Mali-stjerne raser mot rebellrock

Hvordan kan en artist dra rundt og oppfordre til krig? En artist må synge om fred, fastslår Fatoumata Diawara, som turnerer i Norge mens hjemlandet Mali står i brann.

Sangeren fra Mali er en av det siste årets mest kritikerroste artister, etter albumdebuten «Fatou». I går spilte hun i Drammen, i kveld er hun i Lørenskog kulturhus, og mens hun turnerer verden rundt står hjemlandet Mali på randen av borgerkrig.

- Det som skjer i Mali er trist. Ingen trenger en krig nå. Mali er et fredelig, men fattig land. Det har vært en god utvikling de siste årene, men krigen kan ødelegge alt, sukker Fatoumata Diawara.

 

Militærkupp i Mali

Et militærkupp i slutten av mars avsatte landets lovlig valgte president. Kuppet ble fordømt av FNs sikkerhetsråd, og etter sterkt internasjonalt press har militærstyret lovet å gjennomføre demokratiske valg.

Militæret tok makten etter at presidenten mislyktes i å slå ned opprøret blant nomadefolket tuaregene i det nordlige Mali. I kaoset etter kuppet har tuaregstyrker tatt kontrollen over store deler av ørkenområdet i det nordlige Mali, blant annet den gamle hovedstaden Timbuktu, i sin kamp for en uavhengig tuaregstat. Flere hundre tusen er fordrevet fra sine hjem.

Blant forkjemperne for tuaregenes uavhengighet er gruppa Tinariwen, som har spilt i Norge en rekke ganger, blant annet på Øyafestivalen og Oslo World Festival 2009, og gitt ut en serie plater som har fått stor oppmerksomhet verden over. Tinariwen profilerer seg som tuaregkrigere, de sier de bruker musikken som våpen, og de har den siste tiden uttrykt støtte til den omstridte tuaregmilitsen MNLA, som har tatt kontrollen i nord-Mali.

 

Opptatt av kvinners kår

Fatoumata Diawaras sanger uttrykker engasjement for kvinners kår i Mali. Hun blir provosert over Tinariwens rebelluttrykk og støtte til tuaregopprøret. Uten å ville nevne dem med navn, kommer hun med klart adressert kritikk, når Dagsavisen møter henne.

- Man må være mer intelligent enn som så, sier hun til Dagsavisen på spørsmål om Tinariwens budskap om en egen tuaregstat.

- Det er idiotisk å skulle kreve denne delen av landet for bare tuaregene. Det er mange forskjellige folkegrupper her. Mali er ikke bare tuareger. Vi må alle leve sammen. Ali Farka Toure (berømt, avdød musiker fra Mali) var av songrai-folket, han kom også fra nord, hans del av landet er ødelagt nå. Broren min bor i nord, han er ikke tuareg. Setter man i gang en krig for uavhengighet, kan mange bli drept for ingenting. Det er lett å snakke om krig, men hva med alle som vil lide når krigen bryter ut? En artist må spre kjærlighet. Det er poenget for meg, sier Diawara.

 

Ettertraktet artist

Diawara gjorde en intimkonsert i Oslo i går på lanseringen av Oslo World Music Festival 2012. Hun kommer tilbake til festivalen i høst, den 31. oktober. Festivalen hadde sitt første artistslipp i går, med Diawara, Jane Birkin, Gladys Palmer og fadoartisten Ana Moura som de første trekkplastrene

Fatoumata Diawara er blitt en svært ettertraktet artist det siste året. Tidligere denne måneden kom albumet til supergruppa Rocket Juice & The Moon, med Damon Albarn, Flea (Red Hot Chili Peppers) og Tony Allen, der Diawara er en av vokalistene. Mot slutten av året skal supergruppa på turné, forteller Diawara.

- Damon, Flea og Tony er fantastiske folk. Vi er alle skikkelig sugne på å komme sammen og spille konserter igjen. Vi må bare finne tid, alle er så travle, men det ser ut til å bli mot slutten av året, sier Diawara som bor i Paris. Hun håper også å få spille i Mali igjen.

- Jeg jobber med ny plate nå, jeg håper vi kan spille i Mali neste år - når mitt andre album er klart.

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no