Kultur

Mange tusen kan miste julekonserten sin etter nye koronaregler

«Har du for vane å flytte rundt på kirkebenken du sitter på når du er i kirka?» spør Aps Anette Trettebergstuen.

«Har du for vane å flytte rundt på kirkebenken du sitter på når du er i kirka? Ikke det nei?» skriver Aps kulturpolitiske talsperson Anette Trettebergstuen på sin Facebook-side.  «Nå må kirkekonsertene avlyses fordi regjeringa krever at seter er FASTMONTERT til gulvet for at man skal kunne ha 200 gjester. Dette er tull. Det må da holde at setene er faste og ikke kan flyttes på. Som kirkebenker», skriver hun videre.

Les også: Får selge annethvert sete: – Dette kom akkurat i tide

Kan bli avlysninger

Reaksjonene i kulturlivet er sterke etter at regjeringen nå ikke lenger aksepterer kirkebenker som «fastmonterte». Dermed er det bare lov med 50 i stedet for 200 publikummere i kirkene, som snart går inn i julekonsertsesongen. Mange som allerede har kjøpt billlett kan nå miste konserten sin, andre kirkekonserter kan bli helt avlyst. Teatre og konserthus kan fortsatt ha opptil 200 personer.

Også Norske Konsertarrangører er oppgitt over at kirkeseter ikke blir definert som fastmonterte seter, ifølge NTB.

– Dette vil i praksis bety en ny nedstenging av kulturfeltet og en urimelig forskjellsbehandling mellom de som tilfeldigvis har fastmonterte seter, og de som ikke har det, sier Tone Østerdal fra Norske Konsertarrangører.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Kan sitte tett

Saken ble også tema under regjeringens pressekonferanse tidligere i dag. Helseminister Bent Høie ville ikke være med på at regjeringen driver med forskjellsbehandling.
– Like seter behandles likt, uavhengig av hvilket lokale de er i. Kravet for å tilfredsstille kravet om fastmontert sete i dag er at det er seteplasser som er fysisk avskilt fra hverandre, med for eksempel armlene. Da er også kravet at det skal være ledige seter mellom de som deltar. En rekke kirker har ikke den type seter. De har benker der det ikke er noen fysisk skille, og man kan sitte tett i tett. Det er bakgrunnen for dette, sa Høie til NTB.

I koronakarantene?: Satt i karantene i 26 år (+)

Frustrert og fortvilet

Kulturminister Abid Raja sier til NRK at han har stor forståelse for at kulturlivet er frustrert og fortvilet.
– De nye reglene for billetthaller vil påvirke økonomien til arrangementene. Vi i regjeringen følger utviklingen nøye og vurderer det løpende behovet for endringer og justeringer i de økonomiske støtteordningene, sier Raja.
Han sier regjeringen også vil se på behovet for å justere ordningen underveis.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen