Kultur

Med vind i seilene

Vann og hav har alltid tatt mye plass i Maja Lundes liv. Nå er bestselgerforfatteren aktuell med ny roman om det våte element – og snart også sin første spillefilm som manusforfatter.

I begynnelsen hadde hun to romaner i hodet. De skulle begge handle om vann, og havet, og en båt.

– Etter hvert gikk det opp for meg at det var én båt, ikke to. Så kuttet jeg store deler av den ene fortellingen. Så ble det «Blå».

Klima-serie

To år har gått siden Maja Lundes voksenromandebut kom ut.

Hittil er «Bienes historie» solgt til mer enn 40 land, oversatt til 30 språk, og den har ligget på bestselgerlistene i et av verdens største og viktigste bokmarkeder, Tyskland, siden den kom ut. I 14 uker har den toppet listene.

«Blå» er bok nummer to i det Lunde planlegger skal være en klimakvartett. Mens framtida i «Bienes historie» er satt til Kina, er den i «Blå» satt til i Frankrike. De neste to planlagte bøkene i klimakvartetten skal også foregå i samme univers. Men nå er det vann som gjelder – eller snarere mangelen på det. Og det vil eskalere raskt; tørken kommer 24 år fram i tid.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Fascinerende hovedperson

Selv om «Blå» tar for seg en stor krise som skjer i framtida, er Lunde klar på at dette ikke er noen sci-fi-fortelling, ingen dystopi. Og i hvert fall ikke sakprosa. Hun er ingen fan av å sette merkelapper på bøkene sine. Dette er en fullblods roman.

Signe og David, er i tillegg til vannet, hovedkarakterene i «Blå» og lever i hver sin tid. Signe er en 67 år gammel klimaaktivist som bor på båten sin.

– Hun er den mest fascinerende karakteren jeg har skrevet om noen gang. Hun er ekstremt lidenskapelig og kompromissløs. Hun har vært sammen med Magnus i ti år som ung, som er hennes rake motsetning. For Signe og Magnus har det blitt et brudd på et tidspunkt, nettopp på grunn av disse forskjellene. Hun er den som drar, og han er den som holder igjen. Den kjærlighetsrelasjonen tror jeg mange kjenner seg igjen i, sier Lunde.

Konflikt av vann

Alene seiler Signe hjem for å konfrontere Magnus. De står på hver sin side av en konflikt som har delt bygda i to.

– Vann er jo kilde til konflikt veldig mange steder, og i Norge har man mange eksempler på dette fra vannkraftutvikling. «Blå» handler også om dette, men det er utrolig usexy å si at dette er en bok om vannkraftutvikling, ler hun.

– Mange steder i verden er det store konflikter knyttet til vann. Men motoren er relasjonshistoriene.

Også i Davids historie, er kjærlighet en viktig del av fortellingen.

– Det er jo det som driver oss.

Les anmeldelse: Van(n)vittig bok

Skrekkfilm-aktuell

Det er flere ting enn menneskelige relasjoner som driver Lunde. Hun har sjelden skrivesperre, og har også skrevet sitt første filmmanus, til den snart kinoklare «Hjemsøkt», med Synnøve Macody Lund i hovedrollen, som kommer i november.

– «Hjemsøkt» handler om en kvinne som arver et stort hus på landet, og drar for å selge det. En lavmælt, intelligent grøsser som sniker seg innpå deg. Det er en spennende sjanger, og filmatisk gøy.

Men det er mer. Lunde har også skrevet manus til «Battle» som nå er i produksjon, og har forventet premiere til neste år. Nå venter hun også på at et tredje filmprosjekt skal få støtte fra NFI og ballen kan begynne å rulle.

– Jeg har veldig mange ideer inni PC-en som jeg ikke har realisert, og får nye ideer hele tida. Jeg må velge hvilke jeg skal gifte meg med, for det må du når du skriver manus.

For dem som tror Lunde ikke sover, er dette feil. Spillefilm-manusene ble påbegynt så tidlig som i 2006.

– Det tar jo forferdelig lang tid i filmbransjen. Først nå blir disse filmprosjektene realisert. Det var jo derfor jeg begynte å skrive romaner underveis, forteller hun.

Klima engasjerer

Selv om grøss er gøy, er det alvor når Lunde snakker om klima.

– I dag er det nesten alltid en sak om klima, i motsetning til for ti år siden. Heldigvis. Og jeg tror mannen i gata er ganske engasjert og bryr seg.

Selv gikk forfatteren ut og etterlyste mer klima i valgkampen.

– De store partiene snakker ikke om det i det hele tatt. Vi vet vi er nødt til å ta tak. Det er nesten som om politikerne vegrer seg mer enn de trenger, for å ta det opp, men klima er en «nummer to»-sak for velgerne.

Ung sjøfarer

Med «Blå» blir også klimatematikken ekstra personlig for Lunde. Vann har hele tida vært hennes element.

– Faren min hadde en seilbåt som jeg har vært på fra jeg var liten. Vi seilte hver sommer. Til Middelhavet, blant annet.

Hun har også seilt til Azorene og Gibraltar som 17-åring. Da gikk hun grunnkurs i sjøfart på videregående, og bodde hele skoleåret på ærverdige Christian Radich, sammen med 68 andre eventyrlystne jenter som også ville ut og se verden.

– Å gjøre noe sånt når du er 17, det former deg for resten av livet. Jeg har alltid hatt stor kjærlighet til vann og havet fra mine opplevelser som barn og ungdom.

Gammeldags tankemåte

Lunde har tenkt mye over hvordan de unge årene former oss som mennesker.

– De leseropplevelsene man har som barn, setter seg mye sterkere enn mye av det du leser som voksen. Det at barnebøker er mindre viktige enn voksenbøker, er en gammeldags og underlig tankemåte. Jeg synes det er ekstremt meningsfylt å skrive for barn.

En ny bok i «Verdens kuleste gjeng»-serien er på trappene allerede i november.

– Det er kjempeviktig å vekke leseglede og leselyst. Det var også litt av målet med bokserien «Verdens kuleste gjeng»; å skrive lettleste bøker som kan engasjere leselyst.

Barn må tas på alvor

Men å skrive for, og på vegne av, barn er ingen enkel sak, mener forfatteren:

– Utfordringen med å skrive og anmelde barnelitteratur er at man må sette seg selv litt til side. Når jeg skriver for barn, prøver jeg å finne barnet i meg selv, og skrive for henne. Det må voksne anmeldere også gjøre. Når et kulturuttrykk får kritikk for å være for enkelt, så må man noen ganger tenke over om det er for enkelt for, eksempelvis, en 8-åring. Egentlig er det veldig krevende. Det er viktig at det tas på alvor.

Men nå er hun altså aktuell med en voksenroman.

– Og det kan hende ungdom kan ha glede av den. For de skal arve jorda. Barn og ungdom er generelt mer engasjert i klimatematikk enn voksne, tross alt.

Mer fra Dagsavisen