Kultur

«Lunch» i det nye arbeidslivet

Hva skjer i Norges mest populære arbeidsplass-satire når alle er hjemme? Det går mot permittering i «Lunch», avslører serieskaper Børge Lund.

Bilde 1 av 2

Nå begynner koronakrisen å merkes også i «Lunch». Den populære tegneserien fra en fiktiv kontorarbeidsplass går i over 90 aviser, utgis i eget hefte, og i bokform.

Ute nå er «Sett meg på kopi», den tiende boka med samlinger av «Lunch»-striper, med innhold fra dengang folk fortsatt var på kontoret, altså før 12. mars.

Men hva gjør serieskaper Børge Lund nå som alle har gått hjem?

– Korona-stripene kommer nå, forsikrer Lund, som nettopp har levert striper til neste «Lunch»-hefte i slutten av april.

– Det tar litt tid fra stripene er tegnet til de står på trykk. Og det er en viss risiko ved å være morsom når det du lager ikke blir publisert før etter en uke eller to. Jeg trengte også å ha det litt på avstand og tenke over hvordan jeg kunne ta dette opp i serien.

Les også: Det kan faktisk være oppløftende å lese om pest og isolasjon. Dette er de beste bøkene (Dagsavisen+)

Kjell griper mulighetene

Det er selvsagt «Lunch»-seriens antihelt Kjell, den alltid kverulerende bedreviteren, som griper mulighetene i koronakrisen. Første «Lunch» fra hjemmekontorets tid var en lørdagsside publisert 21. mars. På kontorbedriften der serien foregår har alle har hjemmekontor unntatt Kjell, den eneste som er igjen i kontorlandskapet. Gledesstrålende sikrer seg alt det beste utstyret og nynner fornøyd på «All by myself». Serien er dels basert på egne erfaringer:

– Kjell er blitt meg, eller motsatt! avslører Børge Lund.

– Jeg jobber fra et hjørne i et kontorlandskap på et designbyrå, og alle de 12-13 andre er dratt hjem. Det er bare meg her, forteller Børge Lund, fra sin tegneplass i Stavangers østre bydel.

– Jeg har verdens største hjemmekontor. Eget møterom, kjøkken, lounge...

Saken fortsetter under tegneseriestripen.

Korona-krisen i «Lunch» for første gang i denne stripen fra lørdag 21. mars. Foto: Strand Comics

Korona-krisen i «Lunch» for første gang i denne stripen fra lørdag 21. mars. Foto: Strand Comics

Ute og hjemme

Selv har Børge Lund dårlige erfaringer med hjemmekontor.

– Da jeg startet med «Lunch» hadde jeg hjemmekontor i to måneder. Det gikk veldig dårlig. Alt bare raknet helt. Jeg startet friskt, og endte med å ta morgendusjen klokka 15. Så gikk jeg ut døra om ettermiddagen med en følelse av fylleangst, selv om jeg ikke hadde drukket, forteller Børge Lund (se tips for hjemmekontor-livet under).

###

Børge Lund med "Lunch"-kamerat. Foto: Arne Ove Bergo

– Noen er bygd for hjemmekontor. Jeg var det ikke. Så jeg har stor medfølelse med de som har problemer med hjemmekontor. Det er ikke like lett for alle, sier serierskaperen.

Annerledes arbeidsliv

Målet med Lunch-serien er å speile virkeligheten, uttalte Børge Lund sist Dagsavisen snakket med ham, i anledning utstilling av Lunch-striper på galleri i Oslo.

– Vil man lære noe om det norske arbeidslivet, kan man heller lese «Lunch» enn allslags rapporter, mente tegneserieredaktør Tonje Tornes da.

Serien startet i 2007, og etter 13 år med «Lunch» konstatererBørge Lund at arbeidslivet brått er blitt annerledes, og nå funderer han over hva det gjør med kontorarbeiderne å være adskilt på hvert sitt hjemmekontor.

– Den første uka på hjemmekontor tenker du: Dette er jo tipp topp! Du får gjort mer, møtene er kortere, det er færre avbrudd. I uke to begynner det å slå inn noen interessante effekter av den fysiske distansen. Du begynner å savne folkene og tingene du før irriterte deg over. Dette blir et tema i «Lunch» framover, sier Lund.

– Vi endrer måte å være på. Det oppstår nye former for kommunikasjon. I et videomøte kan du ikke himle med øynene bak ryggen til han som har PowerPoint-presentasjon, for eksempel. Det blir hemmelige koder, signaler – nesten som under okkupasjonstiden.

Ny samling fra svunnen tid: «Lunch 10: Sett meg på kopi», ute nå. Foto: Strand Comics

– Tittelen på den nye stripesamlingen, «Sett meg på kopi» handler om å bli inkludert, ønsket om å være en del av noe. Men hvordan kan man bli sett på hjemmekontor? Det er ingen som ser at du er travelt opptatt. Du kan ikke gå forbi kameraet på laptop-en og se travel ut.

I neste nummer av «Lunch» blir det blant annet tatt opp problematikken med nakenhet på hjemmekontor, og fenomenet strømmekonserter.

– Det blir også permittering i «Lunch», for første gang, avslører Lund.

– Det er ikke komisk å bli permittert, men det kan være komikk i hvordan du forholder deg til det.

Fra kommende «Lunch»-stripe: Kjell er alene og gjør som han vil. Foto: Strand Comics

Arbeidsløsheten stiger, viruset brer seg, ingen vet når vi kan komme tilbake på jobb, det store spørsmålet er jo:

– Er dette morsomt?

– Eh... sier Lund etter et par sekunders pause.

– Ja. Det mangler ikke på humor om koronakrisen. Sosiale medier, memer, humorprogrammer - folk fråtser i det. Folk har jo ikke mistet humoren. Situasjonen er absolutt ikke morsom. Og det sniker seg inn et alvor også i serien. Noe mange merker er at alvoret binder oss sammen, men det fjerner ikke humoren i enkeltsituasjoner, eller de absurde utslagene av situasjonen.

Lund understreker at serien er også er en kjærlighetserklæring til den norske kontorjobben.

– Dette er jo en verden vi tross alt er glad i. Vi liker å være på jobb. Det er det jeg henter stoff fra. Boka kan jo også minne deg om sånn du ønsker at det skal være, det du forhåpentlig kommer tilbake til om ikke så lenge.

Hold deg oppdatert: Dagens viktigste nyheter om korona

Slik takler du livet på hjemmekontoret

Her er Lunch-skaper Børge Lunds tips til hvordan klare seg på hjemmekontoret (selv klarte han det ikke):

* Hold på verdigheten. Ikke tro at små utglidinger går bra. Det ender med forfall.

* Stå opp om morgenen. Ta på deg ordentlige klær.

* Start dagen med å stikke hodet ut i frisk luft

* Ikke glem de uformelle samtalene du ellers har i løpet av en dag. Plukk opp telefonen og ta en prat med en kollega.

* Og puss tennene

Mer fra Dagsavisen