Kultur

Mener Frp bommer med angrep på kunstnerstipender

Det er umusikalsk av regjeringen å bruke penger på kunstnerstipender i en krisetid, mener Frp. – Kunnskapsløst og useriøst, svarer kunstnerne.

Bilde 1 av 2

Kulturminister Abid Raja (V) var svært fornøyd da han kunne meddele at regjeringen i statsbudsjettet foreslår 100 millioner kroner til 309 midlertidige arbeidsstipender til utøvende og skapende kunstnere i krise. Men Frps kulturpolitiske talsperson Himanshu Gulati mener dette er helt feil prioritering av kulturministeren.

– Frp reagerer sterkt på at man satser på flere kunstnerstipend i en tid der landet står i krise. Det er et slag i ansiktet for kulturnæringen og mange andre som nå kjemper for tilværelsen at regjeringen velger å satse på passive økonomiske ordninger som kunstnerstipend, sier Gulati til Frp.no.

Les også: Raja jobber med krisehjelp til kunstnerne

– Barn og unge

Han fortsetter:

– Spesielt i en situasjon hvor bedrifter og selvstendig næringsdrivende virkelig frykter for sin fremtid, er det umusikalsk å øse ut penger til passive tiltak, sier Gulati, og legger til:

– Vi er glade for at det legges opp til stimuleringstiltak for aktivitet i kultursektoren, men skulle ønske en større del av disse midlene gikk til barn og unge.

Les også: Det tar nøyaktig tre timer, åtte minutter og 38 sekunder å fortelle vår tids viktigste historie (+)

– Direkte feil

Kunstnerorganisasjonene synes Frp og Gulati bommer totalt med utspillet sitt.

– Dette er useriøst og kunnskapsløst av Frp, sier Ruben Steinum, styreleder i Norske Billedkunstnere (NBK) i en e-post til Dagsavisen.

– Himanshu roter med argumentasjonen og kommer med direkte feil. Han går i realiteten til angrep på de selvstendig næringsdrivende som han later som han har omtanke for, sier han.

– Det er de skapende kunstnerne som leverer kunsten resten av kulturnæringene lever av å produsere og formidle. Hvis kunstnerne faller fra, faller bunnen ut av resten av næringen også, sier Steffen Håndlykken, styreleder i Unge Kunstneres Samfund (UKS). Han syns det er Frp-politikeren som er «umusikalsk»:

– Det er sure toner fra Gulati når han skyver barn og unge foran seg i en kunstnerfiendtlig politikk. Hvis han fikk gjennomslag ville det ikke være kunstnere igjen til å gi stimulerende tilbud gjennom for eksempel Den kulturelle skolesekken, eller de mange kunstsentrene og kulturskolene rundt om i landet, sier Håndlykken.

Les også: Sverige velger sine kandidater til Oscar – Ane Dahl Torp-film er en av dem

– Ligger med brukket rygg

Arbeidsstipendene skal gå til kunstnere som sliter økonomisk i en krisetid, og skal deles ut av Statens kunstnerstipend. Utvalgslederen der uttalte nylig til NTB at disse stipendene er «et av våre viktigste kunstpolitiske virkemidler». Dette er altså ikke Frp på noen måte enig i.

– Vi vil heller bruke disse pengene på den delen av Kultur-Norge som nå ligger med brukket rygg og kjemper for å overleve. Det er de selvstendig næringsdrivende og frilanserne i Kultur-Norge som sannsynligvis har opplevd en større oppdrags- og inntektstørke enn noen annen sektor under korona, sier Gulati til Dagsavisen. Han svarer slik på påstanden fra Steinum om at han er «kunnskapsløs»:

– Vi i Frp mener rett og slett at dette blir feil prioritering. Kunstnerne er en veldig viktig del av vårt samfunn, men vi ønsker ikke at de får betalt uten krav om å levere. Vi er kritiske til ordninger av en slik passiv karakter, at man kan få faste beløp og garanti for en god del av lønna uten at det er knyttet til konkret aktivitet og resultater, sier han til Dagsavisen.

– Vi vil heller vri pengene mot andre typer ordninger, som kompenserer for næringsmessige tap, sier han.

– Ingen konserter

Steinum mener Himanshu Gulati ikke forstår situasjonen.

– De skapende og utøvende kunstnere er som oftest nettopp selvstendig næringsdrivende, og det er de som leverer innholdet på kulturfeltet, sier han.

– Det blir ingen konserter eller utstillinger uten kunstnere. Det er også de som har blitt hardest rammet, fordi krisen rammer dem på individnivå, understreker Steinum.

Les også Kunsterne krever egen krisepakke

Mer fra Dagsavisen