Yosef i Madcon opplevde en åpenbaring da han begynte å skrive tekster på norsk. Han mener publikum også opplever en åpenbaring som nå faktisk får med seg hva gruppa rapper om.

Madcon-Yosef: Lei av å le

Yosef anledningen til å snakke om nærheten til språket, norsk hip hop og gleden ved å slippe å være så politisk korrekt og glad hele tida.

Tshawe dukker ikke opp til intervjuavtalen, men Yosef blir ikke sur eller bekymra når partneren ikke kommer og mobilen er slått av.

- Dette skjer såpass ofte at jeg ikke blir bekymret. Vi har vært på en hard turné, så Tshawe har kommet hjem etter at han har savnet Oslo og vennene sine. Så har han sikkert havna på krukka og slukna, sier han.

Yosef forklarer hva det vil si å «havne på krukka» og at innholdet kan variere ut ifra hvem han snakker med. Men det innebærer alltid en god fest.

På den ferske plata «Contakt» rapper Madcon for første gang på norsk. Noe som både falt seg naturlig fordi de skriver om personlige opplevelser og samtidig fremmed fordi det alltid har vært engelsk som har vært den naturlige måten å uttrykke seg på. Yosef mener plata er ærlig.

- Overgangen fra norsk til engelsk var en åpenbaring for meg. Det var Tshawe som sa det; uansett om du rapper på spansk, fransk, finsk eller vietnamesisk, så finnes det en kode du kan knekke for å få et hvert språk til å høres like fett ut som om det skulle vært amerikansk. Det tok meg tid, men da jeg kom inn i det, var det en spesiell opplevelse å forstå at jeg forstår det norske språket. Det er jo morsmålet mitt nå, og det føles friere enn noensinne. Nå får folk også med seg hva vi rapper om, sier han.

 

Les Dagsavisens anmeldelse av Madcons siste album

 

Riktig klima

Timingen for en norsk plate er også viktig. Yosef erkjenner at det ikke hadde kommet en plate på norsk uten at det allerede hadde vært etablert et sterkt miljø for norskspråklig hip hop. De har med seg hele 14 gjesteartister på plata.

- Karpe Diem har vært en døråpner for norskspråklig hip hop. Erik og Kriss har bidratt, uten at vi nødvendigvis følger i deres fotspor. Det er én rapper som mangler på plata, og det er Lars Vaular. Neste gang er han med, sier han.

Madcon har etter superhitene ««Beggin’» og «Glow» og deltakelse i «Skal vi danse» og «The Voice» blitt artister som gjerne omtales som «folkekjære». I mediene opptrer de ofte smilende og ekstremt fjasete.

- Folk ser kanskje på oss som litt latterlige, selv når vi prøver å være seriøse. Der er han med colgategliset, liksom. Alltid. Plata er mørkere, men jeg har ikke tenkt over at det mørke skal være en motpol til hvordan vi blir framstilt. Det er både viktig og riktig å kunne lire av seg ærlighet nå. Det betyr ikke at vi er dårlige mennesker eller mindre folkelige. Folk kan bli bedre kjent med oss og høre at vi ikke alltid er glade. Med denne plata kan du faktisk sette deg ned og høre om broren til Tshawe som er heroinmisbruker, mora til Yosef var pillemisbruker og at pappaen til en av gjesteartistene er alkoholiker.

 

Sug`n da

De ellers så barnevennlige Madcon er ikke bare ærligere på plata. De er også frekkere og har med flere eksplisitte seksuelle referanser som kanskje ikke gjør seg så godt i barneører. I låten «Sug`n da» rapper de om, ja, suging.

- Det vi driver med, er underholdning. Jo, låten er på kanten og jævlig frekk. Låten handler om at vi er så rå som vi er, og om du mener noe annet, så kan du «suge den». Det gjelder både gutter og jenter. Den låten skal ta det tilbake til grasrota av kulturen vår der hip hop handler om å vise litt baller.

- Det var deilig å slippe å være så politisk korrekt og kunne gjøre hva vi vil, forteller Yosef.

Han er kry over at de etter mange «drittjobber» kan leve av drømmen sin.

- Jeg har jobbet som sykkelbud uten sykkel og på homsebar uten å vite at det var en homsebar, forteller han og ler høyt.

Det er helt klart en grunn til at Madcon regnes som et av Norges mest joviale band. Yosef er også klar over at Madcon ikke varer evig.

- Tshawe kommer til å jobbe med film, tror jeg, og jeg med barn. Jeg bodde på barnehjem selv, og det var den verste tida i mitt liv. Jeg liker å være med barn og føle jeg gjør noe nyttig. Selv har jeg lyst på fem unger og er i forhandlingsfasen med kona. Jeg er enebarn selv og synes det er dritkjedelig. Jeg er 33 år nå, men evnen til å få barn er det siste som slutter å fungere på meg. Jeg har en tante på tre år. Bestefaren min fikk unge da han var 91! Jeg gleder meg til å spørre henne om råd, forteller han og ler høyt igjen.

Og Yosef har rett. Tshawe dukker opp, og Yosef informerer på Twitter: Nr 1) HAN LEVER I BESTE VELSTAND!!! Nr 2) I TOLD YOU SO!!!

kultur@dagsavisen.no