Nyheter

Mannen med masken går i land på Øya

Han holder hjemstedet, alderen og ansiktet hemmelig. Men Orville Peck er én av grunnene til å titte bak Øya-overskriftene.

Countryartisten Orville Peck blir vilt begeistret da han får vite at han skal spille samme Øya-døgn som britene i The Cure.

– Jeg ante ikke at de var i byen. Det er fantastisk. Jeg er stor The Cure-fan! utbasunerer han per transatlantisk telefonlinje.

– Jeg digger den der oppriktige hedenske tristheten de representerer – ja, hele den «fargerike gothscenen» fra 80-tallet. Faktum er at jeg var veldig påvirket av den type produksjon da jeg laget albumet mitt, fortsetter Peck – uten at vi skal trekke slutningen at han tilhører cirka samme generasjon.

– Ha, jeg liker klassisk musikk, også. Det betyr ikke at jeg er 200 år gammel, parerer han lattermildt da NTB prøver å dedusere seg fram til alderen hans.

Også britiske The Cure, anført av sangeren Robert Smith, opptrer  i Tøyenparken  onsdag. Foto: AP

Også britiske The Cure, anført av sangeren Robert Smith, opptrer – i Tøyenparken – onsdag. Foto: AP

Les også: Aner ikke hva ølen på Øya koster

Maskespill

Dette er nemlig sangeren og låtskriveren som holder biografiske opplysninger tett til brystet. Han vil verken fortelle hvor han hører hjemme, eller engang vise ansiktet sitt.

– Jeg studerte maskemaking som kunstform, forklarer han.

– Og mye kan sies om maskenes avslørende kvaliteter. Folk tror de brukes for å gjemme, men tilfellet er snarere det motsatte. I tillegg gir det meg muligheten til å gjøre min egen vri på artisteri og performance.

– Jim Morrison i The Doors vendte ryggen til publikum. Er dette en variant av det?

– Nei, det er vidt forskjellig. Jeg er veldig tett forbundet med publikum når jeg opptrer. Det handler ikke om å etablere skiller eller kultivere noe mysterium. Jeg prøver rett og slett å være artist, hvilket omfatter mer enn musikken. Det må være et element av estetikk, image, legende. Ikke at det trenger å være så ekstravagant. Jeg pleier å henvise til Oasis-brødrene: De skapte en personlighetskult simpelthen ved å være rasshøl.

Sigrid forsvarer Norges Øya-ære torsdag. Foto: AP

Sigrid forsvarer Norges Øya-ære torsdag. Foto: AP

Kritikerrost

Hvis vi likevel konsentrerer oss om det musikalske, høstet Peck pene anmeldelser for debuten «Pony» tidligere i år. Bransjebibelen Rolling Stone utropte ham til en krysning mellom ringrevene Johnny Cash og David Lynch.

– Cash har helt klart vært en inspirasjonskilde, innrømmer han på ukarakteristisk vis.

– Jeg elsker stemmen hans, og jeg liker nettopp hvordan han skapte en legende som ingen problematiserte. Lynch, på sin side, er opptatt av de såkalt normale småstedsaspektene ved Americana som kanskje er de merkeligste av alle. Det synes jeg òg er fascinerende.

– Apropos Americana legger du ikke skjul på at du er homofil. Hvor vanskelig har det vært i det miljøet?

– Ikke veldig, for jeg gjør jo bare det enhver countrymusiker gjør: Synger om forholdene og sorgene mine. Jeg synes det er det enkleste av verden å være meg selv.

– Men i likhet med for eksempel homofile fotballspillere må du forholde deg til en del «good ol' boys»?

– Jeg tror definitivt det finnes noen paralleller, skjønt de sistnevnte typene ofte har mest problemer med seg selv. Personlig har jeg aldri anerkjent «grenser» eller akseptert å måtte stå på sidelinjene. Jeg var så heldig å få vokse opp under oppfatningen om at det ikke spilte noen rolle hvem jeg var, eller hvem jeg datet, erklærer Peck.

Da er det kanskje ikke så vesentlig hvor eller når det skjedde, heller.

Robyn, her avfotografert på scenen i USA, rykker inn i Tøyenparken fredag. Foto: AP

Robyn, her avfotografert på scenen i USA, inntar festivalen fredag. Foto: AP

Fakta om Øyafestivalen 2019

* Arrangeres i Tøyenparken, og på diverse klubbscener, i Oslo tirsdag-lørdag

* Onsdag: The Cure, James Blake, Blood Orange, Tirzah, Rex Orange County, Silvana Imam, Idles, Orville Peck, m.fl.

* Torsdag: Tame Impala, Sigrid, Erykah Badu, Earl Sweatshirt, Hot Snakes, Ricochets, I Was A King, Farao, m.fl.

* Fredag: Robyn, Christine and the Queens, Razika, Cult of Luna, Unge Ferrari, Erlend Ropstad, Big Thief, m.fl.

* Lørdag: Karpe, Motorpsycho med venner, Hellbillies, Stereolab, Jonathan Wilson, Stefflon Don, Ezra Collective, m.fl.

Mer fra Dagsavisen