirot tilbake til den første saken han løste for 30 år tilbake. Seriefinalen byr også på en aldrende detektiv, grå i barten og med skrøpelig helse, men som har sin skarpe iaktagelsesevne i behold til det siste.

En av grunnene til at TV-selskapet ITV setter punktum for serien, er at de har gått tom for Poirot-historier egnet for dramatisering. Seriefinalen innebærer likevel ikke slutten for den barte- og bowlerhattkledde figuren.

I ledd med en nysatsing og modernisering av store deler av Agatha Christies litterære univers, har Christies barnebarn bestilt en helt ny Poirot-roman, en bok som skrives av krimforfatteren Sophie Hannah og som etter planen skal lanseres til høsten.

Ifølge The Guardian skal den første nye historien om Hercule Poirot som er skrevet siden andre verdenskrig finne sted en gang mellom 1928 og 1932. I alt skrev Christie 50 romaner og 33 noveller om den skarpsindige Hercule Poirot - figuren som forfatteren i sin tid ble så lei at hun karakteriserte ham som et lite krapyl.

TV-seere som derimot ikke kan få nok av Poirot, kan oppleve ham i John Brungots parodi/hyllest i «Toget - på sporet av en morder». I den første norske påskekrim(aktige) TV-serien på mange år, en NSB-sponset drøyt timelang komikrim i seks korte avsnitt, spiller komikeren etterforskeren Jean Henry Holms, som i hvert fall framstår som en Poirot i framtoning. Den begynner i kveld, og følges opp av en ny episode i TV 2-krimmen «Det tredje øyet» - som også finnes på TV 2 Sumo. På «vanlig» fjernsyn viser TV 2 den britiske serien «Mayday». Dette er en krim i fem episoder av det mer klassiske slaget, et mysterium fra en engelsk småby hvor en tenåringsjente blir borte.

Særnorsk påskevane

I år har de tradisjonelle TV-kanalene konkurranse om publikum fra strømmetjenester, TV 2 Sumo, Netflix og HBO Nordic, som tilbyr mengder ny og gammel klassisk britisk krim og amerikanske og nordiske suksesser som kan få rolige påskekvelder til å gå radig unna. Flere av dem er aldri blitt vist på vanlige TV-kanaler. Netflix byr på britiske «The Fall» hvor Gillian Anderson («X-Files) jakter en seriemorder i Belfast, og sci-fi-krimmen «Orphan Black». Tjenesten selger også «Ripper Street», «Luther» og «Sherlock», samt Jane Campions «Top of the Lake». TV 2 Sumo har også flere av disse seriene, i tillegg til sånt som «Elementary» og «Damage». HBO Nordic byr på «True Detective», en uhyggelig og fascinerende sørstatskrim fra HBO - utnevnt til årets beste nyskapning allerede i januar.

For de som må ha krimserien på gamlemåten, har svensk TV1 tradisjonelt britisk krimdrama på programmet. Serien «Bletchley Circle» handler om en gruppe kvinner som var kodeknekkere under krigen, og som blir etterforskere i London på 1950-tallet. Første sesong har seriestart langfredag og byr på en ny episode hver kveld påskehelga gjennom, akkurat slik norske seere er vant til å få dem servert.

For tre tiår etter at NRK etablerte den særnorske tradisjonen med krim på TV denne høytida, sitter fortsatt opp mot 40 prosent av påskepublikummet og ser statskanalens kriminalserier på skjermen i påskeuka. NRK begynte å sende krim på TV i denne høytida i monopolårene på 80-tallet. Påsken var dermed det nærmeste vi kom fråtsing i TV-serier, for med påskekrimmen kunne publikum oppleve en hel TV-serie servert i form av én ny episode hver kveld i en uke.

Påskekrimmens popularitet skyldes altså mer en medieskapt vane, enn at nordmenn har en morbid appetitt på drap og blodige mysterier.

reidar.spigseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen