Kultur

Minnes Michelet på festival

På kort varsel har Norsk Litteraturfestival på Lillehammer laget minnearrangement for Jon Michelet. Nå er planene klare for hans siste bokutgivelse.

Tirsdag starter Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. Torsdag har festivalen satt opp et eget arrangement hvor Michelet skal minnes. Et panel med forfatterne Vigdis Hjorth, Dag Solstad og Birger Emanuelsen skal samtale om Michelets forfatterskap og samfunnsengasjement. Minnearrangementet ble offentliggjort i slutten av forrige uke.

– Vi fikk et forfall i programmet. Det ga oss mulighet til å lage et arrangement vi hadde hatt lyst til, men ikke funnet plass til for nå. Etter Jon Michelets død, ville vi gjerne ha inn et forfatterpanel for å diskutere hans bøker, sier festivalsjef Marit Borkenhagen på Norsk Litteraturfestival (Sigrid Undset-dagene) på Lillehammer.

Arrangerer minnesamtale om Michelet på Lillehammer: Festivalsjef Marit Borkenhagen. FOTO: NORSK LITTERATURFESTIVAL

Festivalsjef Marit Borkenhagen. Foto: Norsk Litteraturfestival

Det var den tyske forfatteren Ferdinand von Schirach som sent sist uke meldte forfall på grunn av sykdom.

– Jon Michelet betyr så mye, også for mange unge forfattere, fordi han var en gjennomgående raus forfatter. Han var interessert i det andre forfattere gjorde, og han har nok fått flere enn meg til å føle meg som en likeverdig kollega. Både mellom permene og i offentligheten viste han at det er mange måter å være forfatter på, sier Birger Emanuelsen, som deltar i minnepanelet torsdag.

Les også: – Han så uretten ved at krigsseilerne ble glemt og neglisjert

Kreft

Lørdag 14. april i år døde Jon Michelet av kreft, 73 år gammel. I dagene før han døde, rakk han å gjøre ferdig manus til sjette og siste bind i sin storslåtte romanserie om krigsseilerne.

Nå offentliggjør Forlaget Oktober utgivelsesdatoen for «En sjøens helt: Krigerens hjemkomst». Den kommer i bokhandelen 14. september.

Bokserien ble en rekordsuksess for Michelet og forlaget, med over 750.000 solgte av de fem bøkene i romanserien.

Minnes Jon Michelet på Lillehammer: Vigdis Hjorth. FOTO: MIMSY MØLLER

Vigdis Hjorth minnes Jon Michelet på Lillehammer. Foto: Mimsy Møller

Minnes Jon Michelet på Lillehammer: Dag Solstad. FOTO: NTB SCANPIX

Også Dag Solstad minnes forfatterkollegaen på litteraturfestivalen. Foto: Erlend Aas/NTB Scanpix

Det startet med «En sjøens helt: Skogsmatrosen» høsten 2012, og deretter vokste romanserien underveis i arbeidet. Etter at Michelet hadde levert femte bind «Brennende skip» sommeren 2016, gikk han i gang med den avsluttende boka.

Romanbindene hadde kommet årlig siden starten, men på forsommeren 2017 måtte Forlaget Oktober trekke sjette del fra utgivelseslistene for høsten 2017. Tidlig i juni 2017 gikk forlaget ut med meldingen om at Michelet hadde fått kreft i svelget, og var til behandling på Radiumhospitalet. Michelet fortsatte arbeidet etter å ha vært til behandling, men fikk tilbakefall på høsten.

Utover vinteren og våren jobbet Michelet med å fullføre boka i samarbeid med forlagsredaktøren, fortalte VG tidligere i vår. Han skrev manus for hånd, og forlagsredaktøren overførte notatene til pc. Den siste tida bodde Michelet på Ekholt bo- og servicesenter, og leverte sin siste manusbunke bare dager før han gikk bort.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Gjest på festivalen

Jon Michelet var gjest på Litteraturfestivalen på Lillehammer en rekke ganger, senest i 2015, hvor han fortalte om det forestående fjerde bindet i «En sjøens helt»-serien.

– I 2015 hadde festivalen et fokus på Kina, med flere kinesiske forfattere til stede. Michelet hadde interessante samtaler med de kinesiske forfatterne om norske sjøfolk i Shanghai, blant annet, hvor en av forfatterne var fra. Han var alltid interessert i å treffe andre mennesker, og brukte også anledningen til å drive research for bokprosjektet sitt, sier Borkenhagen.

– Det var trist å høre at han var død. Så ble jeg glad da jeg skjønte at han hadde gjort ferdig den siste boka han holdt på med. Det tror jeg betydde mye for ham, og det betyr mye for leserne hans, sier festivalsjefen.

Les også: – Det er bare hyggelig å ligge like under min gode venn Jon Michelet

Mer fra Dagsavisen