Politikk

Mediepolitikken er først ut

Thorhild Widvey (H) har tiltrådt som kulturminister, med Knut Olav Åmås som statssekretær. Inntil i går var han kulturredaktør i Aftenposten. Mediepolitikken er det første de vil gå løs på.

- Jeg er ydmyk nok til å innrømme at ikke har jobbet daglig med kultur, men jeg er kjempeinteressert i kultur og har lett for å komme i kontakt med folk, noe jeg kan bruke for å komme i dialog med kulturlivet, sier Thorhild Widvey, Norges nye kulturminister, til Dagsavisen.

I går ble det klart at Widvey får med seg Knut Olav Åmås på laget, som inntil klokka 11 i går var kulturredaktør i Aftenposten. Åmås blir eneste statssekretær i Kulturdepartementet. Flere har pekt på at Åmås besitter den kulturfaglige kompetansen som Widvey vil trenge.

- I og med at jeg ikke har den bakgrunnen han representerer, så har det vært viktig for meg å få et team som kan jobbe sammen og finne gode løsninger, sier Widvey.

- Hvor stor påvirkning vil han få?

- Vi skal snakke sammen, diskutere og sikkert krangle litt. Det er dét som lager det man i næringslivet kaller «breaktrough», sier hun.

Les også: Stormfullt allerede før start

- En bombe

- Det kom som en bombe, sier kulturforsker ved Høgskulen i Sogn og Fjordane, Georg Arnestad. For det var vel få som hadde gjettet at den profilerte kulturredaktøren nå blir Widveys høyre hånd.

Knut Olav Åmås forteller at han fikk tilbud om statssekretærjobben søndag kveld, dagen før hans siste kommentar «Kulturen som kamparena» sto på trykk. Åmås avsluttet kommentaren med setningen:

«La derfor kulturfeltet de neste fire årene bli en reell ideologisk kamparena. Dét trenger et norsk kulturliv lett bedøvet av offentlige penger».

Mandag orienterte Åmås sin arbeidsgiver om jobbtilbudet, og samme kveld kunne avisen avsløre hvem som ble den neste kulturministeren.

- Det har jeg ingen kjennskap til, sier Åmås til spørsmålet om dette har en sammenheng. Han beskriver jobbtilbudet som en sjanse man får kun én gang, og forteller at de neste ukene blir arbeid med endringer i statsbudsjettet for neste år det viktigste.

Åmås blir eneste statssekretær for kulturminister Widvey, som får Catharina Munthe Stang, ordfører i Oslo Fabian Stangs kone, som politisk rådgiver.

Les også: Her er Ernas kvinneregjering

Mediepolitikk

- Mediepolitikk blir prioritert. Den skal bli mer offensiv og tilpasset det mediene trenger i dag, og det vil handle om rammevilkårene, sier Åmås som ikke vil svare på hva de vil gjøre med pressestøtten. I tillegg vil de også se på den nylig vedtatte bokloven, som begge partier har varslet at de vil reversere.

Åmås meldte seg inn i Høyre tirsdag. Sjefredaktør i Aftenposten, Hilde Haugsgjerd, forteller at Åmås ikke har jobbet journalistisk etter at han takket ja til jobben og at kommentaren han hadde på trykk mandag var levert før helgen.

- At han går fra å være kulturredaktør til statssekretær er ikke vanskelig, men den andre veien er noe annet. Nå går Åmås inn i departementet med relevant og viktig kompetanse i en tid der særlig mediepolitikken vil bli tatt opp i departementet, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum. Hun forteller at Norsk Presseforbund er i ferd med å formulere et brev til departementet der de ønsker en større åpenhet i kulturlivet og i regjeringen.

Åmås utelukker ikke overfor Dagsavisen at han en gang vil returnere til journalistikken.

Les også:

Lite kulturerfaring

Både Norsk bibliotekforening, Norsk forleggerforening samt direktør for Riksteateret og tidligere kulturminister Ellen Horn, uttalte seg positivt om Widvey som kulturminister i går, selv om hun ikke har erfaring fra kulturlivet.

Kulturforsker ved Høgskulen i Sogn og Fjordane, Georg Arnestad, tror Thorhild Widvey blir en handlekraftig kulturminister, noe kulturlivet har ønsket seg.

- De beste statsrådene er gjerne dem som er allroundpolitikere. Hun virker som en bestemt dame med bein i nesa. Hun har vært statsråd tidligere og er en del av Erna Solbergs nærmeste krets. Jeg gikk ut fra at hun ville knytte til seg en statssekretær med mer kunnskap om feltet enn hun har, og Knut Olav Åmås kan feltet ut og inn. Det kan være en ulempe at han har uttrykt sterke meninger om feltet, og han kan møte seg selv i døra, sier Arnestad. Han peker blant annet på at Åmås har vært en sterk talsmann for biblioteksektoren.

- Han er også en talsmann for alternative finansieringskilder og maktspredning. Mye av det han har sagt tidligere harmonerer med det Høyre ønsker i kulturpolitikken, sier Arnestad.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

kulturminister

Thorhild Widvey

Utdanning: Videregående skole 1975, Idrætshøjskolen i Aarhus 1975-1976

Yrkeserfaring: Idrettsleder HVPU-institusjon 1976-1982 og 1986, prosjektleder Karmøy kommune 1983-1985, markedskonsulent Rica-hotellene i Haugesund 1987-1989.

Politisk biografi: Stortingsrepresentant for Rogaland 1989-1997 (sosialkomiteen og samferdselskomiteen), statssekretær i Fiskeridepartementet (2002-2003), statssekretær i Utenriksdepartementet (2003-2004), olje- og energiminister i Bondevik-II-regjeringen (2004-2005). Medlem av Høyres sentralstyre siden 2006.

Annet: En rekke styreverv i næringslivet og styreverv i Norges Handikapidrettsforbund og i Tromsø 2018.

Kilde: NTB

Knut Olav Åmås

Norsk forfatter, filosof og redaktør.

Startet som debattredaktør i Aftenposten i 2006, og ble i 2008 avisens kultur- og debattredaktør.

Har arbeidet som journalist blant annet i Bergens Tidende og Aftenposten. Åmås var redaktør i Universitetsforlaget i årene 1996-2001 og redaktør i tidsskriftet Samtiden i perioden 2001-06.

Kilde: Store norske leksikon, Aftenposten.no

Mer fra Dagsavisen