Kultur

Lover hoderulling i BBC

Først kom Savile-saken. Så sendte BBC et elendig stykke journalistisk arbeid. Det ble enden på visa for BBCs toppsjef George Entwistle. Nå lever flere ledere farlig.

I går fikk nyhetsredaktør Helen Boaden og hennes nærmeste medarbeider beskjed om å forlate jobbene sine, mens den nyeste skandalen i BBC er gjenstand for gransking. De to toppene i BBC News er blant annet ansvarlig for «Newsnight», dokumentarredaksjonen i BBC2 som i forrige uke feilaktig anklaget en sentral Tory-politiker for sexovergrep mot barn på 70-tallet.

Stormer rundt BBC

Skandalen har fått BBCs styreleder Chris Patten til å love at flere i ledelsen vil miste jobben, og han har uttalt at BBC må gjennom en radikal fornying for å beholde anseelse og troverdighet.

At generaldirektør George Entwistle lørdag kveld gikk av etter 53 dager i jobben, har ikke stilnet kritikken fra konkurrenter og politikere som gjerne ser et svekket BBC - blant dem mediemogul Rupert Murdoch.

«Krise i BBC - live oppdateringer», lød headingen på The Guardians nettside i går.

«Rorløse og fortumlet, BBC leter etter en ny retning», fastslo The Independent. Avisen spekulerer også i om styreleder og lord Patten sitter spesielt trygt, etter skandalene som har rammet det BBC, og som etter kritikernes mening avslører svakheter i hele organiseringen av kringkastingsgiganten.

Flere politikere, inkludert kulturminister Maria Miller, var i går kritiske til at Entwistle skal beholde årslønna på vel 5 millioner kroner, etter under to måneder i jobben.

Journalistisk overgrep

I går debatterte også britiske mediefolk på nettet om «Newsnight» bør nedlegges etter det journalistiske overgrepet, som handlet om en ikke navngitt pedofil Tory-politiker, men som førte til at han umiddelbart ble navngitt på nettet. Dagen etter ble det kjent at offeret hadde utpekt feil mann ved en misforståelse. Overgriperen var ikke den utpekte lord McAlpine, men en avdød fetter av lorden med samme etternavn. Det gjorde ikke saken bedre for BBC at overgrepsryktene mot lorden alt var etterforsket og henlagt seint på nittitallet, noe «Newsnight»-journalistene ikke hadde fått med seg.

BBC-produsent arrestert

At BBC News-sjefene måtte fratre var gårsdagens minste overraskelse. Nyhetsredaktør Helen Boaden var allerede gjenstand for en gransking som skal finne ut hvorfor «Newsnight» i fjor høst fikk beskjed om å droppe arbeidet med en dokumentar om angivelige sexovergrep begått av rikskjendis og BBC-profil Jimmy Savile. Etter at ITV viste sitt program om ofrene hans i oktober, har over 300 ofre meldt seg til Scotland Yard, kvinner på skoler, sykehus og på besøk i BBCs lokaler som hevder de i ung alder ble utsatt for Jimmy Savile.

Søndag ble en tidligere Savile-produsent ved navn Wilfred De‘ath i BBC arrestert i samband med etterforskningen.

Fra før er den tidligere pedofilidømte popstjernen Gary Glitter, og komikeren Freddie Starr arrestert i Savile-saken.

Før BBC-sjef George Entwistle gikk av rakk han å utnevne en rekke britiske medietopper til ledere for flere granskninger. De skal prøve å finne ut hva som skjedde med «Newsnights» henlagte Savile-dokumentar, og i McAlpine-skandalen. De skal utrede om BBC kjente til Saviles overgrep, om BBC-ansatte deltok i overgrep, og om det har finnes og stadig eksisterer en seksuell ukultur i BBCs korridorer. BBCs ledelse har benektet at de har forsøkt å fortie Saviles ugjerninger.

reidar.spigseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen