Bøker

Litteraturhuset 
fyller fem år

Afrika, Amerika, Kina og India er representerte på Litteraturhusets scener i høst. Det blir O-fag for voksne, og Egner på urdu.

Fem år etter at det åpnet dørene, fortsetter Litteraturhuset sin suksessformel: En miks mer og mindre ukjente utenlandske forfattere, blandet med mer kjente norske navn.

Kjartan Fløgstad tilhører sistnevnte kategori, og kommer for å snakke om sin nylig utgitte «Nordaustpassasjen» med svenske Aftonbladets kultursjef Åsa Linderborg. Kulturhusets egen Aslak Sira Myhre skal intervjue Ingvar Ambjørnsen om «Natten drømmer om dagen».

Kolonialisters selvbilde

Fra Nigeria kommer Chimamanda Ngozi Adichie, som regnes som en av Afrikas mest sentrale forfattere i sin generasjon, kjent for romanene «En halv gul sol» og «Dyprød hibiskus», og novellesamlingen «Kvelningsfornemmelser». I foredraget «Europas fortellinger om seg selv» undersøker hun kolonialistenes selvbilde.

Amerikanske Vendela Vida har også tidligere besøkt Oslo, i 2008, da med «La nordlyset slette ditt navn» og er nå tilbake for å snakke med Linn Ullmann som sin siste roman, «Elskerne».

Kinesiske Yu Huas «Brødre» er blitt en enorm suksess i Kina. I oktober møter han Marte Michelet til samtale om Kina i dag, sett opp mot en roman som starter med Maos kulturrevolusjon og følger to brødres gang gjennom kinesisk historie. Indiske Amitav Ghosh er aktuell med andre bind i Ibis-trilogien, med opiumskrigene i Kina som historisk bakteppe. Også han besøker Oslo i oktober.

Sakprosa for voksne

Helgene er i Litteraturhuset viet sakprosa for voksne. I serien O-fag for voksne vil Thomas Hylland Eriksen foredra om verdens land og folk, mens Hanne Finstad tar for seg livets kjemi. Under vignetten Historisk søndag følger en serie kåserier om utvandringen til Amerika.

Lørdager er det, for femte året på rad, Liv Gulbrandsen som styrer showet for de minste. Det vil handle om politi og detektiver, mens andre fortellere tar seg av andre klassikere, som den om syttitallshelten Jason og mamma Gudrun. Dessuten Karius og Baktus - på urdu.

gerd.elin.sandve@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen