Kultur

LO Media inn i Dagsavisen

Styret i Stiftelsen Dagsavisen har enstemmig vedtatt at LO Media skal overta plassen til ANB (Amedias nyhetsbyrå) i Stiftelsen Dagsavisen. Stiftelsen Dagsavisen eier ni prosent av Dagsavisen, men har kontroll over ansettelse av ansvarlig redaktør og endringer av avisens formålsparagraf.

Dermed får LO Media i Norge en lignende innflytelse over Dagsavisen som LO i Sverige har over Sveriges største avishus Aftonbladet. I Sverige er det Schibsted-konsernet som eier 91 prosent av Aftonbladet, mens LO har kontroll over ansettelse av sjefredaktør og eventuelle endringer i formålsparagraf. I Norge vil LO Media gjennom styreplassen i Stiftelsen Dagsavisen dele den samme retten i Dagsavisen med stiftelsens øvrige representanter fra Fritt Ord, Fafo, Presseforbundet og Institutt for samfunnsforskning.

– Jeg er veldig glad for at LO Media har takket ja til vår invitasjon om å ta en slik rolle. LO Media er den beste medieaktøren vi kan få inn i stiftelsen til å passe på Dagsavisens journalistiske arv, formålsparagraf og ansettelse av redaktør, uttaler Arne Strand, leder av Stiftelsen Dagsavisen og tidligere sjefredaktør i avisen.

LES KOMMENTAR: Store demokratiske verdier på spill når LO og Telenor skal selge 60 aviser

Store endringer

– Det har vært store endringer i mediemarkedet siden Stiftelsen Dagsavisen ble opprettet i 1998, men grunnsynet i vår avis ligger fast. Dagsavisen er opptatt av verdispørsmål og arbeidslivspolitikk med grunnlag i arbeiderbevegelsens verdier. Vi har latt oss inspirere av den suksessen som Aftonbladet har hatt med støtte fra Schibsted i det kommersielle avismarkedet samtidig som avisen har beholdt tilknytningen til og verdiene fra svensk LO. I tillegg har vi allerede et etablert digitalt samarbeid med LO Medias frifagbevegelse.no, og vi ser muligheter for å utvide slike samarbeidsprosjekter, uttaler Eirik Hoff Lysholm, sjefredaktør og administrerende direktør i Dagsavisen.

Dagsavisen drifter i dag utgaver i fire norske byer, hovedutgaven i Oslo, utgavene Fremtiden i Drammen og Moss Dagblad i Moss og Rogalands Avis i Stavanger. Dagsavisen, Fremtiden og Moss Dagblad er 91 prosent eid av Mentor Medier og 9 prosent av Stiftelsen Dagsavisen, mens Rogalands Avis eies 100 prosent av Mentor Medier. Konsernet er nå i ferd med å organisere Mentor Mediers eierskap i de sosialdemokratiske avisene gjennom et eget minikonsern, Mediehuset Dagsavisen AS.

– Vi har de siste årene overlevd gjennom en vellykket satsing på en utgavemodell i samarbeid med ulike aktører, nå sist med Nettavisen i Oslo. Men kjerneoppdraget skal være det samme som det alltid har vært, nemlig å yte sosialdemokratisk nyhetskonkurranse i de store byene, sier Eirik Hoff Lysholm.

LES OGSÅ: – Sterke følelser for gamle aviser

– Spennende for LO Media

LO Media har en betydelig portefølje og leder sine publikasjoner etter redaktørplakaten. Selskapets formål er å levere redaksjonelt innhold og produsere fagblad for arbeiderbevegelsen, samt å samordne og utføre andre informasjonstiltak mot arbeiderbevegelsen. Daglig leder er Tore Ryssdalsnes. LOs nestleder Tor-Arne Solbakken er styreleder i LO Media.

– Dagsavisen er i en positiv utvikling, både i hovedutgaven og i lokalavisene i Drammen, Moss og Stavanger. Det er derfor spennende for LO Media å få være med å stake ut kursen videre. Dagsavisen og LO Media har mange felles grunnverdier, noe som gjør det ekstra interessant å gå inn i Stiftelsen Dagsavisen, sier daglig leder Tore Ryssdalsnes.

LO Media har utnevnt Ryssdalsnes som styremedlem og Svein-Yngve Madssen, nestleder i LO Media, til varamedlem i Stiftelsen Dagsavisens styre.

LES OGSÅ:  Et resultat av okkupasjonen

Mer fra Dagsavisen