1989: Michael Krohn og Raga Rockers har alltid hatt et godt tak på publikum. Her på en konsert i Molde. FOTO: VIDAR RUUD/NTB SCANPIX

Massene hyller Raga

Ikke mindre enn 100 norske artister hyller Raga Rockers med en kommende plateboks. Hovedpersonen Michael Krohn får først vite dette i dag.

 

Av Bernt Erik Pedersen og Geir Rakvaag

– Han har en enorm mengde låter av høy kvalitet, med jævla kule tekster! Det er ikke noe problem å la 100 artister plukke en låt hver. Det er ikke sånn at når de 20 første har tatt sitt, er det ingenting igjen, sier Lars Lillo-Stenberg.

«Sannhet på boks» blir tittelen på samlingen, der 100 norske artister har plukket ut hver sin sang. I dag blir 50 av dem offentliggjort. Team Me, Skambankt, Elvira Nikolaisen, Mercury Motors, Haddy N’jie, Jan Eggum, Backstreet Girls og Oslo Ess er bare noen av dem.

Boksen kommer ut 18. november. Omslaget er laget av Pushwagner. Samme dag markeres utgivelsen med konsert på Rockefeller, med mange av de medvirkende artistene. Alt dette har Ragas frontmann Michael Krohn vært lykkelig uvitende om.

–Skal man lage en overraskelse til noen, pleier vedkommende å holdes utenfor, sier Christer Falck, en av initiativtakerne.

Omsorgsfullt

DumDum Boys spilte tidlig Raga Rockers' «Ekspander eller dø» på konserter. De gjentar den her, under navnet Racer. Publikumsfavoritten «Hun er fri» kommer med Tommy Tee Allstars, sannsynligvis som den frieste tolkningen av alle. Men alle har gjort Raga på sin måte.

– Det har vært artig å gå inn i en Raga-låt og legge merke til mulighetene der. Vi har latt den «deLilloske» ånd få fritt spillerom, uten å tenke på hva som er tøft, men isteden hørt etter hva låten sier, forklarer Lars Lillo-Stenberg. deLillos spiller «Hold hodet høyt»:

– «Hold Hodet Høyt» er en enkel låt som følger den typiske Raga-oppskriften med tre akkorder. Jeg har alltid likt den. Først tenkte vi å gjøre den på samme måte, men så fant vi ut at det gjør Raga best selv, så jeg så mitt snitt til å bringe inn noe annet musikalsk innhold. Teksten blir kanskje mer omsorgsfull når jeg synger enn når Michael Krohn synger den. Men kanskje den er ment sånn fra Michael Krohns side også, som et godt råd fra en kul storebror. Det høres kanskje mer moderlig ut når jeg synger.

Plateboksen kommer i en rekke forskjellige formater, til en rekke forskjellige priser, både på CD og vinyl.

Flere formater

Raga Rockers har til sammen gitt ut 132 sanger på tolv studioalbum. Christer Falck forteller at det ble vurdert å reprodusere albumene i sin helhet, men at de til slutt valgte å begrense omfanget litt. Om nyheten nå fører til en enda større pågang av artister, er han ikke fremmed for tanken om å følge den opprinnelige planen. Falck antyder at det ikke er mindre kjente navn som står for tur i andre pulje, som blir kjent etter hvert.

«Sannhet på boks» er opprinnelig en av sangene på Raga Rockers-albumet «Maskiner i nirvana». Denne skal tolkes av en av Norges mest profilerte forfattere, som foreløpig holdes hemmelig. Albumet «Maskiner i Nirvana» er kåret til tidenes 9. beste norske gjennom alle tider i Nye takter, mens sangen «Maskiner i Nirvana» ble nr. 19. da vi i fjor kåret Norges nye nasjonalsanger. Denne er det Kristopher Schaus gruppe The Dogs som tar seg av denne gangen.

Raga som referanse

Det mest kuriøse innslaget er «Litt av en gjeng», passende nok med Tore Renberg og Karl Ove Knausgård i gjengen som utgjør gruppa Lemen. Vi skal også få høre «Slakt» med Jo Nesbø, som lenge turnerte med et eget program om «De fire store», der Raga Rockers var en av hjørnesteinene. Det var også deLillos.

– Jeg har et forhold til Raga Rockers, de har vært der i hele mitt artistiske liv. De har gått parallelt med deLillos hele veien. Raga har alltid vært en referanse for hva som er barskt, tøft og rock’n’roll, sier Lars Lillo-Stenberg.