Kultur

Mister støtte uten ordbøkene

Kulturdepartementet er langt fra fornøyd med svaret de har fått fra Universitetet i Oslo om organiseringen av ordbøker og digitale språkressurser.

Det er usikkert hva som skjer med prosjektet Norsk Ordbok 2014 og finansieringen av dette når prosjektet formelt legges ned i februar neste år. Prosjektet drives av Universitetet i Oslo (UiO), og Kulturdepartementet (KUD) har bedt om et overslag over kostnadene for å opprettholde en minimumsløsning framover, melder Uniforum.

Avdelingsdirektør i KUD, Heidi Karlsen, skriver i et brev til UiO at departementet ennå ikke har fått et svar på hva som skal skje med Norsk Ordbok når prosjektet formelt sett ferdigstilles ved utløpet av februar neste år. Kulturdepartementet har etterlyst et overslag over hva en minimumsløsning vil koste, men UiO har foreløpig kun uttalt at driftskostnader vil være vanskelige å anslå «nå».

Les også: Ingen vil ta ansvar for Norsk Ordbok

Lite å hente

Dersom samlinger som blant andre Bokmålsordboka og Nynorskordboka organiseres utenfor UiO, vil ikke dette nødvendigvis bety økonomisk gevinst for UiO. Rent konkret viser KUD til tilskuddsbrevet datert 7. januar 2014, der det går fram at tilskuddet skal benyttes til redaksjonelt og publisistisk arbeid for å dokumentere og formidle ordforrådet i de norske dialektene og i det nynorske skriftspråket «i form av et vitenskapelig ordboksverk i tolv bind og som gratis tilgjengelig oppslagsverk på Internett».

Kulturdepartementet anser det som uakseptabelt at den digitale ordboktjenesten blir nedlagt: «Det følger av dette at det ikke vil være samsvar med forutsetningene for vårt tilskudd til prosjektet dersom den digitale ordboktjenesten blir nedlagt», uttrykkes det i brevet.

KUD viser også til at UiO i 1972, ved opprettingen av Norsk leksikografisk institutt, fikk stillinger og budsjettmidler som i stor grad er tilsvarende de oppgavene UiO nå vil frasi seg.

Les også: Norsk Ordbok kan få nytt hjem

Kan ikke svare

Uniforum har vært i kontakt med universitetsrektor Ole Petter Ottersen, som på nåværende tidspunkt sier han ikke kan kommentere saken. Han viser til at en avklaring vedrørende en eventuell minimumsløsning og eventuelle basiskomponenter kreves fra både Kulturdepartementet og fra Kunnskapsdepartementet. Videre jobbes det fra UiOs side for å avtale møter med begge departementer så snart som mulig.

petter.bronstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen