Kultur

Liv Ullmann tilbake i «Utvandrerne»

Rollen som Kristina i de klassiske filmene om de svenske utvandrerne var Liv Ullmanns gjennombrudd. Nå skal hun spille Kristinas mor i ny filmversjon. – Liv ble dypt rørt da hun leste manus, sier regissør Erik Poppe.

Bilde 1 av 3

– Liv og jeg begynte å snakke om denne rollen for et halvt års tid siden, og vi syns begge det var morsomt å tenke tanken på henne i rollen som Kristinas mor i «Utvandrerne». Hun ble dypt rørt og beveget da hun leste manus, og dermed valgte vi hverandre, sier regissør Erik Poppe til Dagsavisen. Rollen som Kristina i filmskaper Jon Troells to filmer fra 70-tallet, «Utvandrarna» og «Nybyggarna», ble den unge Liv Ullmanns store internasjonale gjennombrudd som filmskuespiller. Nå skal altså 81 år gamle Ullmann vende tilbake til det samme filmuniverset, men da i rollen som Kristinas mor, heter det i en pressemelding fra SF Studios. I dag er Ullmann mest kjent som filmregissør, så dette er hennes første filmrolle siden «To liv», som kom i 2012.

Les også: Liv Ullmann hylles på 80-årsdagen

Svensk Minnesota

Ullmann kommer til Norge rett over sommeren, når innspillingen av Erik Poppes nye film starter. Den skal etter planen foregår i Västra Götaland, i et område ved Göteborg som Poppe mener er «prikk likt Minnesota», der de svenske utvandrerne i Vilhelm Mobergs romanserie slo seg ned. Historien handler om det unge paret Karl Oskar og Kristina og deres familier, som bryter opp fra det fattige Småland på 1800-tallet og emigrerer til USA. Rollen som Kristina skal spilles av Lisa Carlehed, mens Gustav Skarsgård får rollen som Karl-Oskar.

– Lisa Carlehed er en helt fantastisk skuespiller, mens Gustav vel er den av Skarsgård-barna som med størst omhu velger sine prosjekter. Hans tyngde, autoritet og integritet som skuespiller gjør dette helt riktig, mener Poppe. I august vil han også bekjentgjøre hvilke ukjente skuespillere som skal være med i filmen.

– Jeg ønsker jo i mine filmer å hente fram ukjente navn og skape stjerner i løpet av filmene. Det har jeg gjort siden «Hawaii, Oslo», sier Poppe, som i Utøya-filmen «22. juli» brukte ferske Andrea Berntzen i hovedrollen. Castingen av filmlegenden Liv Ullmann, handler det om et grep Poppe vil gjøre i sin versjon.

Les også: Et helt usedvanlig «LIV»

– Vår versjon av historien vil skille seg en del fra Jan Troell sitt mesterverk. Blant annet vil jeg fortelle historien sett fra Kristinas perspektiv, og da vil hennes forhold til moren Anna bli mye viktigere. Da trengte jeg også styrke den rollen. Da ble det Liv Ullmann, sier Poppe, som forteller at Ullmann virker «glad og entusiastisk» over å være med på prosjektet.

Svensk nasjonalskatt

Det er med en viss ærefrykt Poppe nærmer seg historien om «Utvandrarna». Selv satt han som klistret til TV-skjermen da han var tenåring i 1974, og NRK viste serieversjonen av de to filmene fra 1971 og 1972. De klippet opp de to filmene som til sammen var på hele seks og en halv time.

– Jeg skal lage en kommersiell spillefilm på halvannen time. Jeg kommer til å ta noen radikale og dramatiske grep som kanskje vil vekke debatt, for denne historien er jo svenskenes nasjonalskatt. De tør jo egentlig ikke røre ved den, men jeg må jo det nå, sier Poppe.

– Men jeg skal gjøre det med stor ydmykhet. Jeg vet jo hvor mye denne historien betyr for svenskene, og selv har de så mange flinke regissører å velge i. Men jeg tok min utdannelse i Sverige, så dette er kanskje payback-time! Jeg får vise hva jeg har lært.

Hvorfor nå?

Poppe stiller også et spørsmål til seg selv i dette intervjuet: Når Jan Troells filmer fra 70-tallet var slike mesterverk, hvorfor lage en ny versjon nå? Han svarer også selv:

– Etter 50 år mener jeg det er på tide å hente fram denne historien igjen, fordi den sier mye om den tida vi lever i akkurat nå. Verden er mer polarisert enn noensinne, det er sterke fronter, og domineres av to store spørsmål: Klima og migrasjon. Da mener jeg kunsten skal og bør prøve å tolke og forstå dette, sier Poppe.

– «Utvandrerne» er en historie om migrasjon, og ligner så til de grader dagens virkelighet. Jeg vil minne folk om at dette er oss, og vi er dem, sier Poppe, som har demokrati som bakteppe for sine siste tre filmer: «Kongens nei», «22. juli», og dokumentaren om Per Fugelli.

– «Utvandrerne» blir en slags forlengelse av disse, sier Poppe.

– Dette er tanker også Liv Ullmann kjente seg igjen, og var nok med på å overtale henne til nok en filmrolle som skuespiller, tror han.

Les også: Poppe: Lagde Utøya-film for å minne om hvordan høyreekstremisme kan se ut

Mer fra Dagsavisen