Kultur

Mediedagene-sjef om Bannon-debatten: – Vi er utsatt for en kampanje

Omstridte Steve Bannon får ikke betaling for å delta på Nordiske Mediedager. Leder Guri Heftye mener mediedagene er utsatt for en kampanje, og slår tilbake mot kritikken.

– Det har aldri vært et alternativ for Nordiske Mediedager å trekke invitasjonen til Steve Bannon.

Dette understreker Guri Heftye, leder for mediekonferansen Nordiske Mediedager, som åpner onsdag denne uka.

Det har skapt sterke reaksjoner at mediedagene har invitert den omstridte amerikanske ytre høyre-ideologen Steve Bannon, tidligere sjefsstrateg for Donald Trump, til årets konferanse. Torsdag blir han intervjuet fra scenen i Grieghallen i Bergen, under overskriften «Steve Bannon – hva vil han?».

Debatten om Bannons invitasjon til mediedagene har gått høyt og tiltatt i styrke de siste ukene. Flere profilerte debattanter har avslått å delta på mediedagenes Aarebrot-samtale om ytringsfrihet, i protest mot at Bannon står på programmet. Andre har gått hardt ut mot det de mener er scenenekt og inngripen i ytringsfriheten fra kritikerne av Bannon.

Les også: Strid om Bannons norgesbesøk

– Vi er ikke naive. Vi vet like godt som våre kritikere hvem Steve Bannon og hva han står for. Det er derfor vi har invitert ham. Vår holdning er at vi må snakke med folk, ikke bare om dem. Også folk med problematiske holdninger. Jeg sympatiserer jo ikke med Steve Bannon, men det er helt uinteressant hva jeg mener om ham, sier Guri Heftye.

– Vi forventet reaksjoner på denne invitasjonen, og vi visste hvor reaksjonene ville komme fra. Vi visste ikke styrken og omfanget, om det ville bli krusning i tvitteratet eller full storm. Så ble det vel noe midt imellom. Våre motiver trekkes i tvil og det deles friskt ut karakteristikker. Det må vi regne med, sier Guri Heftye.

– Vi har også fått massiv støtte fra toneangivende norske medier på leder- og kommentarplass. Det er viktig for oss, fordi det er disse vi arrangerer mediedagene for. Det er ikke et stort allment arrangement for hele Norge.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Trekk invitasjonen

Nordiske Mediedager er en årlig konferanse for journalister, redaktører og medieledere fra hele Skandinavia, og finner sted i Bergen. Årlig samler konferansen over 1800 delegater, i år er det 130 foredragsholdere og 60 programposter. Konferansen arrangeres av en stiftelse som består av NRK, TV 2, Bergens Tidende, Dagens Næringsliv, Bergensavisen, Bergen Kommune og Universitetet i Bergen.

Trekk invitasjonen til Steve Bannon, oppfordret skribent og samfunnsdebattant Mohammed Abdi i Dagsavisen. Han fikk støtte fra Ervin Kohn, forstander i Det Mosaiske Trossamfunn og andre nestleder i Antirasistisk Senter. «Steve Bannon sprer frykt. Nordiske mediedager bidrar til å gi ham legitimitet. Det er ingen grunn til å invitere Steve Bannon til å stå på en norsk scene» sa Ervin Kohn til Dagsavisen.

– Steve Bannon sprer frykt og spiller på antisemittisme, mener Ervin Kohn. Bidrar Nordiske Mediedager nå til å spre frykt og antisemittisme?

– Nei. Men rammene rundt Bannons opptreden er helt vesentlig. I programkomiteen på 11 personer diskuterte vi om vi skulle invitere Bannon. Vi konkluderte ja, og da var det avgjørende for oss at han skulle bli intervjuet, ikke holde en tale. Mediedagene er ikke en scene for politisk propaganda. Våre delegater er journalister og redaktører som er interesserte i å høre hva en av vår tids sentrale aktører innen media og politikk har å si når han blir intervjuet og utfordret. Mye av det han står for er dypt problematisk. Det er et argument for å gjøre et intervju med ham, ikke et argument mot å gjøre et intervju med ham, sier Guri Heftye.

– Jeg ville skjønt kritikken bedre om han var invitert til Festplassen eller Youngstorget 8. mai for å holde en politisk appell. Men han skal intervjues, på en fagkonferanse for mediebransjen. Det er helt innafor.

