Norwegian Wood har fylt opp Frognerbadet i mange år. Foreløpig er det uklart hva det blir til i år. FOTO: ANNIKEN C. MOHR

Mens vi venter på Norwegian Wood

Norwegian Wood har fortsatt bare ett navn på programmet for i år. De andre store festivalene i Oslo melder om gode utsikter for sommeren.

– Vi venter fortsatt. Jeg har ikke mer å si, sier Jørgen Roll i Norwegian Wood. Med bare ti uker igjen til festivalen er Wilco 17. juni det eneste annonserte navnet på programmet. Dette har fått mange til å spørre seg hva som skjer på festivalen i år, og spekulere om den i det hele tatt blir noe av?

– Det får de bare gjøre. Vi må bare vente og se hva som skjer, sier Roll.

Jørgen Roll fortalte før påske at Norwegian Wood hadde kontakt med flere navn, men ventet med å tilpasse dem på programmet sammen med hovedattraksjoner som ennå ikke var på plass.

– Vi har nok skjemt bort folk i mange år, sa Jørgen Roll, som i snart 25 år har presentert en rekke av pophistoriens største på scenen i Frognerbadet. Han la til at valutakursene er en medvirkende faktor til at det er vanskeligere å få tak i de største amerikanske artistene for norske festivaler i år.

Les også: Norwegian Wood har ikke spikret toppnavn

OverOslo

– For oss har det vært en fordel å være tidlig uten med navnene. Mange var klare før jul, så vi fikk med oss julesalget, sier festivalsjef Thorkild Gundersen på Grefsenkollens OverOslo. Som langt på vei er utsolgt allerede.

Mens Norwegian Wood strever med å få på plass programmet har OverOslo lagt til enda en ny dag uka etter. En ekstra konsert med Tom Jones er satt opp tirsdag 21. juni, etter at alle de 4.000 billettene til hans opptreden torsdagen er borte. Den første dagen får han følge av Bjørn Eidsvåg, Ingebjørg Bratland og Di Derre. Dette er et oppsett man også kunne sett for seg på Norwegian Wood, men helst med et enda større navn i tillegg. Siden arenaen på Grefsenkollen er mye mindre enn Frognerbadet klarer OverOslo seg uten «Spektrum-attraksjonene» på toppen av plakaten. Det er disse det tydeligvis har vært vanskelig å skaffe til veie i år.

– Det er bra for oss at vi kan fylle opp programmet med gode norske navn, Vi må ikke ha de store utenlandske, selv om vi har noen av dem også. Jeg er glad vi ikke trenger å ta hensyn til de største artistene, sier Thorkild Gundersen. Han har fortsatt igjen halvparten av billettene til den nye tirsdagen, ellers bare noen få til fredagen, som han tror forsvinner når det blir bedre kjent at Travis nylig ble satt opp som hovedattraksjon denne kvelden.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Piknik i parken

Samme uke som OverOslo er det også Piknik i Parken, ved Vigeland-museet. Med Sivert Høyem, Kings Of Convenience, Band Of Horses og en lang rekke andre navn. Her er det plass til nærmere 5.000 hver dag, og også denne festivalen rapporterer om godt salg.

– Vi selger bedre enn vi gjorde de to første årene. Jeg regner med at vi blir utsolgt. Etter å ha bygget opp festivalen gjennom tre år har vi truffet bedre med programmet nå, sier festivalsjef Erik Jansen.

Piknik i Parken går av stabelen samtidig med OverOslo, men har en noe yngre profil, og mange mindre etablerte navn på plakaten. De er heller ikke avhengige av de aller største superstjernene.

– Det er klart en fordel å ikke være avhengig av de største, selv om vi også har noen navn som kunne headlinet andre store festivaler, mener Jansen.

Les også: Disse norske spiller på Roskilde

Øya

På den andre siden av sommeren har også Øyafestivalen erfart at det er vanskeligere å få tak i de største attraksjonene fra utlandet.

– Vi merker endringen i den norske krona mot dollaren. De store amerikanske navnene er blitt dyrere. Hvis dette varer kan vi få en situasjon der disse kommer til å prioritere hjemmemarkedet framover. Jeg synes likevel vi har fått til et bredt og variert program, sier Jonas Prangerød i Øyafestivalen.

Øyafestivalen begynner å bli utsolgt for ukepass. I går var det bare noen hundre igjen. Billettsalget til torsdag 11. august, med P.J. Harvey, går også ekstra godt. Øya annonserer i dag at Anohni, artisten før kjent som Antony, kommer til festivalen. Andre navn som før er klare er New Order, Massive Attack, Eagles Of Death Metal og Haim, og norske favoritter som Ane Brun, Aurora og Highasakite. Jonas Prangerød forteller at Øya kommer til å annonsere flere norske og utenlandske artister i et par måneder til fram mot sommeren.

Les også: Øya 2015 – en solskinnshistorie