Kristian Uhlen føler seg lurt. Han er en av fire forfattere som ikke har fått oppgjør fra forlaget Margbok etter en romankonkurranse i fjor.

- Lurt av Margbok forlag

Debutantene fra Margboks romankonkurranse ble påmeldt til innkjøpsordningen mange måneder før manus var levert.

- Jeg føler meg lurt, sier Kristian Uhlen. Han er en av de fire forfatterne som ikke har fått oppgjør fra forlaget Margbok, etter deres romankonkurranse i fjor.

Dagsavisen fortalte i går om debutantforfatter Lajla E. Lorentzen, som vant Margboks romankonkurranse 2013, og ennå ikke har fått utbetalt prispengene på 150.000 kroner, eller fått utbetalt standard royaltysats.

Det Tromsø-baserte forlaget har gitt ut fire debutanter som følge av romankonkurransen. De fire forfatterne hevder de ikke har fått oppgjør for utgivelsene. Samtlige fire bøker ble oppmeldt til innkjøpsordningen for litteratur i tildelingsrunden for juni, før manus var klart, og før det var skrevet kontrakt på noen av utgivelsene.

De fire bøkene er:

Lajla Lorentzen: «Setningsskade», utgitt oktober.

Kristian Uhlen: «Strupelyder», utgitt november.

Martin Baldysz: «Vintertrang», utgitt november.

Hilde Berit Evensen: «Retur», utgitt januar 2014.

 

Kjemper

Nå har Forfatterforeningen skrevet brev til Kulturrådet for å sikre at forfatterne får pengene de har krav på fra forlaget. I Dagsavisen i går understreket forlagssjef Jens Harald Eilertsen at han ikke har prøvd å lure noen, men at forlaget er i en vanskelig økonomisk situasjon, blant annet som følge av investeringer i et skrinlagt prosjekt om litteraturhus i Tromsø.

- Vi kjemper for å få inn penger til å betale forfatterne. De er blitt holdt underrettet om situasjonen hele tida, fortalte Eilertsen til Dagsavisen.

 

Dårlig tid

- Jeg var i tvil om jeg skulle underskrive kontrakten, fordi det ante meg at noe var galt med dette forlaget, sier Kristian Uhlen.

Fram mot sommeren jobbet han ferdig et nytt utkast til manus, etter ønske fra forlaget. Så ble det stille i flere måneder.

- I oktober fikk de det plutselig travelt. Jeg ble bedt om å skrive under kontrakten fordi det var viktig å få ut boka i 2013. Jeg foreslo å utsette utgivelsen til 2014, men det var ikke aktuelt. Jeg ser i ettertid at det var for å få penger fra Kulturrådets innkjøpsordning, mener Kristian Uhlen.

 

«Trist og pinlig»

De fire debutantene forteller om et forlag som har gitt manglende redaksjonell oppfølging av manus, ikke svart på henvendelser, og så fikk hastverk utover høsten. Hilde Berit Evensen ba om å få vente til 2014 med utgivelsen, for å kunne arbeide videre med manuset, men Margbok ønsket å få den ut i løpet av 2013.

- Det var da veldig til hastverk, tenkte jeg. Hvorfor var det så om å gjøre å få trykt boka helt på grensen til 2014? De må ha klart det med et nødskrik. Etter hvert skjønte jeg at det må ha vært på grunn av innkjøpsordningen, mener Evensen, som føler seg dårlig behandlet av Margbok.

- Hvor er selvrespekten og ryggraden i denne forlagsdriften? Jeg har en kontrakt der det står at jeg skal få utbetalt standard royaltysats ved utgivelse. Jeg har ikke fått noe. Det er trist og pinlig. Folk jeg kjenner kommer til meg for å få signert boka de har kjøpt i bokhandelen, og jeg vet at ikke fem øre av pengene går til meg, sier Evensen.

Forlagssjef Jens Harald Eilertsen i Margbok har fått mulighet til å kommentere forfatternes påstander, men understreker at han ønsker «ikke å svare gjennom aviser».

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no