I Jo Nesbøs første barnebok, «Doktor Proktor og prompepulveret» fra 2007, har den rare oppfinneren funnet opp verdens sterkeste prompepulver. FOTO: LUCA KLEVE-RUUD

Mer Doktor Proktor-gull på gang

Alt Jo Nesbø tar i, blir til gull. Også barnebøkene. Til høsten kommer «Doktor Proktor og det store gullrøveriet». Samtidig er både film og teaterstykke underveis.

Mest populær for voksne, mest populær for barn. Jo Nesbø topper begge listene i en rekke land, med Harry Hole for voksne - og Doktor Proktor for barn (og voksne som har bevart litt av barnet i seg).

I høst kommer den fjerde boka om kortvokste Bulle, tøffe Lisa og den geniale oppfinneren Doktor Proktor.

- Tittelen er «Doktor Proktor og det store gullrøveriet», og boka kommer mest sannsynlig i oktober, sier Sverre Henmo, forlagssjef for barne- og ungdomsbøker i Aschehoug.

Han vil ikke røpe noe fra handlingen utover det som ligger i tittelen, men bekrefter at manus er så godt som klart, og at illustrasjonen også på denne utgivelsen blir av Per Dybvik.

- Dette blir den beste av dem alle, sier han.

 

Teater 2013

Samtidig jobber Riksteatret med en teateroppsetning basert på Doktor Proktor-bøkene. Der er hemmelighetskremmeriet enda større:

- Forestillingen skal vises høsten 2013, det er alt vi kan røpe så tidlig i planleggingsprosessen, sier informasjonsssjef Mette Hægeland Blom ved Riksteatret.

 

Film 2014

Film skal det også bli. Maipo Film og regissør Arild Fröhlich ble forrige uke tildelt 14,3 millioner kroner i produksjonstilskudd til kinofilmen «Doktor Proktors prompepulver», basert på den første boka i serien. Planlagt premiere er vinterferien 2014.

- «Doktor Proktor» er gøy! Promp er gøy! Det er et supert utgangspunkt for en film, sier produsent Cornelia Boysen i Maipo. Hun har tidligere produsert «Titanics ti liv» og «Kurt blir grusom», mens regissør Arild Fröhlich har regissert «Fatso» og «Pitbullterje», basert på bøker av henholdsvis Lars Ramslie og Endre Lund Eriksen.

 

Søker Bulle

«Doktor Proktors prompepulver» starter med at den bittelille, sjokkrødhåra gutten Bulle flytter inn i gata til Lise. De to barna møter den sprø oppfinneren Doktor Proktor, som har funnet opp verdens kraftigste prompepulver, og vikler seg snart inn i en historie som blant annet inkluderer anakondaer, skurker, og ymse andre forviklinger, inkludert masse klabb og babb på selveste 17. mai.

- «Doktor Proktors prompepulver» er en veldig bra historie, med utrolig morsomme karakterer, sier Boysen.

Castingen til filmen begynner til høsten, og filmingen vil etter planen skje til våren. Hvordan de har tenkt å løse utfordringen med at Bulle, ifølge Jo Nesbøs bøker, er bitteliten av vekst, er ennå ikke avklart.

- Om noen føler de har en Bulle i seg, er de selvsagt velkomne til å ta kontakt. Men vi kommer nok til å måtte hjelpe til litt teknisk også, for at alt skal se rett ut. Det er spennende å skape et eget filmunivers av noe som så mange har et lidenskapelig forhold til. Den svorne fansen skal føle at det vi lager stemmer med bildene de har i hodet sitt, sier Boysen.

 

Fans i 35 land

For svorne fans fins det mange av, i Norge og verden. Her hjemme er de tre bøkene trykket i 250.000 eksemplarer, et tall som fremdeles vokser. Og i utlandet vokser fanskaren enda raskere:

- «Doktor Proktor»-serien er oversatt til 35 land eller språkområder, og trykket i rundt 900.000 eksemplarer utenfor Norge. Dette er definitivt en av de mest populære nye barnebokseriene i verden akkurat nå, og populariteten bare øker for hver bok. Når nummer fire kommer, når vi nok raskt over en million solgte, sier Leyla Belle Drake, Nesbøs Stockholms-baserte litterære agent.

 

Empatiske rebuser

Forlagssjef Sverre Henmo i Aschehoug har en idé om hvorfor:

- Jo Nesbø er en mester på plot. Han skriver nesten rebuser, hvor alt går opp til slutt, enten han skriver krim for voksne eller «Doktor Proktor» for barn. Samtidig skriver han med senkede skuldre, med noe både for voksne og barn. Bøkene er fulle av referanser som gjør det gøy om man tar dem, men som ikke ødelegger historien om man ikke gjør det. Men først og fremst er de utrolig drivende, spennende historier, men morsomt outrerte karakterer. Nesbø skriver empatisk, fra barns perspektiv. Det er imponerende godt gjort, sier Henmo.

gerd.elin.sandve@dagsavisen.no