Kultur

Mener Widveys kutt er uforståelige

Kulturdepartementets kutt i Kulturrådets midler er uforståelige og vil først og fremst ramme det frie feltet, som den nye regjeringen har sagt de vil satse på, mener leder for Kulturrådet. Norske kunstnere gjør seg klare til å aksjonere.

BERGEN (Dagsavisen): - Det offentlige bør ikke ha ansvaret for å finansiere kulturlivet alene. Privatkapital gir mer maktspredning, sa kulturminister Thorhild Widvey (H) fra talerstolen på Kulturrådets årskonferanse i Bergen i går.

Hun fortalte om den nye regjeringens nye retning i kulturpolitikken, som skal bygge på frihet, mangfold og kvalitet.

Denne talen markerte den nybakte kulturministerens første møte med kulturlivet, og ministeren fikk ros for at hun satte av hele dagen til konferansen, og at hun ikke forlot den etter talen sin, som hennes forgjengere har gjort. Fra talerstolen spøkte hun om hvordan hennes besøk hos Redaktørforeningen i forrige uke var som å tre inn i løvens hule.

- Jeg er spent, men jeg har prioritert å være her helt bevisst for å bli kjent med kulturlivet, sier hun til Dagsavisen.

100 mill i kutt

Men allerede i velkomstordene tok rådsleder Yngve Slettholm opp det han mener er konsekvensene av kuttene som den nye regjeringen har gjort i forhold til kulturbudsjettet de rødgrønne foreslo. Kulturrådet mottar omtrent 20.000 søknader fra kunstnere som ønsker pengestøtte hvert år. Mange blir avvist. Med det nye budsjettet har de blåblå kuttet opp mot 100 millioner av Kulturrådets midler, og det betyr at Kulturrådet må avvise enda flere kunstnersøknader, mener Slettholm.

Og dette rammer særlig én gruppe, forteller han:

- Dette er uforståelig hvis vi skal se på hva som står i regjeringserklæringen. Der står det at de ønsker nettopp å satse på det frie feltet og frilanserne. Slik budsjettet ser ut nå, er det kun i det frie feltet det kuttes. De faste institusjonene går fri fra kutt. Jeg hadde trodd at de ville prioritert annerledes dersom regjeringserklæringen legges til grunn, sier han.

- Ikke store konsekvenser

Dagsavisen har i flere artikler fokusert på forholdene i det frie feltet, og for en drøy uke siden arrangerte Kulturforum og Norsk Skuespillerforbund debatt om det de omtalte som «vill vest i det frie feltet». Både Norske Dansekunstnere og Norsk Skuespillerforbund uttalte i den forbindelse overfor Dagsavisen at lønningene skvises i det frie feltet, og at det er et stort problem at Kulturrådet ikke fullfinansierer prosjekter.

Men kulturminister Thorhild Widvey tror ikke kuttene vil få de store konsekvensene.

- Utgangspunktet for bevilgningene til Kulturrådet er på 2013-nivå. Jeg har vanskelig for å se at det at vi kutter i forhold til de rødgrønnes budsjettforslag vil få veldig store konsekvenser, sier kulturministeren.

Hun fikk på Kulturrådskonferansen i går spørsmål om kunstnerstipendene, som regjeringen har valgt å kutte i bevilgningene til med 15 millioner. Widvey presiserer at det vil bety at det ikke blir igangsatt noen nye stipendordninger neste år, men at det ikke betyr at det ikke kan komme senere.

- Jeg vil ta avstand fra alt pratet om kutt. Budsjettet er økt i forhold til i fjor, og budsjettet som Stoltenberg-regjeringen la fram visste de at de ikke kom til å styre etter, sier hun.

Kunstneraksjon

Kuttet på 15 millioner i kunstnerstipend opprører kunstmiljøet, som var representert på årskonferansen blant annet med leder for Norske kunsthåndverkere, Lise Stang Lund, og leder for Norske Billedkunstnere, Hilde Tørdal. Tirsdag setter de i gang Kunstneraksjonen, som skal være en protest mot kuttet.

- Nå ligger det 1.447 søknader hos Kulturrådet på stipend, og 53 kunstnere skulle egentlig fått sikret en lønn for ti år framover. For kunstnere som ikke er ansatt ved institusjoner, betyr dette alt. Munch fikk stipend da han hadde det som vanskeligst, sier Tørdal.

Lise Stang Lund kaller kuttet et ran.

- Dette har vært utredet, Høyre har til og med vært for ordningen. Derfor er det så totalt uforståelig at de gjør dette.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen