Kultur

Mannen bak den beste sangen om Norge er død

Gitarist og låtskriver Frode Viken i D.D.E. er død. Han skrev melodien til den beste låta som er skrevet om Norge. Langfredag fylte han 63 år.

Bilde 1 av 3

I 2014 ble D.D.E.s «Vinsjan på kaia», som Frode Viken skrev melodien til, slik han skrev melodien til de aller fleste av D.D.E.s mest folkekjære låter, kåret til Norges beste nasjonalsang av Nye Takter, Dagsavisens musikkredaksjon. Da rangerte Dagsavisen de 20 beste låtene som er skrevet om Norge i moderne tid, og Frode Vikens «Vinsjan på kaia» tronet helt øverst på lista. Viken, som skrev melodien Idar Lind satte tekst til, døde påskeaften etter kort tids sykeleie, melder bandet D.D.E. på sin egen Facebook-side:

«Det er med stor sorg vi må meddele at vår gode venn, gitarist og komponist Frode Magnus Viken er død, 63 år gammel. Frodes helsetilstand ble nylig forverret, og han gikk bort etter kort tids sykeleie. Han vil bli minnet i hver og en av hans fantastiske låter. Våre tanker går til familien», heter det i meldingen fra D.D.E., som på sin egen side kaller Viken "bandets ubestridte livsnyter" og "suverene låtskriver".

Her kan du lese om Nye Takters kåring av «Vinsjan på kaia» som den beste låten om Norge: Lukta av olje og sjø

Den kjente D.D.E.-profilen ble første gang diagnostisert med kreft i 2012, ifølge VG. Viken, som fylte 63 år langfredag, komponerte nær sagt alle melodiene til D.D.E, og skrev også brorparten av tekstene. Blant hans mest kjente melodier er «Vinsjan på kaia», som ble en av bandets største hits og en nøkkellåt på debutplaten «Raj-Raj» i 1993. Da hadde Viken allerede vært en del av bandet siden det het After Dark før navnebyttet året før.

Det var i anledning den norske grunnlovens 200-årsjubileum i 2014 at Dagsavisens musikkredaksjon Nye Takter kåret de beste nasjonalsangene, altså ikke nødvendigvis de beste norske sangene, men de beste sangene som er skrevet om Norge. Frode Vikens og D.D.E.s sang «Vinsjan på kaia» toppet listen på 20 sanger, foran sanger skrevet av andre nasjonalikoner som Alf Prøysen, Lillebjørn Nilsen og D.D.E.s egen mentor Åge Aleksandersen. Det kan fint argumenteres at sangen som handler om en historie som er over, om et yrke og en bys ryggrad som ofres når profitten kaller, passer inn i begge de nevnte kategoriene.

Les også: Skrev med klassestandpunkt

At sangen om en arbeiderkulturs endelikt skulle føre til at det omdiskuterte bandet «endelig vant noe», som D.D.E.-trommis Eskil Brøndbo sa, var ikke gitt den gangen låta ble utgitt på Namsos-bandets debutplate. Kritikerne var mildt sagt delte. I Nye Takter den gangen fikk plata karakteren 2, men nettopp «Vinsjan på kaia» ble framhevet som hederlig unntak.

«Selv fikk jeg den ikke med meg i første omgang. Jeg ble først oppmerksom på «Vinsjan på kaia» gjennom veggen til en nabo som pleide å spille musikk høyt midt på natta. Om og om og om igjen kom denne sangen, som jeg altså ikke kjente igjen, og heller ikke forsto noe av, siden teksten ble for ullen gjennom veggen. Men den vakre, sørgmodige New Orleans-aktige begravelsesstemningen hørtes ut som noe Nick Cave eller Tom Waits kunne funnet på. Etter hvert skjønte jeg sammenhengen», skrev journalist Geir Rakvaag i Dagsavisen i forbindelse med kåringen av Vikens låt til den beste sangen om Norge.

Selv skjønte Viken med en gang at teksten han hadde fått av forfatter og låtskriver Idar Lind var spesiell, en "raring" som han selv kalte den da han ble intervjuet av Adresseavisen etter kåringen som førte låta til topps.

- Det var en stille jubel den natta. Jeg visste allerede da at det var noe, sa han da, og utdypet:

- Det var veldig spesielt det med at «Beatles spællt aldri så vakkert som vinsjan på kaia». Men det forandret seg når jeg fikk smatta litt på det. Når jeg fikk på melodien på plass var den plutselig ikke rar lenger.

- Det er voldsomt, litt av ei liste. Skikkelig stas, men også velfortjent, fastslo komponisten overfor avisen.

Frode Viken ble født 30. mars 1955 i Namsos. Vikens sønn, Daniel Viken, har vikariert for faren som gitarist i D.D.E.

Mer fra Dagsavisen