Kultur

Marta Breen med ny bok: Rumpa rett i trynet

Rumper, bryster, lår og mager. Overalt, hele tida. Dagsavisen-spaltist Marta Breens nye bok viser fram – og ler av – medienes enorme fokus på kvinnekropp.

Bilde 1 av 2

Marta Breens nye bok, «Rumpefeiden», lanseres 8. mars. Hun har laget den sammen med illustratør og tegneserieskaper Jenny Jordahl, kjent blant annet fra bloggen «Livet blant dyrene». Tittelen på boka fant Dagsavisens faste fredagsspaltist i en nær førti år gammel mediedebatt:

– «Rumpefeiden» er opprinnelig navnet på krangelen rundt Vibeke Løkkebergs film «Åpenbaringen». Dagbladets svært kjente filmkritiker Arne Hestenes hisset seg kraftig opp over at han måtte se på hovedrolleinnehaveren Marie Takvams «amatørrumpe» i det han mente var «en kvalmende og uappetittlig lettvekter av en film». Selv om den, ironisk nok, egentlig handlet om modne kvinners muligheter, på arbeidsmarkedet og i livet. Ikke om rumper, sier Marta Breen.

LES OGSÅ: Fra rumpefeide til strikkekrig

Rumper, rumper, rumper

I boka viser hun og Jenny Jordahl fram flere slike mediedebatter, inkludert den ferske «strikkekrigen» fra nå i vinter. Men aller mest skriver de om kropp.

– Den originale rumpefeiden var i 1977. På den tida så man ikke rumper hver dag i aviser som Dagbladet. Det har definitivt endret seg. I dag er det så mye rumpenytt at vi lett kunne fylt hele boka med eksempler. Vi nøyde oss med et par sider, sier Breen.

De to sidene er uansett illustrerende nok. De viser nettavisenes flom av artikler om verdens fineste rumpe, diverse kjendisers mer eller mindre fine rumper, treningsøvelser, buksevalg og tips om underlig undertøy som skal gi leseren den forjettede fine rumpa selv.

ANMELDELSE: «F-ordet»: Fy f, for ei bok

Lett å le av kroppspresset

– Kroppspress er et alvorlig tema. Særlig ungdom kjenner det enormt sterkt. Men «Rumpefeiden» er en lett og morsom bok. Vi vil erte media. Det er jo utrolig lett å vise fram det absurde i at absolutt alt er blitt et påskudd for å trykke nakne kropper. Boka er ment som et realt ballespark mot medias overfokus på kvinners kropper. De siste årene har utviklingen vært at Dagbladet, VG og Nettavisen har gjort det til sin oppgave å vise fram det verste i utenlandske medier og dårlige blogger, og presentere det som «nyhetssaker». Vi blir stadig vekk skuffet over dem, fordi vi har jo fremdeles en slags respekt for avisene. Underlig nok. Selv om de ikke ser ut til å ha noen særlig respekt for oss, sier Breen.

Følg Dagsavisen på

og

!

Historiske kvinner

Hun og illustratør Jenny Jordahl har samarbeidet sammen også tidligere, på «F-ordet». Den ble forrige uke nominert til Kulturdepartementets pris for fagbøker for ungdom.

– Veldig gøy. Jeg skrev om en del av de samme temaene i «Født feminist» som i «F-ordet», men i «Født feminist» handlet det særlig om ting som er mest relevante i småbarnsfasen. I «F-ordet» ville vi dra fram de temaene som er viktigst for yngre lesere, for eksempel kroppspress, og samtidig lage en tilgjengelig innføring i feminisme, sier Breen.

Neste bok ut, etter «Rumpefeiden», blir en bok om viktige kvinner i norsk historie. Også den laget i samarbeid mellom Breen og Jordahl.

– Den neste boka er et stort prosjekt vi legger mye tid og arbeid i. «Rumpefeiden» er et overskuddsprosjekt som springer ut av den, fordi vi liker så godt å jobbe sammen. Dessuten er det gøy å lage noe ekstra til 8. mars, for tredje året på rad, sier Breen.

LES OGSÅ: Kari Jaquesson: – Jeg forholder meg lite til anger

Mer fra Dagsavisen