Mandag sist uke ble det kjent at Document.no arrangerer foredrag med Steve Bannon i Oslo fredag, dagen etter at Bannon har vært i Bergen.

– I forlengelsen av Nordiske Mediedager skal Steve Bannon nå ha foredrag i Oslo. Document.no inviterte ham siden han var i Norge. Bidrar Mediedagene til å gi Bannon en plattform i Norge?

– Det er ikke overraskende at han blir invitert av Document. Men vi har ikke hatt noe det å gjøre. Vi har invitert ham til et intervju hos Nordiske Mediedager, og vi er ikke tilhengere av «no platforming». En kommentator i Dagsavisen harselerer med mitt utsagn om at mediedagene er «sterkt forpliktet til idealet om ytringsfrihet». Men vi mener akkurat det. Vi tror på en åpen og demokratisk samtale. Bare gjennom en opplyst offentlig debatt hvor alle kan delta er vi i stand til å skille de dårlige ideene fra de gode. Det er i offentligheten at de dårlige ideene må utfordres og nedkjempes.

Saken fortsetter under bildet.

In this picture taken Saturday, Feb. 23, 2019, former White House strategist Steve Bannon poses for portraits during a break of his media activities on a terrace overlooking St. Peter's Square at the Vatican. (AP Photo/Marco Bonomo)

Steve Bannon, her fotografert i Roma tidligere i år. Foto: NTB scanpix

Les også: Derfor trosser Kamzy Gunaratnam Bannion-boikotten (Dagsavisen+)

Aarebrot-samtale

Mediedagenes årlige Aarebrot-samtale, en hyllest til medieprofessor Frank Aarebrot, finner sted dagen etter Steve Bannon-intervjuet. Bjørn Stærk, Mohamed Abdi, Rune Berglund Steen og Camara Joof har alle sagt nei til å delta i Aarebrot-samtalen, for ikke å gi legitimitet til en konferanse som også inviterer Steve Bannon. Nordiske Mediedager-leder Guri Heftye mener det er beklagerlig at kritikerne har sagt nei til å delta i debatten.

– I fjor handlet Aarebrot-samtalen om hvordan norsk offentlighet fungerer. I år spør vi om ytringsfriheten er under press. Da vi så reaksjonene på invitasjonen av Bannon, var det naturlig å invitere våre sterkeste kritikere til å diskutere dette i Aarebrot-samtalen. Ikke bare takker de nei i tur og orden, de oppfordrer til boikott av mediedagene.

– Hva synes du om det?

– Det er spesielt at de bruker sin ytringsfrihet til å forsøke å stoppe andres ytringsfrihet og andres rett til å høre. De takker nei til å delta i en debatt om ytringsfrihetens kår i Norge, der de fritt kan fremføre sine synspunkter, sin kritikk av mediedagene, fordi Steve Bannon skal intervjues dagen før. Det er synd, debatten ville blitt enda bedre om vi hadde hatt våre argeste kritikere med rundt samtalebordet. Om det er naivt å tro på den offentlige samtalen, ja da er jeg naiv.

– Har du angret på at dere inviterte Bannon?

– Nei, virkelig ikke. Debatten har vært ordentlig interessant. Det eneste som er synd, er at vi ikke kan fortsette diskusjonen i Aarebrot-samtalen. Noen steder har det stått at folk har trukket seg. Det stemmer ikke. Noen har takket nei til invitasjon. Ingen gjester har trukket seg, heller ingen deltakere eller samarbeidspartnere. Men gjennom sosiale medier har våre kritikere gått på speakere og samarbeidspartnere og bedt dem trekke seg. De har bedt Bergen kommune trekke støtten til Nordiske Mediedager. Vi er utsatt for en kampanje.

Les også: Nå går Steve Bannon etter paven

– Å gå etter våre samarbeidspartnere har ikke særlig gjennomslagskraft. Ingen agerer på disse oppfordringene. Vi står ved invitasjonen, og ser fram til intervjuet med Bannon. Mye av kritikken avslører en grunnleggende mangel på tillit til folks evne til kritisk tenkning. Jeg har full tillit til at våre delegater tåler å bli utsatt for Steve Bannons meninger.

