Markant økning i Pride-oppslutning

På få år har Oslo Pride sett en dobling av antall deltakere i paraden: – Mye har skjedd siden det ble kastet småsteiner etter paraden på 80-tallet, sier festivalsjef Fredrik Dreyer.

– For hvert år som går ser jeg at det er mer og mer folk som besøker Pride. Jeg tror det har noe med aksept å gjøre. Det var ikke mange som gikk paraden det første året det ble arrangert i Norge, da var det jo omtrent forbudt, sier Pride-gjest Inger Myhr Hansen.

Hun står og betrakter kunstveggen i det nye teltet til Pride house som i år har fått en godt synlig plassering på Youngstorget. Her er det lagt langt mer tilgjengelig for allmennheten, enn da det holdt til inne i Eldorado bokhandel.

– Mye har skjedd

Arrangøren selv har selv merket en markant økning i oppslutning omkring Pride de siste åra.

– Mye har skjedd siden det ble kastet småsteiner etter paraden på 80-tallet, og til i dag, med en oppslutning på flere tusen deltakere, og folk som heier paraden fram i Oslos gater, sier festivalsjef i Pride, Fredrik Dreyer.

Siden 2014 har Pride gått fra å ha 40 000 besøkende til 70 000 bare i Pride park.

– En økning på 30 000 på over fire år er mye. Det samme ser vi med paraden: På få år har vi sett en dobling av antall deltakere. Det synes vi er gøy, og det betyr at vi skaper en festival som berører og som flere føler seg trygge med å delta i. Vi jobber hardt for å få til et fristed og trygge rammer for dem som til daglig ikke føler seg frie der de lever, sier Dreyer.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tilgjengelig

Et vendepunkt for festivalen skjedde i 2008, da Pride Park for første gang ble åpen og gratis for alle. Siden da har Oslo Pride jobbet hardt for å gjøre arrangementet stadig mer åpent og inkluderende.

De siste åra har festivalen jobbet bevisst og strategisk for å bli synlige og inkluderende for allmennheten, for å nå bredt ut. Det som startet med en liten parade, består i dag av fire ulike arenaer: Pride park, Pride parade, Pride house og Pride art.

– Det er klart synlighet og tilgjengelighet er viktig for å nå ut. De senere åra har vi blitt større og større, og det har nok påvirket nedslagsfeltet vårt og synligheten vår, sier Dreyer.

– Idretten har vi også påvirket i lengre tid, for å få en til større tilstedeværelse, sier Dreyer. For første gang er også Norges idrettsforbund representert i år med egen stand i parken.

Større bevisstgjøring om verdien av Pride

Ingvild Endestad, leder i FRI tror godt samarbeid med arbeidslivet og myndighetene har hatt mye å si for oppslutning og økt bevissthet til Pride.

– Det å oppfordre aktører, både arbeidsgivere og myndigheter, om at de skal sørge for at dette arbeidet Pride holder fokus på, også gjøres mellom Pride. Det tror jeg alle har blitt bedre på, både i år og i fjor, sier hun.

– Fjorårets tema om fryktløs kjærlighet, og synliggjøringen av dem som fortsatt ikke tør eller kan delta i priden, har også vært med på å bevisstgjøre flere mennesker om verdien og nødvendigheten av Pride, sier Endestad.

– Jeg tror flere som også tilhører det skeive fellesskapet ser verdien av å delta i Pride, om ikke for seg sjøl, så for andres rett til å ha den friheten.

Familien i fokus

I år er det familien som er det store temaet på Pride.

– Vi fokuserer på de utfordringene som kanskje er spesielt for homofile, bifile, lesbiske og transpersoner i møte med familien, både når det gjelder deres egen familie som de fødes inn i, og som ikke lar oss være den vi er, eller når vi skal etablere vår egen familie. At samfunnet ikke har gode rammer for det, sier Endestad.

– Litt av vår hensikt er å synliggjøre de sakene som er utfordrende, og skape en større forståelse for det å leve et liv som bryter med samfunnets forventninger, sier hun.

– Vi snakker også om forventninger til kjønn og seksualitet, blant annet frivillig barnløshet. Det er det mange som gir tilbakemelding på om at det er bra vi tar tak i. Også heterofile vinner sier de kjenner de på sterke forventninger til det å være kvinne. Og de og ser at Pride er med på å frigjøre flere enn bare de som er skeive.

Går tilbake

FRI-lederen påpeker også at vi er i en tid der menneskerettigheter er mer trua, enn før.

– I flere land i Europa går rettighetene tilbake. Vårt naboland Russland er veldig utsatt for innskrenket frihet til skeive, men også her hjemme er motstanden synligere. Bare i fjor gikk jo nazister i hovedgata i Kristiansand og demonstrerte mot det de kaller «homolobbyen». Det tror jeg har gjort at mange har våkna litt, og ser at de rettighetene vi har kjempa fram ikke er vunnet av alle.

Les også: Muslimske Thee Yezen Al-Obaide sto fram som homofil (DA+)