Kultur

Mener kinobransjen overdramatiserer

Det var høy temperatur da norsk filmbransje møtte politikerne under den første store debatten om regjeringens filmmelding i Haugesund.

Bilde 1 av 2

HAUGESUND (Dagsavisen): – For å lykkes ute må du lykkes hjemme, og du må lykkes på kino, sa en av Norges mest anerkjente filmprodusenter, John M. Jacobsen under debatten om filmpolitikk ved Filmfestivalen i Haugesund i går.

Jacobsen, som står bak filmer som «Veiviseren», «Børning», «Max Manus» og «Trolljegeren» snakket om betydningen av kinoene i filmpolitikken, og han var klinkende klar i sin tale til kulturministeren, som ønsker å gjøre filmstøtten plattformnøytral:

– Hvis man hadde spurt en amerikansk studiosjef om hvordan man forholder seg til plattformnøytralitet ville du blitt møtt med øyne så store som tinntallerkener. Kulturdepartementet og NFI gjør oss alle en bjørnetjeneste ved å fronte begrepet.

LES OGSÅ: – Bygger ned kinokulturen

Kinodød og ran

Selv om mange i filmbransjen trakk et lettelsens sukk over at filmmeldingen ikke medfører så voldsomme endringer som fryktet, har den skapt harme i kinofeltet. I forkant av filmfestivalen i Haugesund har et samlet Kino-Norge mobilisert og sendt ut et opprop mot det de omtaler som «det store kinoranet».

Både forslaget om at midler fra den statlige kinobillettavgiften ikke lenger skal gå direkte tilbake til kinoene, og å gjøre filmstøtten plattformnøytral, har ergret kinoene. De mener filmmeldingen bidrar til å undergrave kinoens posisjon. Bransjeorganisasjonen Film & Kino brukte sin tilmålte tid i går til å advare mot kinodød i distriktene. De møtte liten forståelse fra kulturministeren.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Overdramatiserer

– Overdramatiserer Film & Kino?

– Ja, det synes jeg absolutt. Det er ingenting i vår melding som sier at vi skal endre kinoens betydning for å vise filmer i framtida, sa kulturministeren etter debatten som gikk tjue minutter på overtid.

Kulturministeren møtte Arbeiderpartiets Arild Grande, kulturbyråd i Oslo Hallstein Bjercke (V) og stortingsrepresentant for KrF for Karmøy, Geir Toskedal, til debatt. Når Stortinget åpner for høsten ligger stortingsmeldingen om film klar til å behandles, og Arbeiderpartiet har allerede signalisert at de ikke vil være med på å frata kinoene deres posisjon.

LES OGSÅ: Utfordrer blåblå filmpolitikk

Støtter kinoene

I går tok også KrF og Venstres representanter til orde for å sikre kinoene videre.

– Vi vil aldri være med på noen kinodød, sa Hallstein Bjercke (V), som forsikret om at hans partileder, Trine Skei Grande, er opptatt av kinopolitikk.

Også KrFs Geir Toskedal uttrykte bekymring for filmmeldingens tiltak rundt kinoene.

– Min bekymring går på at selv om meldingen omtaler kino, så tar den for lett på kinoens betydning på små plasser, sa han, mens han også ga støtte til kinoenes bekymring over at den statlige avgiften de betaler ikke lenger skal gå direkte tilbake til kinoene gjennom Film & Kino. Kinoavgiften skal i stedet forvaltes av Norsk filminstitutt (NFI), og kinoene frykter de vil sitte igjen med mindre, da regjeringen ønsker plattformøytral filmstøtte.

LES OGSÅ: Kjønnsprovoserte kulturministeren

Strømming

– Det er bruken av kinoavgiften som bekymrer, dersom den skal brukes til Netflix, sa Toskedal. Widvey forsikret på sin side om at midlene fortsatt skal gå til filmformidling, og ikke til strømmetjenester. Hun benyttet også sjansen til å fortelle at hun har hatt uformelle samtaler med kolleger i Danmark om et felles framstøt overfor EU, for å sikre at strømmetjenestene i større grad bidrar til finansiering av innhold.

– Vi kan ikke innføre et eget særnorsk system, mener Widvey.

LES OGSÅ: Slik bør hun lokke Hollywood til Norge

Avviser Cinematek-nedleggelse

At regjeringen ønsker å fjerne Cinemateket i Oslo fra å være under statlig ansvar, har vakt sterke reaksjoner, blant annet gjennom et kjendistungt opprop omtalt i Dagsavisen 31. juli. Cinemateket ble tema i gårsdagens debatt også, og Widvey avviste at regjeringen vil legge ned Cinemateket.

– Vi har gitt i oppdrag til NFI å utrede hvordan Cinemateket kan drives framover, og midlene kommer til å bli hos Cinemateket i framtida, lovet hun.

Kulturbyråd i Oslo kommune, Hallstein Bjercke, kunne fortelle at han har deltatt i møte om Cinemateket.

– Vi har hatt et møte for å sikre framtida til Cinemateket, men ikke fordi vi skal overta regningen, sa han.

Mer fra Dagsavisen