– Mange lurer på hva Nordiske Mediedager betaler Steve Bannon. Hva får han i honorar?

– Ingenting.

– Hvorfor syns han det er interessant å komme da, tror du?

– Steve Bannon har jo sin agenda. Alle vet at han er i Europa for å påvirke fram mot EU-valget i mai. Han snakker der han blir invitert og der han syns det er interessant. Han vet godt hva han går til. Vår motivasjon for å intervjue Steve Bannon og hans motivasjon for å snakke er ikke nødvendigvis sammenfallende. Det er helt fair. Det handler ikke om å like eller ikke like Steve Bannon, det handler om å forstå en av de store politiske strømningene i vår tid. Å gjøre et intervju med Steve Bannon er ikke en tilslutning til hans politiske agenda. Vi skal møte ham med det beste virkemiddelet vi har, som er kritisk journalistikk.

Motprogrammering

Guri Heftye understreker at mediedagene også har programposter som motprogrammering til Steve Bannon-intervjuet: Til mediedagene kommer The Guardians reporter Paul Lewis, som bl.a. har fulgt Bannons aktivitet i Europa, og dokumentarist Alison Klayman med den ferske dokumentaren «The Brink», der hun har fulgt Bannon etter at han ble sparket fra Trump-administrasjonen.

– Du nevnte programkomiteen som har stått for Bannon-invitasjonen. Flere som har reagert på invitasjonen har minoritetsbakgrunn. De elleve i denne programgruppa utgjør det man må kunne kalle et «all white panel». Er du fornøyd med mangfoldet i Nordiske Mediedagers programgruppe?

– Nei. Det er dårlig mangfold i forhold til etnisitet.

– Har det noe å si?

– Det er vanskelig å svare på. Her er vi prisgitt hvordan Nordiske Mediedager er skrudd sammen. I programkomiteen sitter representanter for stifterne våre, og programkomiteens kompetansen er svært viktig. Dette er en prestasjonsgruppe som leverer til verdens mest kritiske publikum. Jeg skulle gjerne hatt bredere representasjon i denne gruppa, men det er ikke alltid noe jeg kan styre.

Les også: Ytringsfriheten gjelder også for Resett og Steve Bannon

– Etter Nordiske Mediedager drar Steve Bannon videre til en mediekonferanse arrangert av det høyrenasjonalistiske partiet Alternative für Deutschland (AfD). Hva synes du om å være i samme selskap som AfD?

– Jeg er ikke så opptatt hvilket selskap vi er i. Det jeg er opptatt av, er at Steve Bannon har stått for det store politiske jordskjelvet i moderne tid, og undergraver tradisjonelle medier. Han er en ekstremt innflytelsesrik person, og selvsagt interessant for oss å intervjue.

– Forfatter Bjørn Westlie mener invitasjonen til Bannon er som «å invitere Goebbels til Norge før valget til Riksdagen i 1933». Hvordan reagerer du på en slik sammenligning?

– Jeg vet ikke hvor fruktbare disse sammenligningene er. Jødene ble utsatt for historiens største folkemord, de ble fratatt rettigheter, ranet for alt de eide og drept i industriell skala. Muslimer i Europa og Skandinavia er fullverdige deltakere i liberale demokratier. Det betyr ikke at rasisme ikke finnes. Men det gir lite historisk mening å trekke paralleller til mellomkrigstiden og jødenes situasjon.

Heftye understreker videre at Bannon blir behandlet på lik linje med mediedagenes 130 øvrige foredragsholdere, og at programposten med Bannon ikke har hatt noen effekt på salget av delegatpass, som ligger på samme nivå som i fjor.

– Det er stor medieinteresse for Bannon, nesten all norsk presse vil gjøre intervju med ham under mediedagene.

Les også: Jeg står i fare for å bli kneblet

Nordiske Mediedager

* 8.-10. mai i Bergen

* Årlig konferanse for journalister, redaktører og medieledere fra hele Skandinavia, og finner sted i Bergen.

* Samler konferansen over 1800 delegater, i år er det 130 foredragsholdere og 60 programposter.

* Konferansen arrangeres av en stiftelse som består av NRK, TV 2, Bergens Tidende, Dagens Næringsliv, Bergensavisen, Bergen Kommune og Universitetet i Bergen.

Mer fra Dagsavisen