Kultur

Mjelvas 
store kveld

Allsidig folkemusiker ble 
trippelvinner under årets 
Folkelarm-pris.

Olav Luksengård Mjelva fra Røros innkasserte hele tre priser under utdelingen av Folkelarmprisen lørdag. Blant prisene var den gjeveste av alle, hedersprisen Årets folkemusikkartist. Det var sjuende gang Folkelarmprisen deles ut, som et ledd i at sjangeren feirer seg selv med egen bransjefestival på Riksscenen i Oslo og prisutdeling i flere kategorier. Mjelva var nominert i to av kategoriene, som medlem av Unni Boksasp Ensemble i «Åpen klasse», og i «Tradisjonelt samspill» med duoprosjektet Rydvall/Mjelva. Unni Boksasp Ensemble innkasserte prisen for platen «Kvite Fuglar», mens Mjelva selv kunne hente prisen sammen med svenske Erik Rydvall for platen «Isbrytaren», der de to musikerne samspiller på henholdsvis norsk hardingfele og svensk nøkkelharpe på en måte som har lokket fram panegyriske kritikker.

Hederspris

I tillegg til egne prosjekter som Sver og Nordic Fiddlers Block, er Mjelva en av landets mest brukte studiomusikere, og har deltatt på et trettitalls utgivelser. Spellemannpris har han fått for både soloplate og som medlem av Unni Boksasp Ensemble, så alt i alt var det et naturlig valg Folkelarmjuryen tok da de valgte å kåre Mjelva til Årets folkemusikkartist. Juryen understreker at Mjelva «på en sjelden måte kombinerer det å være en strålende solist med å kunne være en lojal medspiller i et musikalsk fellesskap der andre har hovedrollen», og mener «Prisvinneren kombinerer dyp stilforståelse av sine tradisjoner med et nært forhold til dagens mangfoldige musikalske former, og virker dermed både som forbilde innad i folkemusikkmiljøet og utad som et eksempel på hvordan en folkemusiker på høyt nivå både kan være midt i tradisjonen og midt i samtiden.»

Hauk Buen

Vinner av Folkelarmprisen kategori «Solo» ble Hauk Buen for «Tjugedalaren, Originale slåttar etter Myllarguten», mens i klassen dokumentasjon gikk plateprosjektet «W - Musikk av Hans W Brimi». Tidligere vinnere av prisen Årets folkemusikerprisen er Inga Juuso (2012), Gabriel Fliflet (2011), Sigrid Moldestad (2010), Kouame Sereba (2009), Valkyrien Allstars (2008), Hallgrim Hansegård (2007) og Unni Løvlid (2006).

mode.steinkjer@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen