Jon Michelet skal bruke jula til å rydde opp i utkastet til bind tre i romanserien om krigsseilerne. FOTO: MIMSY MØLLER

Michelet vinner jula igjen

For andre år på rad er Jon Michelet julas bestselger. Nå annonserer han to nye bind av sin suksesserie om krigsseilerne.

Jon Michelets nye bok «En sjøens helt: Skytteren» har gått ut til bokhandlene i 100.000 eksemplarer, og topper nå Forleggerforeningens offisielle salgsliste for skjønnlitteratur. På femte plass ligger fjorårets «En sjøens helt: Skogsmatrosen», første bind av Jon Michelets romanserie om krigsseilere, som har nådd 150.000 solgte. I åtte uker i høst har en av de to bøkene ligget på topp av salgslistene. «Skogsmatrosen» har ifølge Oktober solgt mer i 2013 enn i 2012, da den var julas store bestselger.

 

Bind tre og fire

Underveis har Jon Michelet flere ganger utvidet prosjektet: Først til to bind, så antydet han tre, og nå forteller han om planene videre: Et tredje bind lagt til perioden 1941-44, og et fjerde om den siste delen av krigsseilasen og Nortraship-oppgjøret.

- Jeg hviler ikke på laurbærene. Virkelig ikke. Jeg føler uro og rastløshet foran bind tre, forteller Jon Michelet.

Hjemme hos Michelet på Larkollen står store deler av bind tre arkivert i svære ringpermer.

- Jeg har et utkast klart og masse notater. Nå skal jeg bruke jula til å rydde opp i alt kaos. Det er tusen ting som må sjekkes. Så skal jeg begynne på gjennomskrivingen. Det blir en svær jobb, forteller Michelet.

Første bind, «En sjøens helt: Skogsmatrosen», følger opptakten til andre verdenskrig og krigsutbruddet våren 1940, da hovedpersonen er en av de over 25.000 norske sjøfolkene som blir satt inn i krigsfart. Årets «En sjøens helt: Skytteren» følger krigens gang fram mot 1941, og tankbåtfarten i konvoi over Atlanterhavet.

 

Oppgjøret

Slik beskriver Michelet handlingen videre i bind tre:

- Jeg går inn i handlingen 4. mars 1941, da to viktige ting skjer: Britiske tropper går i land på det greske fastlandet, mens tyskerne er på vei gjennom Bulgaria. Og så er det britenes raid i Lofoten, som norske sjøfolk tror kan være begynnelsen på en invasjon av Nord-Norge. I bind tre går jeg videre med nye båter og nye fartsområder, sier Michelet.

- Men jeg trenger et bind fire. Leserne forlanger at jeg får med krigens siste år og Stortingets behandling av Nortraships hemmelige fond i 1948. Og det er riktig. Jeg må det.

 

Ikke sett maken

- Vi satser på at de to neste bindene kommer i 2014 og 2015. Så er det slutt. Det blir med fire bind, understreker forlaget Oktobers sjef Geir Berdahl. Da salget av den første Michelet-boka begynte å skyte fart i fjor før jul, tippet han at den ville ende på 50.000. Den har nå solgt det tredobbelte. De to bindene har til sammen solgt over 250.000 eksemplarer.

- Suksessen bare øker på. Det sprer seg på en måte jeg ikke har sett maken til, bøkene selger bredt, til gammel og ung over hele landet, og det er mange menn som leser disse bøkene, sier Berdahl.

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no