– Måtte bestille flere bøker

Maja Lunde og Lisa Aisatos «Snøsøsteren» er blitt boken alle skal ha til jul, og på forlaget er det jubeltilstander.

Jakten på julestemningen, også mellom stive permer, er i gang. Og nyere tids boksalg viser at det er mulig å skape nye juleklassikere – ved siden av Astrid Lindgren, Charles Dickens og Elsa Beskow sine historier. Informasjonssjef Raymond Vik i forlaget Kagge sier suksessen med ferske «Snøsøsteren» ligner lite annet.

– Vi har ikke opplevd slike tilstander siden «Hel ved» (2011), men selv den har «Snøsøsteren» allerede passert i totalopplag etter bare én måned i salg, sier han.

– Det er helt, helt vilt. Selv erfarne bokhandlere melder oss at de ikke har opplevd lignende etterspørsel på noen bok noensinne, fortsetter han. Og informerer om et totalopplaget på 211.000! Dette er det 11. opplaget for boken, der det siste er på imponerende 50.000 bøker.

Les anmeldelsen: «Snøsøsteren»: Julefortelling med smil og tårer (DA+)

Kunne ikke slutte å gråte

Spørsmålet er om forlaget visste at de hadde gull i hendene da manus og tegninger ankom kontoret.

– Vi visste før Maja og Lisa begynte på boka at vi kom til å oppleve et mestermøte mellom de to. Og da teksten sto ferdig sammen med illustrasjonene, så vi at dette kunne bli veldig stort. Vi fikk følelsen av å lese en klassiker, rett og slett, sier bokas redaktør, Guro Solberg. Hun legger til om suksessen:

– Boka handler om ting som er viktige og til stede i alles liv; vennskap, kjærlighet og sorg. Det er store ord, men det er også store følelser i sving i boka. Det gjenspeiles i at jeg faktisk ikke klarte å slutte å gråte ved en eneste gjennomlesning. Og det ble ikke noe mindre rørende da illustrasjonene begynte å komme på plass.

Så midt i den digitale tiden, preget av uro og forandring, så er det altså en julekalenderbok, laget i en nostalgisk stil, som blir den store hit’en.

– Juletradisjoner er samlende, og den fysiske boka står fremdeles sterkt i felles lesestunder, på fanget eller på sengekanten, mener Solberg.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

- Utrolig mye materiale

Den ferske julekalenderboken tar opp i seg noe av den samme stemningen som vi kjenner fra de tradisjonelle julefortellingene til Dickens og H. C. Andersen. Og heller ikke disse har mistet sin kraft, meldes det fra Font Forlag. Forlaget har igjen hyret Anne B. Bull-Gundersen til å lage et praktjuleverk til jul. Boken «God jul» rommer både dikt, kjente norske julesanger – og ikke minst de klassiske julehistoriene.

– Det finnes utrolig mye materiale med tilknytning til julehøytiden. Min oppgave blir å finne en ny inngang til hver julebok, sier Bull-Gundersen – som nå kan skilte med et juleboksalg på 50.000 eksemplarer.

Hun tror de eldre liker bøkene på grunn av nostalgifaktoren, mens det for yngre lesere er hyggelig å kunne «oppleve» en gammeldags jul – og se at mye likevel er som før.

I årets bok finner vi historier signert Astrid Lindgren, H.C. Andersen, Knut Hamsun, Selma Lagerlöf, Elsa Beskow, Asbjørnsen og Moe, Charles Dickens og Tove Jansson. (NTB)